Az offline az új zen: 5 érvünk is van rá

Állapot: offline

Szorosabb kapcsolatban állsz a telefonoddal, mint néhány barátoddal? Akkor itt az idő, hogy letedd a mobilt a kezedből!

A barátaimmal többször beszélgettünk már arról, mennyire örülünk neki, hogy egy olyan időszakban voltunk gyerekek, amikor még nem a technikai vívmányok irányították az életünket. Boldogan éltünk annak ellenére, hogy nem volt okostévénk, okostelefonunk és egyéb nálunk okosabb kütyünk.

Pont abba a generációba tartozom, akik még emlékeznek az okoseszközök előtti időkre, mégis egyszerre nőttek fel velük. Így engem is sokszor megrémít, hogy ma már mennyire kötődünk ezekhez az apró tárgyakhoz. Bele sem merek gondolni, egy nap mennyi időt tartom a kezemben a telefont, mennyi időt töltök online és ennek vajon mekkora része színtiszta pótcselekvés. Végre beláttam, hogy itt az ideje egy kis digitális detoxnak és nem árt, ha teljesen offline módra kapcsolok. Hozzám hasonlóan egyre több ember érzi azt, hogy a telefonjuk sokszor átveszi az irányítást az életük felett. Több internetes kihívás is indult, ami erre a problémára próbálta felhívni a figyelmet. Ilyen volt például az In Your Pocket és a Delete That App. A részvevők közül többen is beszámoltak a telefonmentes időszak előnyeiről, így hamar kiderült, hogy igenis megéri kisebb-nagyobb időre búcsút inteni Sirinek és társainak.

Nincs több multitasking

SMS-t írunk miközben hazafelé tartunk, e-mailre válaszolunk az ebédidő alatt és az Instagramot görgetjük az otthoni teendőink elvégzése közben. Akármilyen jól tudjuk megosztani a figyelmünket a különböző feladatok között, lássuk be, hogy nem a multitaskingre lettünk tervezve. Tegyük félre a telefont, így esélyt sem adunk annak, hogy a felvillanó értesítések megzavarják a munkánkat és biztosan nem engedünk a csábításnak! Hiszen sokkal egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban oldjuk meg a teendőinket, ha figyelmünket csak az adott dologra összepontosítjuk.

Az agyadnak sem árt egy kis edzés

Emlékszel, amikor még a családtagok és a barátaid telefonszámát is fejből tudtad? A különböző alkalmazások ugyan megkönnyítik mindennapjainkat, de emiatt a memóriánkat sokkal kevesebb szituációban vesszük igénybe. Veronique Bohbot neurológus szerint a GPS navigációs alkalmazások használata negatívan hat az agyunkban található hippokampuszra, ami fontos szerepet játszik az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban.

Vedd észre a környezeted!

A buszmegállóban, a kocsiban, sorban állás, séta közben vagy a baráti összejöveteleken… nincs olyan élethelyzet, amikor a telefon ne lenne a kezünkben. De azt tudod, hogy mennyi mindenről maradsz le, amíg kizárólag a képernyőre figyelsz?! Ilyenkor teljesen elszigeteljük magunkat a külvilágtól és elfelejtjük észlelni a szép dolgokat és ami a legrosszabb, a környezetünktől is elhidegülünk. A digitális detox azért is jó, mert ha például legközelebb a sarki zöldségesnél a melletted álló idős néni nem éri el a felső polcon lévő terméket, akkor segíthetsz neki és utána még jól is fogod érezni magad.

Látta”

A CNN felmérése szerint az amerikaiak egyharmada szabályosan irtózik attól, hogy telefonos beszélgetést kelljen folytatnia. Mivel egy szöveges üzenet olvasása közben nem tudjuk érzékelni, hogy az adott mondandót milyen hangnemben címezték nekünk, ezért gyakran sértődés és félreértés lesz a csevegés vége. Emellett sokan teljesen megfeledkeznek arról, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket nem illik írásban közölni. Legközelebb mielőtt megnyomod a kis zöld iMessage gombot, gondold végig, hogy nem lenne-e jobb szóban, esetleg személyesen megbeszélni azt a másik féllel.

Szárnyaljon a fantáziád!

A legenda szerint Sir Isaac Newton a szülei kertjében ülve, egy almafát figyelve fedezte fel a gravitációs erőt. Amikor nekünk nincs semmi tennivalónk és unatkozunk, akkor a közösségi oldalakat görgetjük kifejezéstelen arccal és értelmetlen videókat nézünk, mert nem tudunk semmi mást csinálni. Ezzel a felesleges időtöltéssel akár órákat is képesek vagyunk eltölteni. Csak képzeld el, mennyi mindent tudnál csinálni, ha nem a telefonodon lógva ütnéd el az időt! Itt az idő, hogy szabadjára engedd a kreativitásod és kipróbálj valami új szabadidős tevékenységet!

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: