Az indiai konyha adta, mi pedig odavagyunk érte: ghee vaj

Laktózmentes alternatíva

A boltok polcain sokszor találkozhattál már ezzel az egzotikus elnevezésű alapanyaggal. Ha kíváncsi vagy, hogy miben különbözik a ghee (ejtsd gí) a normál vajtól, akkor görgess tovább!

A ghee az ájurvédikus gyógyítás és egyúttal az indiai konyha egyik alapvető élelmiszere. Semmi ördöngösség nincsen benne, ez egy szimpla vaj, ami csak úgy, mint az általunk ismert klasszikus változat, tehéntejből (esetleg vízi bivalytejből) készül. A hagyományos vajjal ellentétben a ghee-ből főzés során elforralják a felesleges anyagokat, a vizet illetve a tejcukrot és a tejfehérjét. Eredetileg azért volt szükség erre az eljárásra, hogy a vaj tovább elálljon a nagy hőségben is. Nem véletlen tehát, hogy a ghee-hez hasonló tisztított vajat hazánkban is készítettek, amit nagyszüleink még jászvajként emlegettek.

Egészségesebb vagy csak egzotikusabb?

Ha mindenképp ragaszkodsz a vajhoz, akkor a tisztított változat jobb alternatíva. Egy 2018-as kutatásban 200 indiai ember táplálkozási szokásait, illetve a koleszterinszintjük közötti összefüggést kutatták. A vizsgálat kimutatta, hogy, akik inkább ghee-t fogyasztottak más zsiradékok helyett, azoknak a vérében magasabb volt a jó koleszterin szintje. Azt mindenesetre senkinek nem javasoljuk, hogy nyakló nélkül kanalazza. Bár a ghee jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat illetve A-,D-, E-, illetve K-vitamint is, mégsem sorolnánk a kimondottan egészséges élelmiszerek közé. A ghee vaj egyébként az ájurvédikus gyógyászat egyik kedvelt alapanyaga, amit külsőleg a bőrre kenve is alkalmaznak.

Nyitókép: subodhsathe/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: