Ahol találkozik a hagyományos és modern, a városok és tengerpartok hangulata: a Badhanna varázslatos ízutazásra hív Ázsiába, ami után egyetlen kérdésed marad csupán, hogy mikor térhetsz vissza.
Badhanna. A nevet ízlelgetve közelítünk a Bazilikától kellemes sétatávolságra lévő étterem felé, akkor még csak annyit sejtve, hogy a Távol-Kelet ízeibe kóstolunk bele. Okostelefonunk a térkép mellett azt is megmutatja, hogy a mélyen és dallamosan csengő név mögött egy új, ázsiai ihletésű fúziós étterem áll, ahol a menü izgalmasan hangzó leveseket, főételeket, köreteket, aperitiveket, koktélokat és édesen hívogató desszerteket is rejt.
A Badhanna életérzés
Már az érkezés pillanatában olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Mosolygós arcokkal, jókedvű köszönésekkel és egy laza, elegáns, eredeti ázsiai részletekkel gazdagított enteriőrrel találjuk szemben magunkat. Kényelmesen elhelyezkedünk a növényekkel és fa részletekkel gazdag belső térben lévő asztalunknál, kifújjuk magunkat, megérkeztünk. És amint belekortyolunk az italunkba, megállapítjuk, hogy máris imádjuk a Badhanna életérzést.
A Badhanna egy olyan étterem, ahol a tradícionális keveredik a modernnel, a városi a tengerpartok hangulatát idézővel. Itt minden a Távol-Keletről szól, de valahogy úgy, hogy ez nincs az arcunkba tolva. Inkább olyan az egész, mint egy svédasztal – már persze, az érzékeknek: Ázsia megmutatja magát, de hogy mit veszel a tányérodra, azaz mit viszel haza belőle, az már rád van bízva.
Mit érdemes megkóstolni?
Az étlapon szerepel jérce, marha, sertés, lazac, tengeri ételek (polip, rák), de a vegetáriánusok, a glutén- és laktózérzékenyek sem maradnak finomságok nélkül. Ha átfutod a menüt, máris egy képzeletbeli ázsiai utazáson vehetsz részt: a sashimi és a nori Japánba visz, a satay Thaiföldre, a sambal pedig Indonéziát idézi. A Bak kut teh nevű fűszeres ázsiai „tea levesről” pedig Malajzia és Szingapúr juthat eszedbe.
A pincérek nagyon kedvesek, érdemes tőlük megkérdezni mindent, amire kíváncsi vagy. De egyébként a mi felszolgálónk rá is kérdez, hogy voltunk-e már ott, és mivel még nem, azt javasolja, próbáljunk ki többféle ételt, amiket az asztal közepére téve megoszthatunk egymással, így mindenki tud csipegetni a Távol-Kelet ízeiből.
Hogy mit rendeljünk, azaz mennyit, abban is készségesen segítenek. Nekünk például a pincér azt javasolja, fejenként egyféle főétel és egyféle köret elég lesz, ha még desszertet is szeretnénk enni. Az ételválasztást viszont az ösztöneinkre bízzuk.

Bele is trafálunk az egyik legnépszerűbb fogásba, ugyanis Bulgogit (3490 Ft) kérünk. Ez házi baóba zárt ponzuban pácolt rib-eye steak, amiről azonnal megállapítjuk, hogy jogosan olyan népszerű. Nekünk ez lett az abszolút kedvencünk! És mivel a kacsamell és zúza elegyéből készült ételkülönlegességükről, a Pad petről (3750 Ft) is legendákat hallottunk, azt is muszáj megkóstolnunk. Ebben thai bazsalikomot és kaffir lime levet is sejtünk, ezekkel a tradícionális fűszerekkel nyerik el a thai ételek azt a különleges ízvilágot, amit sokan annyira szeretünk! A távol keleti fűszerek, mint ahogy a fűszerek többsége nemcsak ízletes, de az egészségünkre is jó hatással van. A kaffír lime levél például intenzív citrusos bukéja mellett remekül nyugtatja a gyomrot. Na, de vissza a fogásokhoz!
Köretnek egy üvegtésztás-édesburgonyás Chap chae-t (1290 Ft), illetve az elmaradhatatlan kimchit (1290 Ft) kérjük. A manapság népszerű kimchi egy koreai, fermentált zöldséges fogás, aminek több száz változata létezik, és amit gyakran használnak más ételek alapjául is. Az ízekben persze nem csalódunk, tökéletes harmóniában olvad össze a szánkban a porhanyós, tökéletesen omlós Bulgogival és az illatos kacsahússal.

Desszert és italkínálat, á la Badhanna
A pazar étkezésre pedig már csak a desszert teheti fel a koronát. Ez pedig nem más, mint a Szezámgolyó maracuja, dohányos madártej (1490 Ft) fantázianévre keresztelt különlegesség, amit pincérünk egy madártejes tejberizshez hasonlít. És tulajdonképpen igaza is van, szerintünk is épp olyan… talán csak még finomabb.
A dohánytól én eléggé tartottam, hogy vajon milyen ízt ad az ételnek. De minden félelmem alaptalannak bizonyult: leginkább egy karamellás vagy enyhén kávés utóízt kölcsönöz neki csupán, a végeredmény szivarra vagy cigarettára abszolút nem emlékeztet.

Az este végén kérünk még egy mangós-chilis limonádét és egy Yuzito koktélt, ami a szaké, az ázsiai citrusok és a menta elegyével frissít fel minket.
Sem az ételekből, sem az italokból nem hagyunk egy morzsát sem. Ez azt juttatja eszünkbe, milyen fontos például Thaiföldön, hogy egy rizsszem se maradjon a tányérokon az étkezés végére. Hogy miért? Mert a rizsföldeken dolgozó munkásoknak nehéz az életük, és rájuk gondolva az emberek is azt érzik, tartoznak nekik annyival, hogy nem hagynak meg ételt. Persze, nálunk a tisztelet mellett az is fontos szerepet játszott a dologban, hogy ki akartuk élvezni ezt az ízutazást, az utolsó falatig!
Ázsiai életérzés Budapest szívében
Miközben ücsörgünk a hangulatos belső udvaron, akkor már felkapcsolt, színes fényfüzérek alatt, egy kicsit tényleg úgy érezzük magunkat, mintha megtaláltuk volna az új kedvenc helyünket, valahol Ázsia szívében. Szerencsére viszont a Badhanna sokkal közelebb van hozzánk. És már csak egy kérdést kell magunkban tisztázni vele kapcsolatban: hogy mikor megyünk megint.
Egy tipp: ha meghoztuk a kedved a látogatáshoz, azt javasoljuk, napokkal előre foglalj náluk helyet, mert szinte minden este teltház van. De ezt nagyon egyszerűen, néhány kattintással megteheted, az OpenTable.com-on keresztül.
Nyitókép: Nazar Abbas Photography / Getty Images, Fotók: Giró-Szász Adrienn