Mit jelent okosnak lenni? 8 különböző formája létezik az intelligenciának

Valóban csak az intelligenciahányados és az érzelmi intelligencia határozza meg, hogy mennyire jók az értelmi képességeink? A tudósok szerint annak meghatározása, mennyire vagyunk értelmesek, okosak, ennél jóval sokrétűbb.

A kutatók évtizedeken át azon dolgoztak, hogy megcáfolják az elképzelést, miszerint az intelligenciánk mérésének egyetlen módja létezik, amelynek mértékét gyakran a bal agyfélteke tevékenysége, a logikus gondolkodás, a matematikai és nyelvi folyékonyság határozza meg. Az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott az érzelmi intelligencia (EQ) is, és egyre többen tartják a siker fontos követelményének – néhányan azt vallják, még az IQ-nál is fontosabb. De olyanok is akadtak, akik felvetették, hogy a valóságban nem csak ez a két tényező határozza meg az értelmi képességünket. Nem kérdőjelezik meg a magas IQ és EQ szint hasznát, csupán azt vallják, az intelligenciának számos más fajtája is létezik.

Gondolj csak bele. Lehet, hogy egy hangszeren való játék természetes számodra, miközben a gyereked azonnal meg tud oldani matematikai feladatokat, aminek te azt sem tudod, hogyan állnál neki. A barátod könnyedén tud motiválni egy csoportot, hogy összefogjanak a munkahelyén, amíg a testvéred öt perc alatt elküld egy olyan e-mailt, aminek a megfogalmazása és legépelése neked nagyjából két órát venne igénybe. Mi ennek a magyarázata?

Mit jelent okosnak lenni?

A zenei képességek, a kinesztetikus (azaz mozgással összefüggő) jártasság és az interperszonális készségek is azon intelligencia típusok közé tartoznak, amelyeket Howard Gardner, a Harvard Graduate School of Education kognitív és neveléstudományi kutatóprofesszora határoz meg széles körben ünnepelt elméletében. Ez az úgynevezett többszörös intelligencia elmélet, amelyben Gardner az intelligencia nyolc különböző, egymástól elkülöníthető típusát mutatja be. Ez az elmélet óriási hatást gyakorolt a pedagógiára, módszereit a világ minden táján alkalmazzák. Magyarországon főként az alternatív oktatásban vált ismertté, pedig sok eleme a hagyományos tanításba is könnyen beilleszthető lenne.

„Howard Gardner a többszörös intelligencia elméletének kidolgozásával kitágította, mit jelent okosnak lenni” – magyarázza Thomas Hoerr, a St. Louis-i Missouri Egyetem tudósa és Gardner kollégája. „Ez egy nagyon pragmatikus elmélet: az intelligencia problémamegoldás, és nagyon sokféle probléma létezik. Amikor dalt írsz, az megold egy problémát. Amikor állatokkal foglalkozol vagy a kertben dolgozol, az megold egy problémát – még akkor is, ha nincs szükség kódolásra, mint a matematikában, vagy szótagokra, mint a nyelvtanban.”

Az intelligencia nyolc arca Gardner elmélete szerint

1. Nyelvi/verbális intelligencia

A költők, a szerkesztők, a lelkes könyvrajongók, az írók és a szóalkotó játékok megszállottjai a nyelvi tehetségek közé tartoznak, csakúgy, mint azok, akik könnyen megtanulják az idegen nyelveket. Talán ez a legegyetemesebb intelligencia, mert gyakorlatilag minden ember megtanul beszélni, és társadalmunkban az emberek többsége egyben írástudó is.

2. Logikai/matematikai intelligencia

Ez a típusú intelligencia a cselekvések vagy szimbólumok közötti logikai viszonyok meghatározásának képességéről szól. Alkalmazásával megtanulunk következtetni, elvonatkoztatni, kategorizálni, általánosítani, valamint hatékonyan érvelni, és képesek vagyunk jól átgondolt magyarázatokat adni vagy mások érvelését követni. A tudósok, könyvelők, matematikusok, fizikusok és olyan emberek, akik általában jól teljesítenek a szabványos IQ-teszteken, kiemelkedők ezen a területen.

3. Zenei intelligencia

Zeneileg intelligensnek tekintik azokat, akiknek „fülük van” a dallamokhoz, a hangnemekhez és ritmusokhoz – ők gyakran zeneszerzőként, zenészként, népdalgyűjtőként vagy táncosként tevékenykednek. De azok is ebbe a kategóriába tartoznak, akik mélyen átérzik, értékelik az ő munkájukat.

4. Térbeli intelligencia

Kiemelkedően jó vagy a tetriszben és a sakkban? Tudsz faragni? Rajzolás közben érzékeled a térbeli léptékeket és a perspektivikus ábrázolás a képen is megjelenik? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor a térbeli intelligencia szinted magas. Ez a készség segíti a háromdimenziós térben való tájékozódást, a vizuális és a térbeli ingerek pontos észlelését. Színre, formára, vonalvezetésre, térbeliségre és a köztük lévő kapcsolatra való fogékonyság jellemzi – így az építészek, a képzőművészek, a sebészek, a sakkozók és a pilóták a legkiválóbb képviselői.

5. Testi/kinesztetikus intelligencia

Ez az intelligencia sajátos nagymozgásos és finommotorikus képességeket is magában foglal: mozgáskoordinációt, erőt, hajlékonyságot, gyorsaságot és egyensúlyérzéket jelent, de ide tartozik a kéz ügyessége és a tapintás kifinomultsága is. Kinesztetikus intelligenciával általában a sportolók, táncosok, kézművesek és a színészek is büszkélkedhetnek.

6. Interperszonális/társas intelligencia

Ez a fajta intelligencia meghatározza, hogyan dolgozol, alkalmazkodsz, viselkedsz másokkal, illetve hogyan érted meg érzéseiket, hangulatukat, indítékaikat és céljaikat. Az interperszonális intelligencia felhasználható motiválásra, de manipulációra is. Egy pszichológusnak, papnak, politikusnak, tanárnak, rendezvényszervezőnek vagy csapatvezetőnek erős társas intelligenciával kell rendelkeznie.

7. Intraperszonális/személyes intelligencia

Az intraperszonális intelligencia az önismeretet és az annak alapján meghozott döntések képességét jelenti. Nagy előnye, hogy a segítségével könnyebben teremthetsz harmóniát az életedben. A művészek, a filozófusok, a teológusok, a pszichiáterek munkájuk végzésekor elsősorban személyes intelligenciájukra támaszkodnak.

8. Naturalista/természeti intelligencia

A naturalista intelligencia azt a képességet jelenti, amellyel megkülönböztetjük a természeti jelenségeket, a növény- és állatfajokat. Ezt a fajta intelligenciát az állatterapeuták, a kertészek, a természetjárók és az állatvédők tudhatják a magukénak, illetve mindenki, akiknek rendszeresen empirikus tapasztalatai vannak az élőlényekkel.

Gardner szerint ezek az intelligencia típusok az „ember szellemi szerszámkészletének legfontosabb eszközei”. Amennyiben nincs súlyos egészségügyi problémánk, úgy képesek vagyunk a különféle intelligenciák fejlesztésére. Ráadásul nincs szükség online tesztre ahhoz, hogy kiderítsd, melyik fajtában vagy erős – ugyanis elég megvizsgálnod, mivel foglalkozol szívesen szabadidődben, hogyan viszonyulsz a társas kapcsolatokhoz és milyen problémákat oldasz meg egyszerűen. 

Forrás: Shondaland
Nyitókép: Andrea Piacquadio/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: