Bámulatos kutyaportrékat nézhetünk meg a Mai Manó Házban!

Házi kedvenc, legjobb barát, családtag? Négylábú kedvenceinket mindenhová magunkkal visszük, nem sajnáljuk tőlük a legdrágább játékokat, sem a prémiumtápot, és gyakran emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket.

Maija Astikainen 1985-ben született Helsinkiben. Soha nem volt saját kutyája, azért is kezdett bele a fotózásba, hogy több időt tölthessen négylábúakkal. Felnőttként rájött, hogy életmódja miatt nem tudná megadni a kellő időt és figyelmet egy kutyának, ezért azóta beszerzett egy macskát. Többéves munkájának gyümölcse, a One Dog Policy című kiállítás most Budapesten is látható.

A művész hat éven keresztül fotózott kutyusokat Finnországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, mert átfogó képet szeretett volna kapni a házi kedvencként tartott kutyák életéről. Kezdetben olyan belvárosi ebekre volt kíváncsi, akik már-már emberi életet élnek. Később jobban foglalkoztatta az ember és az állat közötti kapcsolat, valamint az, hogy milyen tulajdonságokkal, szerepekkel ruházzuk fel a kutyusainkat. Egyes ebek szinte emberivé változnak, családtagok lesznek.

A klasszikus portrék többnyire információval szolgálnak a képen szereplő emberről, egy-egy jellegzetes tulajdonságát emelik ki, ezzel szemben a kutyaportré egészen másképp működik. A fotó nem a kutya személyiségét tükrözi, hanem egy olyan képzeletbeli személyt jelenít meg, akire a kutya leginkább emlékeztet minket, az állatot körülvevő tárgyakból a képzelt figura életvitelére következtethetünk. A kiállítás egészen elgondolkodtató, sokkal több, mint cuki kutyafotók sokasága. A Mai Manó Ház kutyabarát intézményként áll ki a napjainkban egyre inkább jelen lévő és fontos téma mellett: valójában mi is a szerepe a kutyáknak az életünkben?

Mikor? 2019. 11. 21. – 2020. 01. 19.

Hol? Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház 1065. Budapest, Nagymező utca 20.

(via)

Nyitókép: lensculture.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: