Az ezüst haj forradalma: őszülünk, és ez így van jól!

Régen az őszülő tincseket a bölcsességgel és a tudással hozták kapcsolatba, manapság viszont úgy tűnik, elfogadhatatlan az, hogy egy nő hajában ezüstös szálak jelenjenek meg.

Ezüst, szürke, fehér – nevezzük bárhogy, az ősz haj árnyalatai ugyanolyan természetes hajszínek, mint a barna, a szőke, vagy a vörös. Az elmúlt években egyre több nőben merült fel a kérdés – miután órákat töltöttek a fodrásznál, rengeteg pénzt költve arra, hogy elfedjék természetességüket, és elfogadják a mesterkélt tökéletességet – miért kell ennek így lennie? A 26 éves Martha Truslow Smith is megelégelte, hogy mások elvárásainak feleljen meg, és létrehozta a @grombre Instagram fiókot, hogy támogatást nyújtson azoknak a nőknek, akik hozzá hasonlóan úgy döntenek, hogy felvállalják ezüstös hajszínüket, és ezzel párhuzamosan önmagukat is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Going grey with (grohm)(bray) (@grombre) által megosztott bejegyzés,

Az én hajam, az én életem, az én érzéseim

Én is ez utóbbi nők közé tartozom. Az elhatározásomat hosszas töprengés és kétévnyi hajfestés előzte meg. Korábban sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mikor vált szégyellnivaló dologgá a természetes hajszín. Viszonylag korán, a húszas éveimben kezdtem el őszülni, de az első ezüst hajszálakat különlegesnek találtam. Az akkori közvetlen kollégáim – főleg a férfiak – nap, mint nap nekem szegezték a kérdést, hogy miért nem festetem be? Nem értettem, hogy mi bántja ennyire a szemüket, amikor én nagyon szerettem az ápolt, természetes, egészséges hajamat. Teltek az évek, és az ezüst hajszálakkal együtt szaporodtak a kellemetlen megjegyzések is. Vadidegen emberek – piaci árus, kormányablakos ügyintéző – érezték magukat feljogosítva arra, hogy célzásokat tegyenek az őszülő tincseimre. Megszégyenítve éreztem magam, és úgy éreztem, hogy a természetesség tabuvá vált a társadalmunkban. Két évvel ezelőtt – a férjem tiltakozása ellenére – életemben először befestettem a hajam. Nagy kő esett le a szívemről, és örültem, hogy ezzel pontot tehetek a negatív megjegyzések fejezetének végére. Az intenzív hajhullás, a hajfestékes törölközők, a fodrászhoz járás 6 hetente, és az erre költött pénz viszont elég hamar terhessé vált. Mindeközben úgy éreztem magam, mintha letagadtam volna egy részem, amire egyébként büszkének kellene lennem. Sajnos egyetlen nő sem volt a családomban vagy a környezetemben, aki vállalta volna a fehér tincseit, és akitől tanácsot kérhettem volna. Szóval maradt a rendszeres hajfestés és a bizonytalanság, hogy vajon ez így lesz életem végéig?

Lélekerősítő ezüst nők

Aztán tavaly, késő ősszel, egy hétvégi kurzuson találkoztam egy nővel. A sminkjéről és a ruhájáról hibátlan ízlés árulkodott, a hajkoronáján mégis 15 centis lenövés volt. És egyáltalán nem tűnt idősnek vagy ápolatlannak, amivel egyébként az ősz hajszínt legtöbbször bélyegzik. Sejtettem, hogy ő már tud valamit. Abban bízva, hogy nem sértem meg, feltettem neki a kérdést: mióta növeszted le a hajad? És ő örömmel árulta el, hogy mikor és miért vágott bele az átalakulásba. Megemlített olyan magyar csoportokat és külföldi oldalakat, amik inspiráltak és megerősítettek az elhatározásomban. Bevallom, ha 2 évvel korábban tudomást szerzek erről a támogató közegről, akkor bele sem vágok a hajfestésbe.

A karantén egyik nagy előnye

Közel 3 hónapja nem találkoztam a fodrászommal, ami részben a járványhelyzetnek köszönhető. A #maradjotthon kampány egyik hatása az volt, hogy a szépségipar átmenetileg megszüntette a szolgáltatásait. Voltak hullámvölgyek, amikor azonnal rohantam volna a fodrászhoz, és egy friss hajfestésért még a lelkemet is eladtam volna, de szerencsére ez nem volt kivitelezhető, mivel az én fodrászom sem dolgozott. Most ott tartok, hogy kíváncsian és egyre növekvő önbizalommal várom az újabb és újabb ezüstös tincsek előbukkanását, de jó érzés, hogy elindultam ezen az úton, és még jobb, hogy nem vagyok egyedül ebben a folyamatban. Amikor pedig néha elbizonytalanodok, olyankor az Ezüstnő Facebook csoportjának vagy a Merj őszülni oldal támogatására mindig számíthatok. A nagyvilágban is egyre többen jelennek meg ezüst hajjal és vállalják önmagukat, legyen szó a vörös szőnyegről, a televízió képernyőjéről, vagy a divat világáról. Azt hiszem, ez egy jelentőségteljes üzenet a világ és önmagunk felé is: vállald és szeresd magad olyannak, amilyen vagy.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: