Az endometriózis nem hiszti!

Az endometriózis egy emberpróbáló, krónikus állapot, melyben a legtöbb nő egyedül marad a fájdalmaival és kétségeivel.

Régen, a nagyanyáink korában egy lánynak összeszorított fogakkal kellett kibírni jó néhány nőiséghez kapcsolódó körülményt, beleértve a piros betűs napokat is. A gyermekpózban szenvedő nőre csak legyintettek, mondván a menstruáció ezzel jár. Ma már remélhetőleg eljutott a világ odáig, hogy minden lány és nő tudja, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális. Akkor sem, ha a tizedik nőgyógyász küld haza, akkor sem, ha csak azt mondják, alacsony a fájdalomküszöbünk, és főleg akkor nem, ha megalázó helyzetekkel találjuk szembe magunkat amiatt, hogy merünk hallgatni a testünk vészkiáltásaira. A diagnózisig eljutni nem könnyű, rengeteg a tabu és félreértés az endometriózis körül, és nem ritka, hogy évek telnek el, mire valaki validálja, hogy mindaz, ami velünk történik, nem természetes.

2024. március 23. az Endometriózis Világnapja.

Mi is az endometriózis?

A termékeny korú nők 10%-át érinti az endometriózis, mégis iszonyú keveset tudunk róla. A betegség során az endometrium (méhnyálkához hasonló szövet) a méhen kívül is megjelenik és szaporodik, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben vagy a hashártyán. Ezek az endometriózis-szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, így a vérzés alatt hasonló módon leválnak, ezzel fájdalmat és komplikációkat okozva. Ez a krónikus betegség pedig nemcsak fizikailag elviselhetetlen tüneteket okoz, de pszichésen is megedzi az embert.

Az egyik legnehezebb része a betegségnek, hogy nincsenek konkrét válaszok a miértekre. Miért alakul ki? Miért pont velem? Ez pedig rengeteg teret hagy a túlstimulált gondolatainknak, hogy kitöltsék a hézagokat. Lehet, hogy úgy fogod fel a betegséget, mint egy büntetés, esetleg rávetítesz egy traumát vagy éppen a rossz életmód számlájára írod. A betegségtudatod és az erre adott magyarázatok azonban nagyban meghatározzák a hozzáállást és a gyógyulási esélyeket is.

Ha ezeket tapasztalod, ne legyints:

  • Fájdalmas menstruáció
  • Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom
  • Vizelet-, és/vagy székletürítést kísérő fájdalom
  • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
  • Nehezített teherbeesés (az esetek körülbelül 40%-ánál fordul elő)

Mi az az adenomiózis?

Na hát, ha az endometriózisról keveset hallunk, akkor az adenomiózisról még annyit sem. Az endometriózis kistestvére önálló kórképként vagy társbetegségként is jelentkezhet az endo mellett. A méhnyálkahártya átterjed a méhizomzatba, ami miatt sérül a méh és nagyon hasonló tüneteket észlelhetünk, mint az endometriózisnál. Kiváltó oka ismeretlen, ahogyan a kezelésről is többnyire csak annyit tudunk, hogy fogamzásgátló használatával enyhíthetők a tünetek. Ez azonban sovány vigasz.

Nem vagy egyedül!

Az endometriózis és az adenomiózis is egy nagyon magányos út. De szerencsére ma már több, remek kezdeményezés is született, amelyek mind azt támogatják, hogy ezek a súlyos nőgyógyászati gondok ne legyenek elbagatellizálva és az érintettek se maradjanak egyedül.

Az Ezerarcú endometriózis kampány során 30 nő bevonásával készült képes riport, melyben minden képhez edukációs kártyán adtak információt a betegséggel kapcsolatban. Ugyanakkor videós tartalmakat is találunk, amelyben érintettek osztják meg testi, lelki és párkapcsolati vonatkozásait a betegségüknek.

Az Endometriózis Magyarország ismeretterjesztő anyagaival, folyamatos eseményekkel és kampányokkal hívja fel a figyelmet az endometriózisra. Céljuk, hogy minél hamarabb diagnózishoz és ezáltal megfelelő kezeléshez jussanak a nők és ne kelljen éveknek eltelnie a felismerésig.

Több hazai tartalomgyártó is aktív szerepet vállal abban, hogy az endometriózisról való tudás mindenki számára elérhető legyen, ilyen például Árvai Nóra klinikai egészségpszichológus, valamint Inzsöl Júlia videós tartalomgyártó és podcaster.

Idén, 2024. március 23-án az Endometriózis Világnapja alkalmából egy egész napos eseménysorozaton vehetünk részt, ahol kerekasztal-beszélgetések és előadások keretein belül szólalnak meg szakértők a témában.

Az eseményről itt tájékozódhattok.

Nyitókép: Milos Dimic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: