Ízvarázslat, ami egyenesen Ázsiába repít: teszteltük, mit tud a Badhanna, és imádtuk!

Budapest új, ázsiai ihletésű fúziós éttermében jártunk

Ahol találkozik a hagyományos és modern, a városok és tengerpartok hangulata: a Badhanna varázslatos ízutazásra hív Ázsiába, ami után egyetlen kérdésed marad csupán, hogy mikor térhetsz vissza.

Badhanna. A nevet ízlelgetve közelítünk a Bazilikától kellemes sétatávolságra lévő étterem felé, akkor még csak annyit sejtve, hogy a Távol-Kelet ízeibe kóstolunk bele. Okostelefonunk a térkép mellett azt is megmutatja, hogy a mélyen és dallamosan csengő név mögött egy új, ázsiai ihletésű fúziós étterem áll, ahol a menü izgalmasan hangzó leveseket, főételeket, köreteket, aperitiveket, koktélokat és édesen hívogató desszerteket is rejt.

A Badhanna életérzés

Már az érkezés pillanatában olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Mosolygós arcokkal, jókedvű köszönésekkel és egy laza, elegáns, eredeti ázsiai részletekkel gazdagított enteriőrrel találjuk szemben magunkat. Kényelmesen elhelyezkedünk a növényekkel és fa részletekkel gazdag belső térben lévő asztalunknál, kifújjuk magunkat, megérkeztünk. És amint belekortyolunk az italunkba, megállapítjuk, hogy máris imádjuk a Badhanna életérzést.

A Badhanna egy olyan étterem, ahol a tradícionális keveredik a modernnel, a városi a tengerpartok hangulatát idézővel. Itt minden a Távol-Keletről szól, de valahogy úgy, hogy ez nincs az arcunkba tolva. Inkább olyan az egész, mint egy svédasztal már persze, az érzékeknek: Ázsia megmutatja magát, de hogy mit veszel a tányérodra, azaz mit viszel haza belőle, az már rád van bízva.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Badhanna (@badhannabudapest) által megosztott bejegyzés

Mit érdemes megkóstolni?

Az étlapon szerepel jérce, marha, sertés, lazac, tengeri ételek (polip, rák), de a vegetáriánusok, a glutén- és laktózérzékenyek sem maradnak finomságok nélkül. Ha átfutod a menüt, máris egy képzeletbeli ázsiai utazáson vehetsz részt: a sashimi és a nori Japánba visz, a satay Thaiföldre, a sambal pedig Indonéziát idézi. A Bak kut teh nevű fűszeres ázsiai „tea levesről” pedig Malajzia és Szingapúr juthat eszedbe.

A pincérek nagyon kedvesek, érdemes tőlük megkérdezni mindent, amire kíváncsi vagy. De egyébként a mi felszolgálónk rá is kérdez, hogy voltunk-e már ott, és mivel még nem, azt javasolja, próbáljunk ki többféle ételt, amiket az asztal közepére téve megoszthatunk egymással, így mindenki tud csipegetni a Távol-Kelet ízeiből.

Hogy mit rendeljünk, azaz mennyit, abban is készségesen segítenek. Nekünk például a pincér azt javasolja, fejenként egyféle főétel és egyféle köret elég lesz, ha még desszertet is szeretnénk enni. Az ételválasztást viszont az ösztöneinkre bízzuk.

badhanna ázsiai étel
A Badhanna isteni ízekkel lepett meg minket. Fotó: Giró-Szász Adrienn

Bele is trafálunk az egyik legnépszerűbb fogásba, ugyanis Bulgogit (3490 Ft) kérünk. Ez házi baóba zárt ponzuban pácolt rib-eye steak, amiről azonnal megállapítjuk, hogy jogosan olyan népszerű. Nekünk ez lett az abszolút kedvencünk! És mivel a kacsamell és zúza elegyéből készült ételkülönlegességükről, a Pad petről (3750 Ft) is legendákat hallottunk, azt is muszáj megkóstolnunk. Ebben thai bazsalikomot és kaffir lime levet is sejtünk, ezekkel a tradícionális fűszerekkel nyerik el a thai ételek azt a különleges ízvilágot, amit sokan annyira szeretünk! A távol keleti fűszerek, mint ahogy a fűszerek többsége nemcsak ízletes, de az egészségünkre is jó hatással van. A kaffír lime levél például intenzív citrusos bukéja mellett remekül nyugtatja a gyomrot. Na, de vissza a fogásokhoz!

Köretnek egy üvegtésztás-édesburgonyás Chap chae-t (1290 Ft), illetve az elmaradhatatlan kimchit (1290 Ft) kérjük. A manapság népszerű kimchi egy koreai, fermentált zöldséges fogás, aminek több száz változata létezik, és amit gyakran használnak más ételek alapjául is. Az ízekben persze nem csalódunk, tökéletes harmóniában olvad össze a szánkban a porhanyós, tökéletesen omlós Bulgogival és az illatos kacsahússal.

badhanna bulgogi ázsiai kaja
A Bulgogi az egyik legnépszerűbb a Badhanna menüjéről, amit nem is csodálunk, mert isteni! Fotó: Giró-Szász Adrienn

Desszert és italkínálat, á la Badhanna

A pazar étkezésre pedig már csak a desszert teheti fel a koronát. Ez pedig nem más, mint a Szezámgolyó maracuja, dohányos madártej (1490 Ft) fantázianévre keresztelt különlegesség, amit pincérünk egy madártejes tejberizshez hasonlít. És tulajdonképpen igaza is van, szerintünk is épp olyan… talán csak még finomabb.

A dohánytól én eléggé tartottam, hogy vajon milyen ízt ad az ételnek. De minden félelmem alaptalannak bizonyult: leginkább egy karamellás vagy enyhén kávés utóízt kölcsönöz neki csupán, a végeredmény szivarra vagy cigarettára abszolút nem emlékeztet.

badhanna desszert ázsiai konyha
A Badhanna desszertje az étkezés méltó megkoronázása. Fotó: Giró-Szász Adrienn

Az este végén kérünk még egy mangós-chilis limonádét és egy Yuzito koktélt, ami a szaké, az ázsiai citrusok és a menta elegyével frissít fel minket.

Sem az ételekből, sem az italokból nem hagyunk egy morzsát sem. Ez azt juttatja eszünkbe, milyen fontos például Thaiföldön, hogy egy rizsszem se maradjon a tányérokon az étkezés végére. Hogy miért? Mert a rizsföldeken dolgozó munkásoknak nehéz az életük, és rájuk gondolva az emberek is azt érzik, tartoznak nekik annyival, hogy nem hagynak meg ételt. Persze, nálunk a tisztelet mellett az is fontos szerepet játszott a dologban, hogy ki akartuk élvezni ezt az ízutazást, az utolsó falatig!

Ázsiai életérzés Budapest szívében

Miközben ücsörgünk a hangulatos belső udvaron, akkor már felkapcsolt, színes fényfüzérek alatt, egy kicsit tényleg úgy érezzük magunkat, mintha megtaláltuk volna az új kedvenc helyünket, valahol Ázsia szívében. Szerencsére viszont a Badhanna sokkal közelebb van hozzánk. És már csak egy kérdést kell magunkban tisztázni vele kapcsolatban: hogy mikor megyünk megint.

Egy tipp: ha meghoztuk a kedved a látogatáshoz, azt javasoljuk, napokkal előre foglalj náluk helyet, mert szinte minden este teltház van. De ezt nagyon egyszerűen, néhány kattintással megteheted, az OpenTable.com-on keresztül.

Nyitókép: Nazar Abbas Photography / Getty Images, Fotók: Giró-Szász Adrienn

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: