Az ősz típusba tartozol? Ezek a színek állnak jól neked az öltözködés terén

Azt, hogy melyik évszaktípusba tartozol nem a születési dátumod, hanem a bőröd, a hajad és a szemed színe határozza meg. Az ősznek van néhány jellegzetes árnyalata, de vajon ezek a színek neked is jól állnak?

Gondolkodtál már azon, hogy a színek mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben? Vonzalmat válthatnak ki – vagy épp ellenkezőleg, taszíthatnak minket – , befolyásolják a közérzetünket és a döntéseinket. Ezzel már évszázadokkal ezelőtt is tisztában voltak, a színek pszichológiáját például már Goethe is vizsgálta 1810-ben megjelent Színtan című könyvében. Ez az alkotás volt az egyik alapja az évszakelméletnek is, amelyet Johannes Itten, a Bauhaus-iskola egyik leghíresebb képviselője dolgozott ki. A svájci festő és művészpedagógus megfigyelte, hogy a tanítványai olyan színcsoportokat használtak szívesen, amelyek megegyeztek a természetes adottságaik összképével. A színeket később négy csoportra osztotta, amelyeket az évszakokról nevezett el. A nyolcvanas években az évszaktípusokat 3-3 alcsoportra osztották, így alakult ki az a 12 évszakpaletta, amelyet a stílustanácsadók a mai napig használnak. A segítségével ugyanis könnyen meghatározható, melyik hajszínek, illetve milyen árnyalatú sminktermékek és ruhák állnak jól valakinek. Hazánkban a tél és a nyár típus a legjellemzőbb, a tavasz típus nem ilyen gyakori, de a legritkább egyértelműen az ősz. Valójában azt is kijelenthetjük, hogy világszerte ez a legkevésbé jellemző. Tehát ha az ősz típusba tartozol, igazán különlegesnek érezheted magad.

Kik tartoznak az ősz típusba?

A legritkább évszaktípust elég egyszerű felismerni, hiszen csak az őszi színekbe borult természetet kell elképzelned. Mit értünk ezalatt a gyakorlatban?

Bőrszín: Az ősz-típusú nők bőre gyakran kreol, de a meleg aranybarna, sárgás és krémszínek is jellemzőek. A bőrtónus lehet aranyalapú, kissé sápadt, de nap hatására gyorsan bronzossá válik. Az anyajegyek és a szeplők is aranybarna, sárgásbarna árnyalatúak.

Hajszín: Jellemzően sötétbarna vagy vörösesbarna (akár gesztenye vagy mahagóni), a természetes vörös árnyalat is gyakori, de a szőke hajszín sem zárja ki, hogy valaki az ősz típusba tartozzon. A hajszíntől függetlenül gyakran felfedezhető egy kis vörös-arany csillogás a hajtincseken.

Szemszín: Legtöbb esetben harmóniában áll az évszak természetes színeivel. Barna, mogyoró, sárgászöld, zöldeskék árnyalatú lehet, nagyon ritka a kék (ez esetben inkább a türkiz vagy az olajkék fordulhat elő).

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ősz típusra a meleg, sötét és tört színek a jellemzőek. Az őszi erdő érzékelteti hűen a színek harmóniáját: a sárgás, a vöröses és a barnás falevelek, az avar fáradt zöld színe, a borús sötétkék ég, az erdei állatok bundájának barnás, krémes árnyalatai. Ez a színpaletta tovább finomítható, ha tudod, melyik altípusba tartozol.

Lágy ősz (ősz-nyár) típus

A legvisszafogottabb ősz típus arcszíne finom, aranylóan meleg, haja középbarna vagy akár szőkés árnyalatú is lehet. A hírességek közül például Gisele Bündchen és Adele is ebbe a csoportba tartozik. Nekik az őszi színskála leglágyabb, legtompább, nyárba hajló, meleg színei állnak a legjobban. Ha ebbe a csoportba tartozol, bátran viseld a terrakotta, a lazac, a korall, a téglavörös, a bazsalikom, a kolibri zöld, a fahéj és a rókavörös árnyalatokat. Ha az aktuális trendeket nézzük, akkor ezek a színek a reneszánsz stílus inspirálta darabokkal, illetve a kötött pulcsikkal és kardigánokkal is remekül mutatnak, de a kockás szövetkabátok között is érdemes hasonló árnyalatok után kutatnod.

Meleg ősz (ősz-tavasz) típus

Az egyik legkülönlegesebb típus. Hajuk gyakran vörös, de a barna árnyalatokban is felfedezhető a vöröses fény. Szemük legtöbbször borostyán, topáz, aranybarna vagy nagyon meleg csokoládébarna, esetleg mélyzöld. A hírességek közül például Julia Roberts és Isla Fisher is ebbe a csoportba tartozik. Számukra az őszi színskála legmelegebb, legaranylóbb, legélénkebb, tavaszba hajló színei számítanak a legjobb választásnak. Ilyen például a mogyoróbarna, a karamell, a paradicsompiros, az indiai vörös, az indiai sárga, a páfrányzöld, az avokádó, az olajkék vagy a pávazöld. A hideg árnyalatokat, például a pasztellkéket érdemes kerülnöd. Ha a legfrissebb divattrendekkel párosítanád a színeidet, akkor a metálosan csillogó (inkább az aranyfényű) darabokat és a bohém stílust ajánljuk a figyelmedbe.

Sötét ősz (ősz-tél) típus

Ő áll a legközelebb a tél jegyeihez, és az egyik legszerencsésebb altípusnak mondhatja magát: a divatmodellek között sokan ebbe a csoportba tartoznak, ugyanis az ősz és a tél típus színei is jól mutatnak rajta. Illetve ő az egyetlen ősz típus, akinek a fekete is jól áll. A hírességek közül például Natalie Portman és Eva Longoria is ebbe a csoportba tartozik. Nekik az őszi skála legsötétebb, legmélyebb, télbe hajló színei hozzák ki sötét hajuk, meleg árnyalatú szemeik és kreol vagy aranyló bőrük szépségét. A fekete mellett ilyen például a mahagóni, a gesztenye, a jódbarna, a méregzöld, a spenótzöld ás az éjkék. A 2020 ősz-tél trendek közül a vagány bőrruhák és -csizmák, illetve a maszkulin military stílus mutat legjobban ezekkel a színekkel.

Nyitókép: @gisele, @evalongoria/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: