Az év zöldségsztárja a karfiol: a legfinomabb sült karfiolsaláta

Fehérjedús, tápláló sült karfiolsaláta recept

Tavasszal irány a termelői piac! A zsenge zöldborsó mellett a karfiol a másik nagy kedvenc májusban. Vitamindús ebédre fel!

Szeretnél a konyhába is igazi tavaszi hangulatot csempészni? Akkor készítsd el ezt a friss, zsenge salátát! A ropogós állagú meleg karfiol az édeskés zöldborsóval, és csípős csírákkal vegyítve egyszerűen mennyei. Ha már unod a megszokott salátadresszinget, ráadásként dobd fel a fogást egy frissítő és élénkítő mentás-zöldborsós joghurtöntettel!

Hozzávalók 4 főre:

A salátához:

  • 1 fej karfiol
  • egy kevés extra-szűz olívaolaj
  • 1 bögrényi quinoa
  • 2 bögrényi felfőzött zöldségalaplé
  • 300 gramm zöldborsó
  • két marék babcsíra, vagy más hüvelyes növény csírája
  • egy marék mentalevél
  • só és fekete bors ízlés szerint

A mentás-borsós joghurtos öntethez:

  • fél csészényi borsó
  • egy marék mentalevél
  • 1 doboz görög joghurt
  • 1 evőkanál extra-szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál juharszirup vagy méz
  • só és fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 ºC fokra.
  2. A karfiolt szedd szét nagyobb virágokra és helyezd sütőpapírra, finoman locsold meg olajjal. 20-25 percig süsd, amíg kicsit megpuhul és aranybarnára sül. Vedd ki a sütőből és szórd meg sóval és borssal!
  3. A megmosott, leszűrt quinoát tedd egy fazékba, majd öntsd rá a felfőzött zöldségalaplevet. Forrald fel, majd helyezz az edényre fedőt és kapcsold alacsony fokozatra a tűzhelyet. Így főzd 15-20 percig, amíg a quinoa áttetsző színű nem lesz és fel nem szívta az összes folyadékot. Ezután vedd le a tűzhelyről és 5-10 percig hagyd hűlni a lábasban, óvatosan, egy villa segítségével mozgasd át az egészet.
  4. Közben egy másik edényben forralj sós vizet. Egy szűrőbe téve főzd körülbelül egy percig a zöldborsót, majd vedd ki, csöpögtesd le és jéghideg folyó víz alatt hűtsd le a szemeket.
  5. Az öntethez vegyél ki belőle körülbelül fél csészényit és a durvára vágott mentalevelekkel együtt tedd aprító- vagy turmixgépbe, amíg nem kapsz egy sima masszát. Add hozzá az olívaolajat, a mézet vagy a juharszirupot, majd fűszerezd az öntetet ízlés szerint sóval és borssal.
  6. Végezetül a sült karfiolvirágokhoz add hozzá a quinoát és a maradék zöldborsót, locsold meg az egészet egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd.
  7. Már csak a tálalás van hátra: öntsd a salátára az elkészült dresszinget, befejezésként pedig szórd meg a megmosott babcsírákkal és egy kevés aprított mentalevéllel.

Jó étvágyat!

Nyitókép:  Chyzh Galyna/Shuttertock.com
(mindbodygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: