Az igazi luxus: megmutatjuk a világ legdrágább óráit

Minden kétséget kizáróan az idő az egyik legdrágább kincsünk, ez pedig azokra, akik ezekkel a dollármilliókat érő órákkal mérik idejüket, hatványozottan igaz.

„Diamonds Are a Girl’s Best Friend” – énekli Marylin Monroe és ez a mára már szállóigévé vált sor nemcsak az ékszerészeket, hanem gyakran a legnevesebb órakészítőket is inspirálja. Listánkon ezúttal pedig szép számmal sorakoztatunk fel olyan modelleket, melyeket számtalan drágakő tesz igazán értékessé. Azonban nemcsak a gyémánt dobhatja meg egy óra értékét, hiszen az elkészítéssel töltött idő vagy a minőség is sokat nyom a latba az árcédula elkészültekor. Gyűjteményünkben persze utóbbira is hozunk néhány példát, lássuk is tehát a világ legdrágább óráit!

A Graff Diamonds csodaórája…

A világ legdrágább órája az 1960-ban, Laurence Graff brit ékszerész által alapított Graff Diamonds műhelyéből került ki. A The Hallucination fantázianevet viselő darabot 2014-ben mutatták be a nagyközönség számára, jelenlegi értéke pedig az 55 millió dollárt is meghaladja. Az óra természetesen ennyi pénzért nincs híján a fényűzésnek, hiszen annak teljes egészét gyémántok borítják. Az összesen 110 karátnyi ritka drágaköveket a South African Diamond Corporation bányászta és kínálatukból egyesével válogatta ki azokat a brand tulajdonosa. A megszámlálhatatlan, különböző színű és formájú gyémánt pedig igazán meséssé teszi ezt a műalkotásnak is tökéletesen beillő darabot.

… azaz csodaórái

A legexkluzívabb órákat felsorakoztató listák második helyén szintén egy, a Graff Diamonds által megálmodott kreáció kap helyet. A The Fastinacion azonban bizonyos körkben biztos megéri a befeketetést, hiszen a negyven millió dollárt kóstáló darab egy „kettő az egyben” modell. A számlapot ugyanis egy olyan harmincnyolc karátos, körte csiszolású gyémánt fedi, mely onnan eltávolítva gyűrűként is funkcionál. Az óra egyébként összesen 152,96 karátnyi drágakövet foglal magába, azonban The Hallucinationnel ellentétben itt a színek nem jutnak szerephez. A The Fastinationhöz csak és kizárólag fehér gyémántokat használtak fel, ezzel is sugallva annak eleganciáját.

A luxus két arca: Patek Philippe Grandmaster Chrime

Az órák iránt rajongóknak a luxus netovábbját jelenti a svájci székhelyű Patek Philippe, azonban abban is biztosak vagyunk, hogy a teljesen laikusok is hallottak már a brandről. A Grandmaster Chrime első ránézésre egy klasszikus időmérő szerkezetnek tűnik, hiszen minden hivalkodást mellőzve prezentálja az exkluzivitást. Azonban ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, hamar kiderül, hogy a modell százezer órányi fejlesztést igényelt és az egyszerű külső nagyszerű dolgokat rejt. Míg egy átlagos órát tizenkét darabból illesztenek össze, addig a Grandmaster Chrime összesen 214 alkatrészből áll. Különlegessége leginkább abban nyilvánul meg, hogy más modellekkel ellentétben ez mindkét oldalán viselhető, tehát a ráköltött harmincegyezer millió dollárért cserébe igazából itt is két darabbal bővül a vásárló gyűjteménye. A tizennyolc karátos arany számlap, az aranyozott számok és az aligátorbőr szíj pedig szinte már-már kötelező is egy órához. 

Marie Antoinette kedvence lehetett volna

Marie Antoinette neve egyet jelent a fényűzéssel, így meg sem lep, hogy ékszerszobájában jópár, igen magas értéket képviselő óra is helyet kapott, azonban volt egy olyan megrendelése, mely végül nem került hozzá. Ez nevezetesen Abraham-Louis Breguet ékszerész Grande Complication elnevezésű darabja volt, melyet 1783-ban a királyné egyik titkos csodálója rendelt meg számára. A titkos hódoló sem pénzügyi, sem időbeli korlátot nem adott az órakészítő mesternek, így az ominózus darab végül csaknem negyvennégy év alatt öltött formát. Azonban mire a Grande Complication elkészült, a királynét kivégezték és Brequet is meghalt. A modell természetesen mindent tartalmazott, ami akkor maximálisan elvárható volt egy órától, viszont nagy kereslet nem bizonyult rá. A cég ettől függetlenül felvette kínálatába a darabot és egyedi megrendelésre, harminc millió dollárért fejében máig el is készítik azt. Persze ez utóbbi már nem vesz igénybe negyvennégy esztendőt.

A királynő órája

Természetesen nemcsak Marie Antoinette rajongott az ékszerekért és az órákért, hanem szinte a történelem összes királynéja és királynője vallotta, hogy a gyémánt a nő legjobb barátja. Így II. Erzsébet királynő sem képez kivételt ez alól, ő uralkodásának hatvanadik évfordulóján prezentált egy igazán különlegeses darabot. A gyémántjubileumra pedig természetesen egy csupa gyémánt óra dukált. Az ominózus órát a Jaeger-LeCoultre tervezte és készítette el, ami a Joaillerie 101 Manchette nevet viseli. A megközelítőleg huszonhat millió dollárt kóstáló modell fehéraranyból és mintegy 577 darab gyémántból áll, melyek apró négyzeteket megformálva illeszkednek egymáshoz. Első ránézésre inkább karkötőnek gondolnánk, de alapos szemrevételezés során könnyen meglátjuk, hogy az egyik ilyen négyzet egy óraszerkezetet rejt magában.

Versenyben a Chopard

Az 1860-ban, Louis-Ulysse Chopard által alapított, történelmi múltra visszatekintő brand sem maradhat ki a legdrágább órák gyűjteményből. A Graff Diamonds-hoz hasonlóan, a funkció helyett ők is inkább a mutatósságra törekedtek, azonban mi ezt egy percig sem bánjuk, hiszen egy mesés darabot álmodtak meg. A 201-Carat elnevezésű modell, mint neve is sejetni engedi összesen 201 karátnyi drágakövet foglal magába. A huszonöt millió dolláros óra 874 darab gyémánt felhasználásával készült el, melyek között egy tizenöt karátos rózsaszín, egy tizenkét karátos kék és egy tizenegy karátos fehér szív csiszolású drágakő is helyet kapott. Az órát egyébként természetesen teljes egészében gyémántok borítják.

A Rolex is megérkezett

Listánk végén meg kell, hogy említsük az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Paul Newmant is, hiszen nélküle talán a Rolex sem szerepelne itt. A színész rajongott a különleges és persze drága órákért, és ennek köszönhetően vált igazán népszerűvé a brand „Daytona” sorozata is. Newman történetesen feleségétől kapta a Daytona Ref. 6239 órát, melybe még egy „Drive Carefully” (vezess óvatosan) gravírozást is kért. Ezt követően pedig a legendás Le Mans-i, 24 órás autóversenyen is induló színész gyakorta viselte az ajándékot. A darab pedig így a filmtörténelem részévé válva érdemelt ki egy csaknem tizenkilenc milliós (18,7) ajánlatot egy árverésen. Ez esetben tehát nem a Rolex Dayton-jai, hanem Paul Newman Daytona-ja került gyűjteményünk végére.

Nyitókép: John Lamparski/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: