Miért van szükségünk baktériumalapú probiotikumokra?

Antibiotikum-kúra esetén elengedhetetlen

Miért érdemes probiotikumokat fogyasztani? Elsősorban a bélflórádat véded velük az antibiotikum-kúrák alatt, de számos egyéb előnyük is van.

Az influenzaszezon alatt sajnos előfordul, hogy az esetleges gyulladásos megbetegedések miatt antibiotikum-kezelésre van szükség. Ilyenkor az orvosok probiotikumok szedését ajánlják kiegészítő kezelésként. A probiotikumok jótékony mikroorganizmusok, amelyek képesek védelmet nyújtani a káros behatásokkal szemben. Viszont ezeket nem csak antibiotikumok mellé ajánlott szedned. A hideg, téli időjárás önmagában is okot adhat arra, hogy ilyen készítményekhez nyúlj. Kétféle probiotikum létezik, melyek hatóanyagukban térnek el egymástól: a baktériumalapú és az élesztőgomba-alapú. Az élesztőgombák átlagosan tízszer nagyobbak, mint a baktériumok, ezért azonos mikroorganizmus-szám esetén a hatásukat jóval nagyobb felületen fejtik ki.

Mik a baktériumok?
A közhiedelemmel ellentétben – mely szerint a baktériumok ártalmasak – a szervezetedben élnek jó baktériumok is, amelyek egyfajta mikroorganizmusok. Ezeket elsődlegesen a betegségek megelőzése érdekében ajánlott szaporítani a szervezetedben.
Miért van szükségünk baktériumalapú probiotikumokra?

Baktériumalapú probiotikumokra szüksége van a szervezetednek, hiszen ezzel védekezik az ártalmas külső hatások ellen. Leginkább a bélflóra egyensúlyának felborulásakor ajánlott alkalmazni ezeket. A bélflóra állapotának romlásához az elpusztuló jó baktériumok magas száma, vagy egyes vírusok okozta fertőzések vezetnek; a probiotikumok viszont képesek visszaszorítani az ártalmas mikroorganizmusokat, ezzel helyreállítva a szervezet egészséges működését.

A baktériumalapú probiotikumok előnyei:

  • támogatják az immunrendszer megfelelő működését
  • segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ezáltal elősegítik a problémamentes emésztést
  • megakadályozzák, hogy a bélbe került káros anyagok felszívódjanak
  • egyes bacilustörzsek mikro-opioid és kannabioid receptorok megjelenését serkentik a bél hámsejtjein, ezzel segítik a fájdalomcsillapítást
  • kiegészítő kezelésként hasmenés esetén is enyhítik a panaszokat
  • más hatóanyagokkal ellentétben az alsó bélszakaszba is eljuthatnak, és ott is ki tudják fejteni jótékony hatásukat
WooHoo-tipp:
Ha antibiotikumot szedsz, figyelj arra, hogy csak néhány órával a bevétele után vedd be a baktériumalapú probiotikumot. Ugyanis ha egy időben alkalmazod a kettőt, a baktériumalapú probiotikum egyes összetevői károsíthatják az antibiotikumot, amely így veszít hatékonyságából. Az élesztőgomba-alapú probiotikumot viszont beveheted közvetlenül az antibiotikum beszedése után is.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: