Ezek a veszélyek leselkednek rád, miközben nyugodtan facebookozol

Mert jobb félni, mint megijedni!

Az internet a legtöbbünk életében ma már kulcsfontosságú szerepet játszik, és nem telik el úgy nap, vagy talán inkább óra, hogy ne használnánk. Az online világ veszélyeiről viszont sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

A világháló ma már valóban szó szerint behálózza az életünk majdnem minden területét. Használjuk munkára, ismerkedésre és kapcsolattartásra is. Az interneten keresztül vásárolunk, banki ügyeinket intézzük, repülőjegyet foglalunk, recepteket és szépségtrükköket böngészünk. Mindenhol ott van, jelentősen megkönnyíti az életünket, valamint rengeteg időt spórol meg nekünk, amit aztán gyakran internetezéssel töltünk…

Számos találmányról nem dönthető el egyértelműen, hogy az emberiségre nézve hasznos vagy inkább kártékony hatása van. Sokan így vannak az internettel is, de egy biztos: a veszélyekről jobb tudni, mert nem mindegy, hogy abban a bizonyos hálóban legyek vagy pókok vagyunk.

 1. Adathalászat

  Az adathalászat során leggyakrabban megtévesztéssel próbálnak meg rávenni minket a csalók arra, hogy személyes információkat osszunk meg. Ezek olyan érzékeny adatok, mint a jelszavaink, banki információk, kódok. A támadók módszere lényegében abban áll, hogy egy, a bankunk vagy a telefonos szolgáltatónk nevében e-mailben adatbejelentési kötelezettségre hivatkozva elkérik tőlünk a személyes információinkat. Gyakran tartalmaznak hivatkozást, amire kattintva a támadók oldalára, és nem a pénzügyi szolgáltatónk webhelyére jutunk. Ezek az oldalak sokszor rendkívül professzionálisan utánozzák az általunk ismert webhelyet. Amennyiben itt bármilyen adatot megadunk, úgy azok a csalók birtokába jutnak.

  Fontos tudnod, hogy bár a legtöbb böngésző rendelkezik adathalászat elleni védelemmel, illetve a vírusirtó programok is küzdenek ellenük, de ezek csak a védvonalunk első sorai. A támadások elhárításának kulcsa mi magunk vagyunk: óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk. Amennyiben olyan elektronikus levelet kapunk, amiben érzékeny információk megosztására kérnek minket, nem lehet eléggé gyanakvónak lenni! Ilyen adatok megadására e-mailben sem bank, sem telefonos szolgáltató nem kér minket. Amennyiben a szolgáltatónk hivatkozásra való kattintásra kér minket levélben, ellenőrizzük, hogy a webhely címe tartalmazza-e a megfelelő titkosítást jelentő „https” kezdetet. A legjobb megoldás azonban az – amikor például lejárt a jelszavunk, és annak megváltoztatására kérnek minket –, hogy nem a linkre kattintva érjük el a szolgáltatónkat, hanem helyette beírjuk a böngészőbe az általunk ismert webcímet.

  Mindig legyünk óvatosak az online világban, ha a személyes adatainkról van szó
 2. Álhírek

  Az álhírek (fake news-ok, hoaxok) olyan szándékosan valótlanságokat közlő cikkek, amelyek alkalmasak a véleményünk befolyásolására. Lehetnek politikai tartalmúak, amelyeknek a félreinformálás a céljuk, de vannak teljesen ártalmatlannak tűnő „kacsák” is. Sok esetben olyan szenzációs felfedezésekről adnak hírt, hogy egyes súlyos betegségek pofonegyszerű házi praktikákkal vagy ilyen-olyan élelmiszerekkel gyógyíthatók. Ebben az esetben nem is kérdés, hogy mennyire veszélyesek. Egy hosszan tartó vagy súlyos egészségromlással járó kór esetében a beteg gyakran fél a szükséges orvosi beavatkozásoktól, és az azokkal járó fájdalomtól, mellékhatásoktól. Ilyenkor még egy megfontolt ember is hinni akar abban, hogy egy egyszerű és fájdalommentes módszer segítségével meggyógyulhat. Amennyiben ezt választja az orvosi kezelés helyett, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

  Az álhírek elleni megoldás egyetlen módja a forráskritika. Ha valamilyen meglepő és hihetetlen hírről szerzünk tudomást az interneten, mindenképpen ellenőrizzük több forrásból is. Fontos az is, hogy milyen oldalakon találjuk a hírt. Ha a „fejen állva aludj, és 1 nap alatt elmúlik a narancsbőröd” hírt közvetlenül a „földönkívüliek találták meg a Frigyládát Elvis Presleynél” alatt olvasod, akkor gyanakodj!

 3. Érzékeny képek

  Egy tartós párkapcsolat esetében sokan tartanak attól, hogy a tűz és a szenvedély lassanként alábbhagy. Nagyon helyes hozzáállás, ha ez ellen tenni akar valaki, de nem biztos, hogy a meztelen fotók készítése és elküldése a legjobb megoldás. Tudnod kell, hogy telefonod a képeket a beállításaitól függően egy felhőtárhelybe továbbítja. Egyes telefonos alkalmazások – minden indok nélkül – engedélyt kérnek a telefonod képgalériájának kezeléséhez. Fontos tudatosítani magunkban, hogy egy digitális kép elkészítésekor a gomb lenyomásával már ki is kerülhetett a teljes irányításunk alól. És akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor egy megromlott és megszakadt párkapcsolat után az egyik fél visszaél az érzékeny képekkel és videókkal.

