Az időtállóság kapta a főszerepet a New York Fashion Weeken

Párizs, Budapest és Koppenhága után a divatvilág ideiglenesen tengerentúlra helyezte át székhelyét, hiszen a legnagyobb designerek a New York Fashion Week keretein belül kezdték el bemutatni a 2024/2025-ös őszi-téli kollekcióikat.

Igen, tudjuk, még igazából véget sem ért az idei tél, viszont a legmeghatározóbb divatházak mindig jóval előttünk járnak, így kollekcióikat fürkészve már azt is tanulmányozhatjuk, hogy mit érdemes átmenti jelenlegi gardróbunkból jövőre is. Lássuk tehát, hogyan képzeli el többek közt a Michael Kors, a Carolina Herrera vagy a Tory Burch a következő őszi-téli szezont.

Thom Browne

Tagadhatatlanul a New York Fashion Week-en látott kedvenc kollekciómat prezentálta Thom Browne. A tavaly már egy couture gyűjteménnyel is debütált designer egy igazán gótikus hangulatot teremtett kifutóján. Browne legfrissebb darabjai szinte kivétel nélkül a fekete-fehér örök klasszikus kettősére épülve bizonyították, hogy nemcsak idén tavasszal, hanem bizony télen is divat lesz a két szín együttes viselése. A tervező fő inspirációja egyébként a horror királya, a zseniális Edgar Allan Poe volt, pontosabban annak legendás, A holló című költeménye, mely a ruhák mintájában is rendre visszaköszönt. A kollekcióban egyszerre kapott helyet a titokzatosság, a gótikus romantika hátborzongató szépsége, valamint a viktoriánus kor kimértsége, keveredve az avantgárd stílusjegyekkel. Browne legújabb darabjai mesterműnek mondhatók, mindannak ellenére is ámultba ejtő ruhákat láthattuk a kifutón, hogy a monokróm színeket csak itt-ott törte meg az arany egy-egy villanása.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Thom Browne (@thombrowne) által megosztott bejegyzés

Carolina Herrera

A legújabb Carolina Herrera show-ja nemcsak képletesen, hanem szó szerint is igencsak sokszínűre sikeredett. A márka kreatív igazgatója, Wes Gordon ezúttal a szépséget, mint a hatalom formája kívánta bemutatni közönségének. Ötvennyolc lookból álló kollekciójában tehát utóbbi jelmondat mentén haladva prezentálta mindezt, a márkára jellemző, finom nőiességet sugalló és néhány igencsak letisztult kreáción át. A Carolina Herrera gyűjteményében szintén komoly szerepet kapott a fekete és a fehér eleganciája, melyet hol a piros nőiessége, hol az arany ragyogása tört meg. Azonban ugyanúgy megjelentek a brandre olyannyira jellemző fodrok és klasszikus virágprintek is. A kollekcióban a rózsaszín, mint a kislányos báj közvetítője, a sárga vidámsága, illetve a lila ereje is helyet kaptak.

Coach

Stuart Vevers Coach számára tervezett legfrissebb gyűjteménye tükrözi a tervező szellemiségének legfontosabb törekvését, azaz a divat fenntartható módon való újraértelmezését. Ennek apropóján a márka kifutóján így nem csupán egy szezonra tervezett darabokból álló kollekciót, hanem hosszú ideig hordható kreációk sorát láthattuk. A show a megszokottól teljesen más kontextusba helyezte a luxust, így ez sokkal több volt, mint egy bemutató, ez egy kiáltvány a divat jövőjéről, ahol a fenntarthatóság és a stílus tökéletes összhangra talál egymásban. Az ott látott darabok többsége unisex viseletnek készült, így az oversize pulóvereket, kabátokat és farmereket sem a nemiség határozta meg. A ruhák mellett természetesen a kiegészítőkre is nagy hangsúly került, hiszen a márka táskái is főszerephez jutottak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Coach (@coach) által megosztott bejegyzés

Tory Burch

Tory Burch ezúttal egy harmincnégy lookból álló gyűjteményben mutatta be, hogyan képzeli el a 2024/2025-ös őszi-téli divatot. A tervező kollekciójában most is a divat teljes megnyilvánulására törekedett, így klasszikus nadrágkosztümjei a ’80-as évek csíkos mintáiban pompáztak, de a latex modernsége és a romantikusan fodrozódó kisruhák is megjelentek kifutóján. Burch kimondatlanul is a hordhatóságra törekedett, így darabjai külön-külön és szettben is igazán lenyűgözően festenek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tory Burch (@toryburch) által megosztott bejegyzés

Michael Kors

Mint ahogy azt már tőle megszokhattuk, Michael Kors ismét az időtlen eleganciát jelentette meg kifutóján, így nem is meglepő, hogy maga a gyűjtemény is a „Timeless” fantázianevet kapta. Az ikonikus New York-i márka azonban most valahol mégis új fejezetet nyitott életében, hiszen a szűk, a nőiességet minden részletében kiemelő sziluettek helyett ezúttal sokkal lazább szabással ellátott darabokat vonultatott végig a kifutón, Kors tehát tökéletesen reflektált a kor szellemére. A klasszikus designok és az időtlen színek mind-mind új lendületet adnak a brandnek, így kíváncsian várjuk, hogy ez a vonal köszön-e majd vissza a következő gyűjteményben, vagy esetleg visszakanyarodik a rá olyannyira jellemző stílusjegyekhez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Kors (@michaelkors) által megosztott bejegyzés

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger legfrisebb kollekciója a „megfizethető luxus” kifejezés mentén debütált New Yorkban. A tervező ennek jegyében merített inspirációt a ’90-es évekből és egy – jó értelemben vett – mindennapi gyűjteményt prezentált a New York-i Grand Centralban található ikonikus Oyster Barban. Hilfiger tökéletes összhangot alkotott meg kreációiban, mely ezúttal nem kifejezetten csak a márka régi rajongóit, hanem egy fiatalabb közönséget is megcélozott. A laza szabásvonalú blézerek, az oversize pulóverek és kabátok, a klasszikus ingek, valamint a kordbársony együttesek minden darabja remekül működhet egy nagyon mai, azonban mégis időtálló ruhatárban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tommy Hilfiger (@tommyhilfiger) által megosztott bejegyzés

 

 

Nyitókép:  JP Yim/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: