Azok is imádni fogják ezt a 3 nyári salátát, akik nem rajonganak a zöldséges fogásért

Ha nem vagy oda a klasszikus salátákért, akkor is érdemes kipróbálnod ezeket a különleges recepteket. A bulgursaláta könnyű ebédként, a csicseriborsós gyors vacsoraként, a dinnyés pedig akár desszert helyett is bekerülhet az étrendedbe.

Egyhangú, íztelen és még éhes is maradsz utána – ilyen és ehhez hasonló tévhitek léteznek a salátákkal kapcsolatban. Pedig rossz saláta valójában nem létezik, csak rosszul elkészített saláta. Ha néhány zöldségfélét dobálsz a tálba és a boltban vásárolt, porból kikevert öntettel öntöd nyakon, akkor garantált, hogy téged is gyorsan utolér majd a salátapara. Azonban ha betartasz néhány alapvető szabályt, vagy különleges receptekkel színesíted a diétád, akkor a saláta igazi ínyencséggé válik. A következő három fogás például remek felfrissülés lesz a forró nyári hónapokban.

Mézharmat dinnye gyömbér dresszinggel és földimogyoróval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

bonappetitmag (@bonappetitmag) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 6 evőkanál fehérborecet
  • 1 teáskanál halszósz
  • 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 chili paprika, vékony karikákra vágva
  • fél mézharmat dinnye (kb. 800-1000 gramm), meghámozva, kimagozva és vékony szeletekre vágva
  • 3 kisebb kígyóuborka, felkarikázva
  • 1 avokádó, vékony csíkokra vágva
  • 1/4 csésze friss mentalevél
  • 1/4 sózott földimogyoró, durvára törve/vágva
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze az ecetet, a halszószt, a gyömbért és a barna cukrot. Add hozzá a chilit és hagyd állni minimum 10 percig.
  2. Add hozzá a dinnyét, az uborkát és az avokádót, óvatosan forgasd össze a dresszinggel. Szedj belőle egy tányérra, szórj rá egy kis friss mentát, az apróra tört/vágott földimogyorót és hintsd meg egy csipet sóval.

Nyári saláta sült csicseriborsóval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pinch of Yum (@pinchofyum) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók a dresszinghez:

  • 1 avokádó
  • 1 csésze friss petrezselyem és koriander (vegyesen)
  • 1 jalapeno paprika, kimagozva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime leve
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • o,5 csésze pisztácia

Hozzávalók a salátához:

  • 3 sárgarépa
  • 1 közepes cukkini
  • 1/4 csésze friss bazsalikom, csíkokra vágva
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál chili por
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Csepegtesd le a csicseriborsót, egy konyhai törlőkendővel is felitathatod a maradékot. Öntsd egy tálba, és add hozzá az olívaolajat, a chilit, a római köményt, a sót és a borsot. Egyengesd el egy sütőpapírral bélelt tepsin és 30-40 perc alatt süsd aranybarnára. 10 percenként kevergesd meg, hogy ne égjen oda.
  2. Hámozd meg a zöldségeket és egy spirálozó (esetleg hámozó vagy reszelő) segítségével készíts belőlük vékony csíkokat. Szórd rá az összevágott bazsalikomot és tedd félre.
  3. Készítsd el a dresszinget: a pisztácián kívül minden hozzávalót öntsd egy aprítóba és daráld krémes állagúra. Add hozzá a pisztáciát és daráld le. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kis vizet, amíg a kívánt állagot eléred.
  4. A zöldségeket keverd össze nagyjából fél csészényi dresszinggel (később adhatsz még hozzá). Végül öntsd rá a sült csicseriborsót és óvatosan forgasd össze.

Citrusos-édesburgonyás bulgursaláta

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 2 közepes méretű édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 1 és 1/4 csésze bulgur
  • só, bors
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál reszelt, kezeletlen héjú narancshéj
  • 1/4 csésze friss narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1/2 csésze friss menta, apróra vágva
  • 1/4 csésze lilahagyma, felkockázva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Az édesburgonyát keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, a juharsziruppal, ízesítsd sóval és borssal. Öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 35-40 perc alatt süsd meg. 15-20 perc után forgasd meg, hogy egyenletesen átsüljön.
  2. Amíg az édesburgonya a sütőben van, főzd meg a bulgurt.
  3. Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, a narancs- és citromlevet, a vörösborecetet, a fokhagymát, a sót és a borsot.
  4. Egy nagy tálban forgasd össze a sült édesburgonyát és a bulgurt, add hozzá a petrezselymet, a mentát, a hagymát és a reszelt narancshéjat. Öntsd hozzá a dresszinget és még egyszer keverd össze a tálalás előtt.

Nyitókép: Enrique Díaz/7cero/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: