Biztos, hogy gluténmenteset kérsz? Innen tudod, hogy tényleg ételallergiád van

Az ételallergia nem ugyanaz, mint az intolerancia!

Nem biztos, hogy szükséges laktóz-, glutén- vagy tojásmentes élelmiszereket választanod. Sokan azt gyanítják, hogy ételallergiában szenvednek, valójában viszont csak félrediagnosztizálják magukat.

Az amerikai Stanford és a Northern Egyetem új kutatása szerint azoknak egy jelentős része, akik ételallergiásnak hiszik magukat, semmiféle érzékenységben nem szenved, csupán bebeszéli magának, és így teljesen feleslegesen vásárol glutén-, laktóz- és egyéb mentes termékeket. A felmérés során a kutatók 40,4 ezer amerikait kérdeztek meg, akiknek 20 százaléka mondta magáról, hogy allergiás valamilyen élelmiszerre, annak ellenére, hogy csupán 10 százalék rendelkezik hiteles orvosi diagnózissal erről a panaszról. A helyzet Magyarországon sincs másképp, sokan tartanak olyan diétákat, amelyekre alapvetően nem lenne szükségük.

Mi az az ételallergia, és mitől alakul ki?
A szervezet védekezőrendszere esetenként úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. Az ilyen esetek során tapasztalnak az emberek allergiás reakciókat. Hogy mi okozza ezt? Az élelmiszerek egyre több ízfokozót, mesterséges színezéket és tartósítószert, valamint egyéb adalékanyagokat tartalmaznak. A növényvédőszerek, az állatoknak adott tápszerek és antibiotikumok a fogyasztók szervezete számára egyre nagyobb megterhelést jelentenek.
Nem biztos, hogy a tüneteid ételallergiára utalnak

Melyek az ételallergia jelei?

  • felduzzadt ajkak, arc, esetleg torok
  • hányás, hasmenés, hasi görcsök
  • viszkető érzés a szájban
  • lázhoz hasonló tünetek
  • légzési nehézségek
  • kiütések
  • szájzsibbadás
  • szédülés

Ezek a tünetek természetesen önmagukban, külön-külön még nem jelentik azt, hogy allergiás vagy valamilyen összetevőre, éppen ezért nagyon fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha ezeket észleled, hiszen egy vérvizsgálatból már könnyedén kimutatható, hogy melyik fogás felelős a kellemetlenségekért. Amennyiben nem ételallergiáról van szó, utána kell járnod, miért jelentkezhettek ezek a tünetek. A cöliákia (lisztérzékenység) nevű autoimmun betegség, a laktóz-intolerancia (laktózérzékenység) és az (enyhébb fokozatú) ételmérgezés is hasonló tünetekkel jár.

Mi a különbség az intolerancia és az allergia között?
Nem mindig könnyű megkülönböztetni az ételintoleranciát (érzékenységet) az ételallergiától, hiszen nagyon hasonlóak lehetnek a tüneteik. A fő eltérés azonban az, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe, az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Kövesd nyomon sorozatunkat, ha szeretnél többet megtudni a témáról!

Mely ételek okoznak a leggyakrabban allergiás reakciókat?

  • kagyló- és rákfélék
  • tej
  • hal
  • szójabab
  • tojás
  • mogyoró
  • olajos magvak
  • búza
  • gyermekeknél pedig gyakran az eper és a málna
Ezek az ételek okozzák leggyakrabban az ételallergiát

Mi a megoldás, ha a diagnózis szerint allergiád van?

Sajnos csodaszer nincs, azt az ételt, amelyet a teszt kimutatott, teljesen ki kell iktatnod az étrendedből – ezzel kapcsolatban pedig érdemes felkeresned egy dietetikust. Esetenként a tünetek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: