Az örök vita: kávé vagy tea? Te mire szavazol?

Melyik a jobb?

A kávé és a tea jótékony hatásairól külön-külön már számtalanszor olvashattunk. De vajon mi a különbség a két kedvenc reggeli italunk között? Jobb az egyik, mint a másik?

Én a kávésok csapatát erősítem, de nem vagyok kifejezetten nagy fogyasztója. Maximum napi egy americanot iszok tejjel reggeli után vagy délután, amikor alábbhagy az energiaszintem.

Amikor egy hétig turmixokkal kezdtem a napomat, megfogadtam, hogy a kávét is kerülöm. Helyette bedobtam egy zöld teát, ami egyébként ugyanannyira feltöltött energiával. Ám, ha egy párhuzamos univerzumban csak az egyik ital létezhetne, képtelen lennék eldönteni, melyiket válasszam.

Mini közvéleménykutatást tartottam a családom körében, és kiderült, ők sem tudnak egymás között dűlőre jutni, hogy melyik ital a jobb. Apa csak kávét iszik, anya csak teát, a testvéreim pedig egyiket sem. Én meg mindkettőt. A párom is nagy kávéfanatikus, sőt, a baráti körömből nagyjából mindenki.

De mit tudhat az egyik, amit a másik nem?

  1. Melyiktől leszel éberebb?

A kávéban található stimulánsokat koffeinnek, a teában találhatókat teinnek nevezik. Rengeteg kutatás vizsgálta élénkítő hatásukat, és kimutatták, hogy például a zöld és a fekete tea ugyanannyira feltöltenek energiával, mint a kávé. A stimulánsok egyébként vízhajtók, így minél alacsonyabb a tea teintartalma, annál hidratálóbb italt tudsz belőle készíteni. A gyógyteák és a vörös teaként ismert rooibos például koffeinmentesek, a zöld teában található stimulánsok felszívódása pedig egyenletesebb, így hosszabb ideig érzed úgy, hogy feltöltődtél energiával.

Tudtad?
Egy csésze fekete teában 60-90, egy csésze zöld teában 35-70, egy csésze fehér teában 30-55, egy csésze oolongban pedig 50-75 milligramm tein található, míg ugyanennyi kávéban 95-165 milligramm koffein. Emellett fontos megjegyezned, hogy minél tovább ázik a filter a vízben, annál erősebb italt készítesz.
  1. Megszépít, de másként

Te is próbáltad már, hogy nedves teafilterrel enyhíted a szemkörnyéki duzzanatot? A trükk, hogy használat előtt 30 percre hűtőbe kell tenned a filtereket. A zöld tea egyébként különösen jó bőrápoló külsőleg és belsőleg egyaránt, a benne található értékes antioxidánsok miatt. Ezek az antioxidánsok a szervezet általános egészségvédő molekulái, amelyek többek között meggátolják a szabadgyökök bőrkárosító hatásait.

A kávét többnyire bőrradírokban használjákházi készítésűekben is. Hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, a szennyeződéseket és a méreganyagokat a bőrről. Emellett a hajadat is ápolhatod vele. Főzz egy erős kávét, hígítsd fel egy pohár vízzel, hagyd langyosra hűlni, majd öntsd le vele a tincseid. Tekerj a hajadra törülközőt, hagyd rajta 20 percig, majd öblítsd ki. A koffein stimulálja a hajhagymákat, így serkenti a haj növekedését.

  1. Így hatnak az egészségünkre

Ősi trükk a megfázásra ládaszámra inni a teát, de a náthamentes napokon se feledkezz meg róla, hiszen például a zöld és a kamillatea védi az immunrendszeredet is. A hatása nem eget rengető, de képes elűzni a feszültséget, ezzel erősítve a védekezőrendszereket. Számos kutatás alátámasztja, hogy a rendszeres teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a magas vérnyomás előfordulásának kockázatát.

Ami a kávét illeti, szintúgy tudományosan bizonyított a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása, így a stroke kialakulásának esélyét is képes mérsékelni. Emellett – a teához hasonlóan – szerepet játszik bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. Sőt, egy kutatás azt is kimutatta, hogy napi minimum egy csésze kávé a férfiak esetében akár 60%-kal is képes csökkenteni a Parkinson-kór kialakulásának esélyét a rákövetkező tíz évben.

Tehát bármelyiket is választod, már néhány csészényi ital után tapasztalhatod a jótékony hatást. De figyelj a mértékletességre, hiszen a túlzott koffeinbevitel idegessé, feszültté, ingerlékennyé is tehet. Napi 400 mg koffeinnél, teinnél többet semmiképp se vigyél be.

Nyitókép: Miti/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: