„Az olvasásban is tudatosságra van szükség” – Szabados Ági a Nincs időm olvasni kihívásról mesélt

Inspiráló instázók sorozatunk legújabb részében a Nincs időm olvasni kihívás megálmodója beszélt nekünk az irodalom népszerűsítő-projektjéről, és elárulta azt is, mi a leghatásosabb trükkje arra, hogy minél több könyvet befejezhessünk.

„Világéletemben imádtam olvasni: a Harry Potter generáció tagja vagyok, akkor lettem nagy könyvmoly” – meséli Szabados Ági, amikor beszélgetni kezdtünk a Nincs időm olvasni elnevezésű kihívásának történetéről, amit négy évvel ezelőtt, 2016 végén indított el. Az RTL Klub híradósaként már sokaknak ismerős volt a TV-ből, éppen ezért úgy érezte, közszereplőként kötelessége példát mutatni. „Rajtunk keresztül juthat el az információ az emberekhez, ezért muszáj felelősséget vállalni.” Szeretett volna egy olyan kihívást indítani a neten, ami hasznosabb, mint például az akkoriban népszerű Ice Bucket Challenge.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szabados Ági (@szabadosagi) által megosztott bejegyzés,

A tudatosság és a könyvek

Bár a barátai kezdetben féltették attól, hogy belevágjon ebbe, mert úgy érezték, az irodalom nem „trendi”, Ági úgy gondolta, legrosszabb esetben majd összeül néha pár emberrel beszélgetni könyvekről. Ma már mosolyogva gondol vissza erre, hiszen az ötlete rengeteg könyvmolyt összehozott, és már pár hónap után sok pozitív visszajelzést kapott. „Furcsa, hogy az olvasás egy magányos élmény, de ezáltal mégis egy közösség teremtődött.” Ági egyébként magát is motiválni szerette volna ezzel, mert akkoriban voltak olyan hónapok, amikor nem olvasott sokat. „Ebben is tudatosságra van szükség! Próbáljunk úgy élni, hogy mindennap szánunk egy kis időt – akár reggelente,  vagy lefekvés előtt fél órát – az olvasásra, és így észrevétlenül akár havi 2-3 könyvet befejezhetünk.”

„Bármennyire egyszerűen hangzik, mégis nagyon hatásos: mindig legyen nálad könyv! Soha nem fog megteremtődni az idő, ha nem viszed magaddal.”

Játékos irodalom

A kihívásában havi 1 könyvet tűzött ki célul azoknak, akik csatlakoznak hozzá, így év végére már 12 címet írhat fel minden résztvevő az olvasónaplójába. Ehhez minden esetben ad egy-egy támpontot is – azaz egy témát, ami mentén ki kell választani az aktuális könyvet, amit a kezükbe vesznek. Idén januárban például „valami francia”, februárban pedig egy olyan művet kellett kiválasztani, aminek „a címében a szív szó szerepel”, márciusban majd egy-egy mesekönyv került terítékre. „Ez a titka! Az emberek imádnak játszani, kreatívkodni. Tippelgetnek, várják, hogy mi lesz a következő. Nekem pedig izgalmas látni, hogy mit találtak az adott témában. Ez egy olyan kihívás, amivel mindenki nyerhet!” Ági mindig magából indul ki, amikor kitalálja a kihívás új részeit, azt gondolja végig, őt mi motiválja. „Azt látom, hogy ez működni szokott.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NINCS IDŐM OLVASNI kihívás 📚 (@nincsidomolvasnikihivas) által megosztott bejegyzés,

Az olvasástól a regényírásig

A hónap végén mindig be is jelentkezik a már több mint 20.000 fős Facebook csoportjában, és mesél a követőinek arról a könyvről, amit ő választott. „Nem lenne hiteles a kihívás, ha csak mondogatnám, de nem olvasnék. Ebben van lélek, napi szinten benne vagyok, kommunikálok az olvasókkal. ” A NIOK azonban nemcsak közösségi élmény számára, hanem igazi önismereti kaland is. „Már az hatalmas eredmény, hogy ki mertem állni ezzel a nyilvánosság elé. Persze most, 4 évvel később már furán hangzik, hiszen jól sült el. Világéletemben több lábon álltam, azóta vagyok ilyen kiegyensúlyozott, amióta van ez a kihívás a sok-sok elágazó szegmensével” – árulja el. A NIOK sikerei óta Ági rendszeresen beszél könyvbemutatókon, interjúkat készít, könyvklubokat és irodalomterápiát tart, podcasteket készít, olvasónaplókat ad ki. Nagy álma, hogy professzionális szintig vigye a NIOK-ot, és az is, hogy ő maga is könyvet írjon. Sőt, a háttérmunkákba is szívesen belefolyna: könyvmenedzsmentet tanul, mert kíváncsi rá, milyen utat jár be egy mű a kiadásig.

Nyitó kép: Instagram/@szabadosagi

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: