Az utazási szorongás az egész nyaralást megmérgezheti – tegyél ellene

A járványügyi korlátozások ezen a nyáron ugyan nem hátráltatják, hogy utazzunk, de a körülmények most is messze vannak az ideálistól.

Az elmúlt két év rengeteg szokásunkra kényszerített változást, többek között a szabad és gondtalan utazásra is. Most éppen a különadók és az infláció emeli egekbe az amúgy sem olcsó nyaralások árát, emiatt egyre több embernél lép fel utazási szorongás.

Győzd le a félelmeidet!

Nem ismeretlen a fogalom, és nem is az elmúlt évek vívmánya, nagyon sok esetben vált ki pánikot egy hosszabb autóút vagy a repüléstől való félelem. De az idegen emberek, ételek, szokások és az egészségügyi helyzet is lehetnek a kiváltói.

Ha azok táborát erősítjük, akikben az indokoltnál több a félelem, akkor tenni kell azért, hogy ez a szorongás elmúljon, de legalábbis csökkenjen. Amikor nyaralni, pihenni indulunk, akkor elsősorban kikapcsolódni, feltöltődni szeretnénk. De ha már maga az indulás is stresszes, akkor az erőteljesen rányomja a bélyegét a vakációra is. Ráadásul egy személy szorongása nemcsak a saját nyaralását képes elrontani, megmérgezheti az egész család vagy baráti társaság hangulatát.

Az utazási szorongás nem úri huncutság, létező probléma

Szakemberek szerint nagyon fontos, ha felmerül egy ilyen probléma, ne próbáljunk átsiklani felette, hanem készüljünk fel rá előre. Például akinek rendszeresen van pánikrohama, hányingere vagy szédül a repülőn, neki érdemes az autós vagy vonattal való utazást választani. A meditálás is jó módszer lehet, praktikus már az utazás előtti napokban gyakorolni az ellazulást. Segítség lehet a zenehallgatás, de egy jó könyv is el tudja vonni a figyelmet. Ha a megérdemelt szabadság előtt az utolsó pillanatig túlhajszoljuk magunkat munkával, az is hátráltatja a könnyebb kikapcsolódást.

A nyaralásra hangolódjunk rá, ne vigyük magunkkal a munkahelyi problémákat és a családi válságkezelést se akkorra időzítsük. Ha lehetőségünk van rá, ne használjuk, de legalábbis csökkentsük a legszükségesebb időtartamra a laptop és a mobiltelefon használatát, ebben az időszakban ne akarjunk minden hírről tudni. A közösségi médián való böngészés egyébként is az egyik legidőrablóbb tevékenység, lehetőség szerint ezt is engedjük el ezeken a napokon.

Vakáció (fotó: GettyImages/Hello World)

Nyaraláskor ne gondolj a holnapra, élvezd a pillanatot!

Éljük meg és át a nyaralás kellemes pillanatait, ne szorongjunk azon, hogy mit hoz a holnap, azon majd ráérünk otthon agyalni. Engedjük el a maximalista énünket, hagyjuk a gyerekeket is önfeledten kikapcsolódni: nem történik semmi, ha például a szennyest az ágyuk mellett hagyják.

S már csak azért is érdemes az ellazulás képességét magunkkal vinni, mert rajtunk kívül álló okok miatt is kerülhet több porszem a gépezetbe. Nem elrettentésképpen, de nem árt, ha számba vesszük annak lehetőségét is, miután egyre több légitársaság sűríti vagy vonja össze a járatait, hogy lemaradunk a gépről. Erre valóban nehéz felkészülni, és higgadtnak maradni, ilyenkor kifejezetten jól jöhet egy rövid meditáció.

Nyitókép: GettyImages/Peter Dazeley

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: