Egy kis optikai csalás jöhet? 10 elképesztő épület, amit tükrök borítanak

Installációk, hotelek és otthonok, ahol szívesen gyönyörködnénk a természetben. Ezek a tükrökkel borított épületek megduplázzák az élményt.

2013-at írtunk, amikor Phillip K. Smith III, amerikai művész felrobbantotta az internetet Lucid Stead névre keresztelt installációjával. A művész egy kabint épített a Joshua Tree Nemzeti Park közepén, aminek különlegessége, hogy az épület külső borításához felváltva használt faléceket és tükröket. Szemkápráztató végeredmény született: úgy tűnt, mintha az épület félig láthatatlan lenne. Nem sokkal később egy hasonló épület jelent meg a Coachella-völgyben. A sivatagban egy kortárs művészeti kiállítás részeként Doug Aitken egy olyan házat álmodott és épített meg, amit kívülről mindenhol tükrök borítanak. Így a ház minden oldalán a sivatagi táj tükröződik vissza.

Mindkét projekt hatalmas sikert aratott. Amellett, hogy az épületek titokzatos hangulatot keltenek, még az is érdekessé teszi őket, hogy izgalmas kapcsolatot teremtenek az ember által készített, mesterséges alkotások és a természet között. Nem véletlen, hogy egyre több hasonló épülettel találkozhatunk a világon – most ezek közül mutatunk meg néhányat.

Lucid Stead

@phillipksmith3/Instagram

Az installáció, ami útjára indította a trendet. A ház oldalain fából és tükörből készült csíkok váltakoznak. Egyszerűen lélegzetelállítók.

Mirage

©Lance Gerber Studio

A trend másik ötletadója: a Mirage névre keresztelt projekt, amit Doug Aitken a Desert X kiállítás keretein belül készített el.

Los Terrenos

©Rory Gardiner

Tatiana Bilbao munkája Mexikóban, Monterrey-ben található. A Los Terrenos falán az épületet körülvevő növények tükröződnek, amit egy terrakottával kikövezett úton közelíthetünk meg.

Verholy Relax Park

©Andriy Bezuglov

Aki egy ilyen csodás épületben szeretne pihenni, annak az Ukrajnában található Sosnivka városába kell ellátogatnia. A park kortárs épületeit a YOD Design Lab csapata azoknak készítette, akik pihenés közben egy kicsit szeretnének közelebb kerülni a természethez. Minden épülethez tartozik egy terasz is, ahol az erdőben és a ház falán lévő tükröződésben egyaránt elkalandozhat a vendégek tekintete.

Lake Cottage

©Naho Kubota

Ontarióban a Kawartha-tavakat körülvevő erdőben bolyongva bukkanhatunk rá a Lake Cottage névre keresztelt szállóra. A modern kunyhó az UUfie építészcsoport tervei alapján készült. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi szívesen eltöltenénk egy hétvégét ebben a 700 négyzetméteres, kétszintes csodában.

Staab Residence

©Matt Winquist

A Staab Rezidencia üveg és a rozsdamentes acélból készült falaira hatalmas méretű tükröket készített a Chen + Suchart Studio. Az épület egy külvárosi környezetben található, ahol a távolban – és a ház falain – a Szonoran-sivatagban és a McDowell-hegységben gyönyörködhetünk.

Wayland Home

©Eirik Johnson

Mint a listánkon szereplő legtöbb építésznek, úgy Stephen Chungnak is az volt a célja, hogy összhangot teremtsen a Wayland Home és a természet között. Az épület alsó szintjén a fehér és a nyers fa színei uralkodnak, amíg az emeletet – ahol a dolgozószoba található – tükrök borítják.

Mirror Mirror

©Leibal

Ez a Remco Siebring által tervezett minimalista menedék Hollandiában található. Az építész a Mirror Mirrort egy modern faházként szokta emlegetni, ahová bárki elvonulhat, aki egy kis relaxálásra vágyik. 

Mirrorcube

View Pictures/Getty Images

A svédországi Tree Hotel arról ismert, hogy a kempingezni – vagy inkább glampingezni – vágyókat egyedi házak arzenálja várja. A fák között felfüggesztett, lebegő szálláshelyek között találkozhatunk madárfészekre és ufóra hasonlító építményekkel is. Az egyik legnépszerűbb mégis a Mirrorcube, vagyis Tükörkocka, aminek érdekessége, hogy szinte észrevehetetlen, mert visszatükröződnek rajta a fák, így beleolvad a tájba.

ÖÖD Hotel

©ÖÖD Mirror House

Észtország északi részén, Tallintól nem messze terül el Jõelähtme városa, ahol az ÖÖD Hotel híres épülete található. A hotelt 3 oldalról tükrök borítják, a hátsó fal pedig hőkezelt fából készült. A kortárs belső terekből álló enteriőrben természetes kőrisfaágy, ergonomikusan kialakított konyha és fürdőszoba várja az vendégeket.

Nyitókép: ÖÖD Mirror House

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: