Az introvertált személyek nagyobb eséllyel bolondulnak a cicákért

Ha ízig-vérig cicásnak gondolod magad, aki teljesen elolvad egy helyes kis szőrgombóc láttán, a következő cikkünk érdekes lehet a számodra.

Az embereket általában két típusra lehet osztani: a macskásokra és a kutyásokra. De azt lehet, nem tudtad, hogy a kedvelt szőrgombóc fajtája sokat elárulhat a személyiségedről. Kutatások szerint míg az introvertált emberek a macskákért rajonganak, addig az extrovertáltak inkább a kutyákkal találják meg a közös hangot. Vajon, mi lehet ennek az oka? Utánajártunk!

Amilyen a macska, olyan a gazdája

Dr. Sam Gosling, a texasi Austin városának egyetemi pszichológusa egy korábbi tanulmányában 4500 embert kérdezett meg arról, hogy kutya vagy macska pártiak. A kutatáson belül minden résztvevőnek választania kellett különböző személyiségjegyek közül, amivel azonosulni tudott: nyitottság, lelkiismeretesség, barátságosság, érzelmi stabilitás-labilitás, extrovertált vagy introvertált személyiség. A vizsgálat nem várt eredményt hozott, kiderült, hogy a kutyás emberek átlagosan 15 százalékkal extrovertáltabbak, mint macskás társaik. Szintén ezt az eredményt erősítette meg Dr. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora, aki felmérést készített több mint 6000, 16 és 94 év közötti állattartóról. Néhányuknak csak kutyái voltak, másoknak csak macskáik, a harmadik csoport tagjai mindkét kedvenccel megosztották az otthonukat. Coren megállapította, hogy a cicakedvelők személyisége valamivel különbözik a másik két kategóriától, a macskatulajdonosok egyharmada nagyobb valószínűséggel nő, és kétszer akkora valószínűséggel él egyedül. A kutyatartók többsége családos, aktív életet él és kevesebbet ül a négy fal között.

Tehát a cicatulajdonosok introvertáltabbak, aminek igen egyszerű magyarázata van. Míg egy kutya megköveteli, hogy naponta többször sétáltasd, játssz vele és huszadjára is eldobd neki a labdát, addig egy macska igényeit teljesen kimeríti az optimális simi- és kajamennyiség szinten tartása. Ha ez a két dolog stimmel az életében, még az is előfordulhat, hogy nem veri le a nagymamádtól örökölt porcelánvázát a szekrény tetejéről. Másfelől egy doromboló kedvenc igazi csendestárs, akinek az érdeklődése meglehetősen korlátozott. Vele nem kell hosszú sétára indulnod, és emberekkel találkoznod, helyette befészkeli magát az öledbe, amíg te elolvasol egy jó könyvet.

Nyitókép: martin-dm/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: