Az utazás boldogabbá tesz, mint a házasság

Hátizsákos kalandra indulsz vagy luxushotelbe foglaltál szállást? A jó hír az, hogy bármilyen utazási élmény pozitívan hat az egészségedre és egy jó kis endorfinlöketként szolgál.

Egy kutatásból viszont az is kiderült, hogy egyes embereknél egy ilyen kaland felér a házasság vagy a gyermekáldás örömével. A Booking.com felméréséből megállapították, hogy az emberek többségét egy külföldi kaland vagy nyaralás legalább annyira feltölti, mint életük legfontosabb életeseményei. A Bright Side online magazin összefoglalta az érdekes felmérés eredményeit, amit most megosztunk veled:

1. A kiruccanás azonnali energialöketet ad

A Booking.com felmérésében 17, 000 embert kérdeztek meg, akik 17 különböző országból származtak. A válaszadók megerősítették, hogy nagyon kevés olyan dolog van, ami akkora örömöt szerez nekik, mint egy nyaralás. 77 %-uk mondta azt, hogy azonnal lefoglalnak egy utat, ha úgy érzik, hogy egy kis felfrissülésre van szükségük.

2. Egy utazás sokkal több boldogságot hozhat, mint más fontos életesemény

A tanulmány egyik legérdekesebb része, hogy a megkérdezettek nagy százalékának egy kirándulás vagy külföldi kaland felér életük legfontosabb és legboldogabb eseményeivel. A válaszadók 49 %-a érezte boldogabbnak magát, amikor a vakációjukat tervezték, mint az esküvőjük napján. A megkérdezettek majdnem fele kijelentette, hogy a partnerükkel eltöltött randi érzelmileg nem töltötte fel őket annyira, mint egy utazás. 45 %-uk nyilatkozta azt, hogy a pillanat, amikor eljegyezték egymást a párjukkal, nem okozott akkora örömöt, mint egy utazás.

3. Egy régóta áhított dolog sem érhet fel egy utazással

Az is kiderült, hogy az emberek sokkal jobban értékelik az új élményeket, mint bármilyen anyagi javakat. A válaszadók 70 %-a mondta azt, hogy sokkal kielégítőbb az a sok tapasztalás és élmény, amivel gazdagodnak egy utazás során, mint bármilyen régóta áhított értéktárgy megszerzése. Úgy tűnik, készek vagyunk feláldozni a kényelmünket az új kalandokért, amit egy utazás tartogathat. Például a megkérdezettek 56 %-a inkább megy el nyaralni, mint hogy új ruhát vegyen, és 48 %-uk kész elhalasztani az otthoni teendőket, lakásfelújítást, hogy új helyekre jusson el.

4. Már a nyaralás megszervezésével jót teszel az egészségednek

Meglepő, de a válaszadók 72 %-a mondta azt, hogy már attól boldogabbaknak érzik magukat, ha elkezdik megszervezni a következő kirándulásukat. Például 80 %-uk attól is izgatott, ha ránéz a térképre és kiválasztja az úti célt, ahová szeretne eljutni. 10-ből 6 válaszadó pedig nagyfokú érzelmi löketet érez, amikor utánanéz a hotelnek vagy elképzeli az elkövetkező nyaralás pillanatait. Habár, semmi nem helyettesítheti a shoppingolást: a megkérdezettek több mint fele számolt be arról, hogy a vakációra ruhát vásárolni az egyik legjobb mód arra, hogy jobb kedvünk legyen!

Téged is legalább ennyire feltölt egy külföldi kiruccanás?

Nyitókép: martin-dm/Getty Images
(brightside.me)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: