Karantén idején sem kell nélkülöznünk a svéd bútoráruház éttermeinek legnépszerűbb fogását - a receptet ugyanis maga az IKEA hozta nyilvánosságra.
Nálad sincs IKEA-zás húsgolyók nélkül, és már-már azon kapod magad, hogy képzeletben a zajos étterem közepén egyensúlyozol a megpakolt tálcával, miközben fittyet hánysz a szociális távolságtartásra? Mi is így vagyunk ezzel. Jelenleg azonban (legnagyobb sajnálatunkra) az áruház zárva tart, a házhozszállítás pedig a bútorokra korlátozódik. Eddig azt hittük, egy ideig nélkülöznünk kell kedvencünket, de az IKEA véget vetett a húsgolyómentes napoknak – sőt, nemcsak az étel, hanem a krémes mártás (gravy) receptjét is megosztották a nagyvilággal.
Missing your IKEA meatball fix? We’ve created a recipe for you to recreate this delicious dish in the comfort of your own home #IKEAmeatballs pic.twitter.com/d89lRsJxH7
— IKEA UK (@IKEAUK) April 20, 2020
„Tudjuk, hogy sok embernek hiányoznak a húsgolyóink, ezért úgy döntöttünk, hogy mutatunk egy otthon is elkészíthető alternatívát. A könnyen beszerezhető alapanyagokkal szeretnénk azoknak is segíteni, akik inspirációt keresnek a konyhában” – mondta Lorena Lourido, az IKEA élelmiszer-üzletág felelős igazgatója.
A receptet a svéd vállalat Twitter oldalán osztották meg és a leíráshoz egy hat lépésből álló illusztrációt is készítettek, ami a bútorok összeszereléséhez szükséges útmutatóra emlékeztet. Ebből kiderül, hogy csupán 8 hozzávalóra van szükség a húsétel elkészítéséhez, és újabb 8 alapanyagból gravy-t is készíthetünk mellé. Svéd húsgolyók á la karanténkonyha? Mi biztosan felvesszük az elkészítendő receptek közé.
Svéd húsgolyók
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált disznóhús
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 5 evőkanál tej
- só, bors
Elkészítés:
- A kétféle darált húst tedd egy nagyobb tálba, és alaposan dolgozd össze. Ezután add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zsemlemorzsát és a tojást, majd újra jól keverd össze.
- Kanalazd rá a tejet és ízesítsd sóval, borssal.
- Az elkészült masszából formázz kis golyókat (ez a mennyiség kb. 30-40 darabhoz elég), és tedd őket a hűtőbe két órára.
- Egy serpenyőben hevíts fel olajat vagy vajat, és közepes lángos süsd aranybarnára a húsgolyókat.
- Közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra, a húsgolyókat tedd egy tűzálló tálba és 30 percen keresztül süsd őket.
Hozzávalók a szószhoz:
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldségleves alaplé
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- néhány csepp olaj
Elkészítés:
- A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a lisztet és keverd nagyjából két percig.
- Öntsd hozzá az alapleveket és folytasd a kevergetést. Végül jöhet a tejszín, a szójaszósz, néhány csepp olaj és a mustár.
- A szószt folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd alacsony lángon folytasd a főzést, amíg sűrű állagú nem lesz.
- Tálald a húsgolyókkal, illetve krumplipürével vagy sült burgonyával.
Nyitókép: ikea.com
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 6 spórolós-maradékmentős recept, amit bármikor elkészíthetsz
- Elképesztően cuki gyerekrajzok alapján készítette el az Ikea legújabb plüsseit
- Polpette al sugo – Paradicsomos húsgombóc, ahogy az olasz barátom készíti