Az ősz a penész szezonja: nemcsak a látvány, a hatásai is károsak

A fáradtság, a hangulatingadozás, és az általános levertség hátterében is kimutatható a penész jelenléte.

Egy felmérés szerint az ősszel fellépő különböző egészségügyi problémákért nagymértékben a penész is felelős.

Bár az évszakok váltásakor sokan minden porcikájukban érzik a változást, ez nem feltétlenül általános jelenség. Ősszel ez egyébként is hatványozottabban fordulhat elő, hiszen a szürke, hideg télbe megyünk bele, ami nem sokszor ad kellő muníciót a vidámságra, lelkesedésre. Ha azonban szokatlan a fáradtság, levertség hirtelen fellépő jelenléte, akkor könnyen lehet, hogy nemcsak az évszakváltás áll a hátterében.

Szerte a világon, több millió nő számára okoznak mindennapi problémát a penészgombák és az általuk termelt toxinok okozta neurológiai tünetek. Egy kutatás eredménye szerint ugyanis ezek a toxinok 350%-kal is növelhetik a fáradtság kockázatát” – mondja Jill Carnhahan, a funkcionális orvoslás szakértője. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a penésznek kitett emberek két és félszer nagyobb valószínűséggel szenvednek légzési problémáktól, mint azok, akik nem érintkeznek a mindennapokban a penésszel. Ráadásul náluk közel ötször nagyobb valószínűséggel tapasztalták a penészgomba neurológiai tüneteit, például az agyi ködöt és a szédülést is.

Penész, és ami mögötte van

Egy közel 5000 amerikai felnőtt részvételével végzett közelmúltbeli tanulmányban 15%-uk számolt be otthoni penész- vagy dohos szagról a háztartásában. Ők egyértelműen rosszabb egészségügyi állapotokról is árulkodtak: alvási panaszok, krónikus hörghurut, asztmás megbetegedések, de még romló látás is előfordult. És ez még nem is a penész toxikus hatásának, hanem a szagának volt a következménye. „A penész toxinjai károsíthatják a sejtmembránokat, rontva azok energiatermelő képességét, és gyulladásos reakciót is kiválthatnak, amelyek káros folyamatokat indíthatnak el az immun-, az ideg, és az emésztőrendszerben egyaránt. De a pajzsmirigy és a mellékvese működését is megzavarhatják, és ezek már jóval túlmutatnak a levertség tünetein”- teszi hozzá a szakember.

álmos fáradt ásít munka dolgozik iroda
Fotó: fizkes/Getty Images

Egy másik kutatás a penészes hatásnak kitett, és nem kitett felnőttek reakcióját vizsgálta, azt figyelték meg, hogy akik „érintkeztek” a penésszel, azoknál csökkent az egyensúly, hosszabb reakcióidő kellett bizonyos dolgok megértéséhez, megválaszolásához, felerősödött a hangulatuk ingadozása, ingerlékenyebbek voltak és színtévesztési problémák is előfordultak.

Figyelj a jelekre!

Vagyis, ha ezek a tünetek jelen vannak, akkor érdemes utánajárni, hogy penész ügyben hogy állunk. A penész ugyanis sokszor alattomos, és nem feltétlenül észrevehető szabad szemmel. Nemcsak a falakon keletkezhet, ahol egyértelműen látszódik, hanem a mindennap használt háztartási eszközökön is gyakran előfordulhat. Különösen „veszélyeztetett” zónáknak számítanak a vizes helyiségek, a konyha és a fürdő, de azok a külső falak is, ahol nem tökéletes a szigetelés. Az ősz pedig „fullszezon” ebből a tekintetből: nyirkosabb az időjárás, jóval kevesebbet szellőztetünk, ezek mind ideális táptalajt biztosítanak a penészgombák elterjedéséhez.

A penész nemcsak beázásokkal, vízkárokkal mászhat be alattomosan az életterünkbe, hanem minden olyan helyen felütheti a fejét, ahol minimális a nedvesség. Sőt, bizonyos élelmiszerekkel – diófélék, gabonafélék –is „beköltöztethetjük” észrevétlenül a lakásba, mert levélkupacokban, kertekben is kiválóan tud szaporodni. Az őszi nagytakarításkor nem árt a falakat is átnézni, kisebb repedés akkor is keletkezhet a falban, ha annak nincsen kézzel fogható nyoma. De a vízcsapokat, a csaptelepeket, a zuhanyzó és a kád peremeit, a WC-kagylót, a csempét, de még a mosó, és szárítógépet is érdemes ősszel célirányosan tisztítani, hogy esélyt se adjunk a penészgombák megjelenésének és továbbterjedésének.

Hatékony megoldások a penész ellen

A megoldás sokszor egyszerűbb, mint ahogy az első ijedtség után gondolnánk! Még csak drága, és környezetszennyező vegyszerekre sincs szükség a penész kiirtásához, egyszerű házi praktikákkal is felvehetjük ellene a harcot. A szódabikarbóna és az ecet is csodákra képes, ezek minden háztartásban megtalálhatók, így nem kell, hogy tovább halogasd a problémát! Sokat segít, ha a fal és a bútorok között van egy minimális távolság, ami lehetőséget ad a falnak a szellőzésre. És bármennyire is kellemetlen és csípős az időjárás, a szellőztetést ne felejtsük el! Inkább naponta többször, rövid ideig tárjuk ki az ablakot, mintsem fél órára nyitva hagyni egyhuzamban. Azonban ha az egyszerűbb házi praktikák nem hoznak tartós változást, akkor valószínűleg a szigeteléssel van a probléma, amelynek megoldására célszerű minél rövidebb idő alatt megoldást találni.

Forrás. firstforwomen.con

Nyitókép: Zinkevych/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: