Ha nem vagy oda a klasszikus salátákért, akkor is érdemes kipróbálnod ezeket a különleges recepteket. A bulgursaláta könnyű ebédként, a csicseriborsós gyors vacsoraként, a dinnyés pedig akár desszert helyett is bekerülhet az étrendedbe.
Egyhangú, íztelen és még éhes is maradsz utána – ilyen és ehhez hasonló tévhitek léteznek a salátákkal kapcsolatban. Pedig rossz saláta valójában nem létezik, csak rosszul elkészített saláta. Ha néhány zöldségfélét dobálsz a tálba és a boltban vásárolt, porból kikevert öntettel öntöd nyakon, akkor garantált, hogy téged is gyorsan utolér majd a salátapara. Azonban ha betartasz néhány alapvető szabályt, vagy különleges receptekkel színesíted a diétád, akkor a saláta igazi ínyencséggé válik. A következő három fogás például remek felfrissülés lesz a forró nyári hónapokban.
Mézharmat dinnye gyömbér dresszinggel és földimogyoróval
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 6 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál halszósz
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál barnacukor
- 1 chili paprika, vékony karikákra vágva
- fél mézharmat dinnye (kb. 800-1000 gramm), meghámozva, kimagozva és vékony szeletekre vágva
- 3 kisebb kígyóuborka, felkarikázva
- 1 avokádó, vékony csíkokra vágva
- 1/4 csésze friss mentalevél
- 1/4 sózott földimogyoró, durvára törve/vágva
- egy csipet só
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze az ecetet, a halszószt, a gyömbért és a barna cukrot. Add hozzá a chilit, és hagyd állni minimum 10 percig.
- Add hozzá a dinnyét, az uborkát és az avokádót, óvatosan forgasd össze a dresszinggel. Szedj belőle egy tányérra, szórj rá egy kis friss mentát, az apróra tört/vágott földimogyorót és hintsd meg egy csipet sóval.
Nyári saláta sült csicseriborsóval
Hozzávalók a dresszinghez:
- 1 avokádó
- 1 csésze friss petrezselyem és koriander (vegyesen)
- 1 jalapeno paprika, kimagozva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve
- 1/2 csésze víz
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1 teáskanál só
- o,5 csésze pisztácia
Hozzávalók a salátához:
- 3 sárgarépa
- 1 közepes cukkini
- 1/4 csésze friss bazsalikom, csíkokra vágva
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chili por
- 1/2 teáskanál őrölt római kömény
- só, bors
Elkészítés:
- 200 fokra melegítsd elő a sütőt. Csepegtesd le a csicseriborsót, egy konyhai törlőkendővel is felitathatod a maradékot. Öntsd egy tálba, és add hozzá az olívaolajat, a chilit, a római köményt, a sót és a borsot. Egyengesd el egy sütőpapírral bélelt tepsin és 30-40 perc alatt süsd aranybarnára. 10 percenként kevergesd meg, hogy ne égjen oda.
- Hámozd meg a zöldségeket és egy spirálozó (esetleg hámozó vagy reszelő) segítségével készíts belőlük vékony csíkokat. Szórd rá az összevágott bazsalikomot és tedd félre.
- Készítsd el a dresszinget: a pisztácián kívül minden hozzávalót öntsd egy aprítóba és daráld krémes állagúra. Add hozzá a pisztáciát és daráld le. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kis vizet, amíg a kívánt állagot eléred.
- A zöldségeket keverd össze nagyjából fél csészényi dresszinggel (később adhatsz még hozzá). Végül öntsd rá a sült csicseriborsót és óvatosan forgasd össze.
Citrusos-édesburgonyás bulgursaláta
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 2 közepes méretű édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
- 2 teáskanál juharszirup
- 1 és 1/4 csésze bulgur
- só, bors
- 1/4 csésze olívaolaj
- 2 evőkanál reszelt, kezeletlen héjú narancshéj
- 1/4 csésze friss narancslé
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/2 csésze friss menta, apróra vágva
- 1/4 csésze lilahagyma, felkockázva
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd 220 fokra. Az édesburgonyát keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, a juharsziruppal, ízesítsd sóval és borssal. Öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 35-40 perc alatt süsd meg. 15-20 perc után forgasd meg, hogy egyenletesen átsüljön.
- Amíg az édesburgonya a sütőben van, főzd meg a bulgurt.
- Keverd össze az olívaolajat, a narancs- és citromlevet, a vörösborecetet, a fokhagymát, a sót és a borsot.
- Forgasd össze a sült édesburgonyát és a bulgurt egy nagyobb tálban, add hozzá a petrezselymet, a mentát, a hagymát és a reszelt narancshéjat. Öntsd hozzá a dresszinget és még egyszer keverd össze a tálalás előtt.
Nyitókép: Monika Grabkowska/Unsplash
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Egy egyszerű szabály, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a salátád
- Tápláló és egészséges vacsora: Rapinis-citromos fehérbab saláta
- Így kerüljön több növényi étel a tányérodra: lépj túl a salátaparán!