Az én sorsom, a te sorsod, a mi sorsunk: Péterfy Novák Éva: Egyasszony – Könyvajánló

Péterfy-Novák Éva először blog formájában írta meg életének egy nehéz szakaszát, majd a történetből könyv született. Műve nők ezreinek nyithatja fel a szemét, és nyújthat segítő kezet, hiszen az Egyasszonyban kicsit mindannyian benne vagyunk.

Néhány hónappal ezelőtt hazautaztam a szüleimhez, és a vasárnapi ebéd után a kezem ügyébe akadt Péterfy-Novák Éva könyve. Korábban már hallottam róla, és az anyukám is kölcsön akarta adni, de valamiért korábban nem olvastam bele. Azon a napon mégis fellapoztam. Patakokban folytak a könnyeim. Nem szomorúságomban sírtam, meghatott, hogy valaki ennyire őszintén és sallangmentesen írja le a lehetetlent. Hiszen az Egyasszony az írónő életének egy felfoghatatlan szakaszát meséli el, amikor a kislányával és a bántalmazó férjével az oldalán keresi a boldogságot.

Talán azért sokkolt ennyire a kendőzetlen igazság, mert még mindig keveset hallunk a bántalmazott nők helyzetéről, és az otthoni betegápolás nehézségeit is sokszor a szőnyeg alá söpörjük, gondolván, ha nem beszélünk róla, akkor nem is létezik. Ez a könyv azonban mesél róla. Nem tudok kegyetlenebb helyzetet elképzelni annál, mint amikor egy fiatal lánynak szembesülnie kell azzal, hogy a gyermeke mentálisan súlyosan sérült, soha nem lesz önálló és nem fogja megélni a felnőttkort. Ráadásul ez a fiatal lány, Éva a történetben épp velem egy idős. Mivel én is fiatalon szeretnék anyuka lenni, rögtön elkezdtem keresni magamban az erőt: vajon, hogyan élném ezt túl? Azt hiszem, az írónő egyszerűen megpróbált élni, és megtette a lehető legtöbbet, amit egy édesanya megtehet. A történet részleteit olvasva teljesen elborzadtam: a kórházi szembesítések, az orvosok önző, lekezelő viselkedése, vagy, amikor a férj újra és újra megalázza a feleségét. A férj viselkedése mindennél jobban felkavart, mert pontosan emlékszem arra, milyen nehezen másztam ki egy verbálisan bántalmazó kapcsolatból. Az állandó kritizálás, az önostorozás, a folytonos szorongás, az ígérgetések és a dühkitörések, mind ismerősek voltak számomra. Tulajdonképpen szembesültem azzal, hogy az írónő múltja az én jövőm is lehetett volna, ha nem lépek ki időben.

Libri Könyvkiadó Kft. 2990 Ft

A fájdalmas történetben azért akadtak kedves pillanatok és jószívű emberek is, akik megpróbálták szebbé tenni az írónő napjait. Emlékeztették arra, hogy milyen sokan is állnak mellette a nehéz időkben. Azt viszont sokáig furcsálltam, hogy a támogató közeg ellenére sem merte elmondani a szeretteinek, mit művelnek vele a négy fal között. Aztán felidéztem a múltam és rájöttem, hogy én sem szívesen meséltem az édesanyámnak a régi kapcsolatomban átélt borzalmas veszekedésekről, ordítozásokról. Amikor azt hittem, hogy én különb vagyok és jól kezelem a nehézségeket, jött ez a könyv és szembesített az ellenkezőjével. A kapcsolati bántalmak mellett, a kislány folyamatos leépülése is megérintett, hiszen az ő sorsa mindenki másnak az életét megpecsételte. Viszont ebben az igazságtalan helyzetben majdnem mindenki ember tudott maradni, és szerető családi hátteret nyújtott a búzavirágkék szemű Zsuzsikának. A legmeghatóbb az egészben az volt, hogy az erős édesanya nem látta furcsának a lányát és az elvesztésének a gondolatától is rettegett. Mindemellett el kellett fogadnia, hogy képtelen egyedül ellátni a gyermekét, és intézetbe kell adnia. Végül találtak egy kedves ápolókból álló csapatot, akiknek a kedvessége valamivel enyhíti az írónő sosem múló fájdalmát.

Biztos vagyok abban, hogy a könyvet újra el fogom olvasni, mivel a hatására sokkal tisztábban látom a saját életemet. Péterfy-Novák Éva egy igazi példakép számomra, akinek a bátorsága elegendő erőt adhat a problémáinkkal való szembesülésre. Amit általa megtanultam: nem engedhetem, hogy a félelmeim átvegyék az irányítást az életemen, ahogy ő sem engedte, hogy a traumái megakadályozzák egy szabadabb jövő megteremtésében.

Nyitókép: fotyma/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: