Ezek a lekvárok nemcsak a konyhát töltik meg mennyei illattal, hanem a szívünket is megmelengetik majd egy hűvös téli napon, amikor a kezünkbe kerül egy utolsó üveg belőlük.
Itt az idő elraktározni az ősz legfinomabb ízeit. Ez az az időszak, amikor a természet bősége betölti a piacokat és a kamrapolcokat. Nincs is jobb, mint a szezon gyümölcseit tartósítani, hogy azok egy kis darabkáját megőrizzük télre is. Az alábbi öt különleges lekvárrecept garantáltan megédesíti a hűvösebb napokat.
1. Fahéjas sütőtök lekvár
A sütőtököt nem csak levesben és süteményekben lehet élvezni. Fahéjjal kombinálva egy igazán őszi lekvár készülhet belőle, amit reggelire pirítósra kenhetünk, vagy akár süteményekbe is felhasználhatunk.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (sült, pépesített)
- 500 g cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve
Elkészítés: A sült sütőtököt pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Alacsony lángon felforraljuk, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 20 percig főzzük. Üvegekbe töltjük és hagyjuk kihűlni.
2. Narancsos áfonya lekvár
Ez az édes-savanykás kombináció igazi vitaminbomba a hidegebb napokra. Az áfonya mély ízei és a narancs frissessége harmonikus párost alkotnak.
Hozzávalók:
- 500 g áfonya
- 2 narancs leve és héja
- 300 g cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés: Az áfonyát és a narancs levét felforraljuk, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a cukrot. Amikor sűrűsödni kezd, beletesszük a vaníliát, majd sterilizált üvegekbe töltjük.
3. Gyömbéres körte lekvár
Ez a különleges lekvár a körte lágyságát és a gyömbér pikáns ízét egyesíti. Kiválóan illik sajtok mellé, de süteményekhez is használható.
Hozzávalók:
- 1 kg érett körte
- 400 g cukor
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 1 citrom leve
Elkészítés: A körtét felkockázzuk és cukorral felfőzzük. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a gyömbért és a citromlevet. Lassú tűzön főzzük, amíg sűrű nem lesz, majd üvegekbe töltjük.
4. Vaníliás almás-szilva lekvár
Az alma és a szilva klasszikus páros, de a vanília különlegessé teszi ezt a lekvárt, amit bármilyen desszerthez felhasználhatunk.
Hozzávalók:
- 500 g szilva
- 500 g alma
- 400 g cukor
- 1 vaníliarúd
Elkészítés: Az almát és a szilvát összefőzzük a cukorral, majd, amikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait. Addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak, végül üvegekbe töltjük.
5. Fűszeres szőlő lekvár
A szőlőlekvár nem mindennapi választás, de egy kis fahéjjal és szegfűszeggel valóban különleges ízvilágot nyújt. Tökéletes pirítósra vagy akár húsok mellé is.
Hozzávalók:
- 1 kg szőlő (mag nélküli)
- 500 g cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3-4 szegfűszeg
Elkészítés: A szőlőt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a szegfűszeget. Lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik, majd üvegekbe töltjük és hagyjuk kihűlni.
Nyitókép: shutterstock
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Ezt teszem az egészségemért: Mindent magam készítek – lekvártól a granoláig!
- 3 őszi kávéspecialitás, ami felmelenget a csípős reggeleken
- Instant őszi boldogság: 5 isteni koktél ciderrel