  Mindig ellenőrizd, hogy a letöltött applikációk mihez kérnek engedélyt. Amennyiben például egy alkalmazás indokolatlanul akar hozzáférni a galériádhoz, akkor helyesebb döntés nemet mondani. A párkapcsolati tűz fenntartása érdekében a szexi fotóknál pedig gyakran sokkal izgatóbb lehet egy-egy személyes, privát produkció.

 4. Túl sok fénykép magadról

  Sajnos az sem jelent már megfelelő garanciát, ha mi nem készítünk magunkról érzékeny képeket vagy videókat. A technika fejlődése ma már oda jutott, hogy megfelelő számú fénykép felhasználásával, számítógépes algoritmusok segítségével már meglévő videókon a szereplők arcát ki tudják cserélni a miénkre.

  Fontold meg, hogy érdemes-e a közösségi oldalakon több száz fotót tárolnod!

 5. A zaklatás

  Az internet sajnos színteréül szolgál a gyakran névtelen vagy álnevet használó zaklatók támadásainak is, de nagyon sokszor ismerősök követik el. A cyberbullying (kiberzaklatás) leginkább a kamaszokat fenyegeti. Különösen fontos odafigyelni rájuk, hiszen egy eleve rendkívül sérülékeny és érzékeny korszakukban érheti őket támadás.
  Akár téged ér támadás, akár a gyermeked, minél előbb jelentsd az oldalon. Fontos megjegyezni azt is, hogy a zaklatás bűncselekmény: alapesete 1, minősített esetei pedig akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethetőek.

  A kamaszokat fenyegető egyik legnagyobb veszély az online zaklatás
 6. A közösségi oldalak kártékony hatásai

  A közösségi oldalak ma már meghatározzák a mindennapjainkat. Itt üzenünk a barátainknak, családtagjainknak, gyakran itt számolunk be életünk fontos eseményeiről, oldalakat követünk és eseményeket szervezünk. Hazánkban leginkább a Facebookot használjuk erre. Sokszor nem gondolunk bele, hogy mennyi időt is töltünk el ezeken a közösségi oldalakon, és hogy milyen hatással vannak ránk. Bár a céljuk elvileg az lenne, hogy közelebb hozzák az embereket egymáshoz, gyakran épp távolodunk barátainktól a használatukkal. Órákig tudjuk böngészni ismerőseink kirakat-életét, és sokszor bele sem gondolunk, hogy ezek válogatott életképek, és csak a szép pillanatokat rögzítik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk saját életünket szürkébbnek látni, ami könnyen vezethet önértékelési problémákhoz.

  Roboz Zsóka, a WooHoo szakértője válaszol
  Az internethasználat – főként a közösségi oldalak gyakori látogatása – sok veszélyt rejt magában. Ezek közül az egyik legnagyobb csapda az az eltorzult, túlidealizált világkép, melyet az ilyen oldalak sugároznak. Itt mindenki próbál a lehető legjobb színben feltűnni, a legszebb oldalát mutatni, és az olyan pillanatokat is, amik valóban életünk kiemelkedő eseményei, sokszor agyonretusálva, idealizálva, már-már valószerűtlen fényben feltüntetve jelenítik meg. Mivel alapvető tulajdonságunk, hogy a magunk helyzetét másokhoz viszonyítva éljük meg, értékeljük, egy ilyen mesterségesen eltorzított világ legnagyobb veszélye, hogy ebben az összehasonlításban a többség úgy érzi, hogy alulmarad: hogy az ő élete sokkal sivárabb, szegényesebb, mint a közösségi média által közvetített kép.
  Az erre hajlamos és a veszélynek leginkább kitett fiatal korosztály énképében súlyos sérüléseket okozhat, gyakran depresszióhoz vezethet, hogy úgy érzik, olyan messze vannak ettől az idealizált világtól, hogy esélyük sincs még csak megközelíteni sem. Fontos lenne, hogy beszélgessünk velük arról, hogy ezek a képek legtöbbször nem a valóságot tükrözik, különböző képi eszközökkel feljavítottak, és a mások által megélt csodás pillanatok mögött sokszor tanulással, szenvedéssel, lemondással teli hosszú hónapok állnak, amiket a legritkábban örökítenek meg és osztanak meg a követőikkel.

  Ironikus módon miközben sokszor egyre több időt töltünk a közösségi oldalakon, annál magányosabbak leszünk. Az is problémát jelenthet, hogy a pozitív visszaigazolást lájkoktól és megosztásoktól várjuk, miközben fontos és szoros emberi kapcsolatokat hanyagolunk el, ahogy közben egyre függőbbé válhatunk. Rengeteg alkalmazás van már arra, hogy monitorozza az internethasználati szokásaidat. Ha úgy érzed, hogy valójában nem is tudod, hány órát töltesz el a világhálón, pontosabban a közösségi oldalakon, akkor tölts le egyet! Lehet, hogy hasznos tanulsággal fog szolgálni. Egyéb ötleteket is adtunk már a közösségi média okos felhasználásáról, ezeket itt találod.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: