Balatoni nyaralás inspirálta az idei Magyarország Tortája verseny győztesét

Hamarosan mi is megkóstolhatjuk a Spicces Füge Respektus és a cukormentes, Kikelet fantázianévre keresztelt tortákat.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 17. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. 2023-ban Lakatos Pál cukrászmester kreációja, a Spicces Füge Respektus fantázianevű tortája kapta meg a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája kategóriát pedig Lawal-Papp Zsófia nyerte Kikelet nevű tortájával. 

Az idei évben Lakatos Pál örülhetett az első díjnak. Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület www.cukraszat.net

Hamisítatlan magyar ízek egy kis csavarral

A háromfordulós versenyben a cukrászok idén azt a feladatot kapták, hogy a Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított kosár alapanyagai közül, legalább egy felhasználásával kellett megalkotniuk a süteményeket. A cukrászok választhattak az akácméz, különféle gyógynövények, az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika, és persze a tokaji aszú közül. 

Egy fagylalt adta az ötletet

Magyarország Tortája 2023-ban. Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület www.cukraszat.net

Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) győztes tortáját egy balatoni nyaralás inspirálta. A cukrász a tóparton kóstolt fügefagylalt ízélményéből indult ki, amit karamellel és tokaji aszúval párosított. A tortát a süteménybe került alkohol miatt keresztelte „spicces-re”, ám ez nem azt jelenti, hogy gyerekek nem ehetnek a tortából, mivel az édesség olyan technikával készül, amely során nem marad a tortában alkohol. A „respektus” pedig arra utal, hogy a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza máig tisztelettel gondol a mestereire. A torta alapja mandulalisztes vajas joconde piskóta, amire lágy sóskaramellás mousse krém került, majd a tokaji aszús, meggyes fügezselé, illetve az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé. A süteményt egy diós-karamellás ropogós koronázza meg, amibe karobtöretet is rejtett a cukrász. 

A Betyáros málnát és a Merengőt is érdemes megkóstolni

Népi motívumokkal díszített a Betyáros málna torta, amely a második helyet hozhatta el.

A második helyezést a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda kapta. Füredi Krisztián „Betyáros málna” fantázianévre hallgató tortát álmodta meg, a harmadik helyezést pedig Szabóné Tarján Barbara a szadai Nonna Desszertbár cukrászának ítélték, a „Merengő” névre keresztelt tortával.

Fekete teás, cukormentes élvezet

A cukormentes kategóriát idén 12, alkalommal hirdette meg a Magyarország Cukormentes Tortája és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A sütemények főként a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistából készülnek. Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett. A „Kikelet” a fekete tea ízjegyeit hordozza, amit áfonyával és kevés levendulával párosított a cukrász. A vaníliás fehércsokoládé mousse tökéletesen harmonizál a mandulás, citromos piskótával.

Az édességeket augusztus 19-től a Várkert Bazárban Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában kóstolhatjuk.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület, Egy Csepp Figyelem AlapítványFuzine

Nyitókép: cukraszat.net

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: