Az ősz kedvenc francia desszertje: körtés-mogyorós clafoutis

A körteszezon slágere: voilá!

Az egész évben kapható almának komoly vetélytársa akad ősszel. Tegye fel a kezét, aki ellen tud állni a körtés finomságoknak! Gyanítjuk, hogy nemcsak mi rajongunk ezért a gyümölcsért, így előkaptunk a tarsolyunkból egy különleges francia receptet.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) francia desszert a világ egyik legegyszerűbb sütije: 10 perc előkészület és 35 perc sütés után már nyúlhatsz is a villáért. Ha még nem sikerült ráhangolódnod az őszre, ettől garantáltan menni fog! Hidd el, a friss körte és a mogyoró kombinációjának ízvilága, a süti ropogós széle és a belül puha tésztája feledteti a nyár utáni sóvárgást. A pite eredeti receptje ugyan cseresznyével készül, de mi szívesebben váltogatjuk a hozzávalókat a gyümölcsszezon szerint. Abban viszont teljesen egyetértünk a franciákkal, hogy a clafoutis langyosan és porcukorral tálalva az igazi!

clafoutis
Fotó: Getty Images/Miuda_21/iStock

Hozzávalók (8 adaghoz):

A tésztához:

  • 45 gramm hámozott mogyoró
  • 30 gramm finomliszt
  • 4 közepes méretű tojás + két tojássárgája
  • 150 gramm porcukor
  • 200 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 darab érett körte

A díszítéshez:

  • 25 gramm hámozott, pirított mogyoró
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 vagy 180 Celsius-fokra (gázsütőnél a 4-es fokozatot válaszd). Aprítógéppel őröld finomra a mogyorót, majd tedd egy tálba és add hozzá a lisztet, a tojásokat, az extra tojássárgáját, a cukrot, a tejet, a tejszínt és a vaníliát. Dolgozd össze a hozzávalókat, amíg sima tésztakeveréket nem kapsz.
  2. Tetszés szerint meghámozhatod a körtéket. Felezd meg, magozd ki és szeleteld fel a gyümölcsöket. Rendezd el a körteszeleteket egy 26 x 33 centis kerámia vagy öntöttvas sütőformában, majd öntsd rá a tésztakeveréket. Süsd 30-35 percig, amíg a tészta középen is megsül, aranybarna színre vált és enyhén megemelkedik.
  3. A díszítéshez piríts meg 25 gramm mogyorót egy teflon serpenyőben. Ne használj zsiradékot vagy olajat. Vigyázz, mert könnyen odaégnek a mogyoródarabkák! Amint kihűltek, darabold fel a szemeket, majd a keveréket szórd a süti tetejére. Ezután jöhet a porcukor! Hagyd állni a desszertet 10-15 percig, hogy egy kicsit megereszkedjen, majd tálald langyosan.

Nyitókép: Miuda_21/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: