Az időtálló ruhatár titkai: hogyan hozzunk létre kapszulagardróbot?

Nem kell egy komplett butikot felvásárolnod, ha jól akarsz kinézni. Egy kis szemléletváltással pénzt, időt és energiát spórolhatsz az öltözködés terén.

A trendek folytonos változása és a fogyasztói társadalom elvárásai miatt a fenntarthatóság jegyében egyre többen hoznak létre kapszulagardróbokat. Ennek lényege, hogy kevesebb, azonban jó minőségű darabból egy, a stílusunkkal összhangban lévő, időtálló ruhatárat hozzunk létre. Honnan ered a kapszulagardrób, hogyan lássunk neki a kialakításának és mi hasznunk van belőle? Cikkünkből most mindenre fény derül.

Az első “kapszulakollekciók”

A kapszulagardrób létrejöttéig egészen az 1970-es évekig kell visszautaznunk az időben, mégpedig Londonba: az első kompakt kollekció Susie Faux butiktulajdonos nevéhez fűződik. Susie már gyermekkorában megtapasztalta, hogy milyen ereje van egy jól szabott ruhadarabnak, hiszen szülei és nagyszülei is női szabóként tevékenykedtek. A férfiak kifogástalan és minimalista öltözködését látva pedig igényt érzett arra, hogy ezt a nők is képviselhessék. Londoni üzletében a divat helyett – Coco Chanelhez hasonlóan – ő is a stílust adta meg irányelvként a vele dolgozó szabóknak és tervezőknek. Hamarosan meg is született az első olyan kollekció, melyből minden darab kombinálható volt a másikkal, időtálló és szezonális kiegészítőkkel pedig tökéletesen beilleszthető volt az aktuális trendekbe. 1980-ban megjelent könyvében pedig sikerült is megalapoznia a kapszulagardrób máig töretlen sikerét.

Az irányzat népszerűségéért sokat tett Donna Karan amerikai designer is, aki 1985-ben Seven Easy Pieces kollekciójával hét ruhadarabot tervezve a dolgozó nők változatos, elegáns de mégis professzionális megjelenését tartotta szem előtt.

Miért hasznos a kapszulagardrób?

A fast fashion korában folyamatos inger ér minket, hogy minél többet és minél többért vásároljunk. Valljuk be őszintén, hogy nem könnyű ellenállni ennek a kísértésnek, azonban ha egy, a stílusunkat tökéletesen kifejező, jól variálható gardróbbal rendelkezünk, máris egyszerűbb a dolgunk. A hangsúly, ahogy sokszor, itt is az alapdarabokon van, fontos, hogy ezek időtálló és minőségi dolgok legyenek, amit akár évek múltán is hordani tudunk. A koncepció szerint ruhatárunk nyolcvan százalékának ezekből kellene állnia. Az, hogy kinek, hány darabból áll össze a kapszulagardróbja, egyéni preferencia kérdése, de a szakértők szerint már húsz-negyven egymással harmonizáló ruhával is tökéletesen működik. Ezzel egyrészt időt spórolunk, hiszen nem kell hosszú ideig a szekrényünk előtt állva gondolkodni, hogy mit és mivel viseljünk, másrészt hosszú távon pénzt is megtakarítunk az impulzív vásárlások mellőzésével.

nő választ dönt gondolkodik néz keres ruha öltözködés
Fotó: Oliver Rossi/ Getty Images

Hogyan vágjunk bele?

A kapszulagardrób kialakításának első lépése annak alap színeinek kiválasztása. Az örök klasszikus fekete és fehértől kiindulva variálhatjuk még tengerészkékkel, szürkével és a barna árnyalataival. Ezek a színek egymással viselve mindig tökéletes harmóniát árasztanak viselője felől.
Ha a színekkel megvagyunk, következő lépésben a meglévő ruhatárunkat áttekintve láthatjuk, hogy mely stílus és mely fazonok uralkodnak benne. Ezt mérlegelve el is kezdhetjük személyre szabni a kapszulagardróbunkat. Gondolunk itt arra például, ha a karcsúsított blézerek helyett az oversize-jellegű zakókban érezzük jól magunkat, akkor abból a fazonból szerezzünk be egy-két jó minőségű darabot. A kiegészítők terén lehetünk bátrabbak és akár egy-két szezonra szóló fast fashion-darabbal is játszhatunk.

A 7 alapdarab a kapszulagardróbban

 • A kis fekete
  Coco Chanel óta tudjuk, hogy egy jól szabott kis fekete ruha minden nő ruhatárában alapdarab kell, hogy legyen. Ezt Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című klasszikusban egy Givenchy által tervezett kreációval méginkább beleírta a divattörténelembe. Egy egyszerű, de annál inkább nagyszerű darabról beszélünk, amit ezerféleképpen viselhetünk.
 • Egy jól szabott zakó
  A modern nő ruhatárának alapjait kétségkívül Coco Chanel fektette le. Az ő kollekcióiban rendre helyet kaptak a női zakók, blézerek, amik máig ruhatárunk darabjai. A kis feketéhez hasonlóan minden évszakban és minden alkalomra megfelelő zakó is helyet kell, hogy kapjon kapszulagardróbunkban. 
 • Farmer
  Egy klasszikus kék farmer, aminek a fazonja és a stílusa illik testalkatunkhoz és hozzánk is, alapdarab. Válasszunk egyszerű, mindenféle díszítés és szaggatás nélküli darabot, így az szinte minden alkalomra megállja a helyét.
 • Klasszikus fehér ing
  Viseljük farmerral, szövetnadrággal vagy ceruzaszoknyával, a lehetőségek tárháza végtelen és minden alkalomra tökéletes.
 • Basic pólók
  A fehér, fekete és bézs árnyalatú pólók mindenféle mintát mellőzve szintén helyet követelnek maguknak.
 • Szoknya
  A farmerhoz hasonlóan, itt is fontos, hogy megtaláljuk azt a fazont, ami leginkább jól áll nekünk. Ha erre nem sajnáljuk az időnket és energiánkat, hosszú éveken át viselhetjük.
 • Szövetnadrág
  Nemcsak az irodai dress code-ba, de a sportosan elegáns szettekhez is kiváló választás egy jól szabott szövetnadrág. A most újra virágkorát élő „old money-stílus“ alapja, így egyszerre lehetünk divatosak és stílusosak is.

 

Nyitókép: Tatiana Meteleva/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: