Banán éhgyomorra? Jobb, ha elfelejted!

Gyomorégés és cukorsokk? Köszi, nem!

A rohanós reggeleken felkapsz egy banánt, és útközben majszolod el, vagy ha kicsit több időd van, egy finom banánturmixszal kezded a napot? Van egy rossz hírünk! Nem jó ötlet éhgyomorra fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

A banán laktató, kalóriadús gyümölcs, ami rostban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és B6-vitaminban gazdag, nátriummentes, a benne lévő pektin pedig csökkenti a koleszterinszintet. A vastartalma serkenti a hemoglobin-termelést, vagyis hozzájárul a vérszegénység megszüntetéséhez. Pépessége ellenére elég sok vizet tartalmaz, ezért jól hidratál. Ami pedig reggelente különösen jól jön: energiát ad és gyorsan csökkenti az éhséget. Természetes gyümölcscukrot ugyan tartalmaz, de ettől még egészséges ételként gondolunk rá. De valóban annak számít?

Éhgyomorra tilos a gyümölcs!

Az ájurvédikus táplálkozás egyik alapszabálya, hogy ne fogyasszunk gyümölcsöt éhgyomorra. Ennek két oka is van: az egyik, hogy manapság nehéz természetes gyümölcsöket találni. Sok kémiai vegyszert tartalmaznak, amik a reggeli órákban (is) igen károsak a szervezet számára. Ha viszont más ételekkel kombináljuk őket, mérsékelhetjük a kemikáliák hatásait. Másrészt a banán egy mérsékelten savas gyümölcs, ami önmagában fogyasztva gyomorégést okozhat, nem is beszélve arról, hogy 25 százaléka cukor. Gyorsan megdobja a vércukorszintet, a hatása viszont nem tart sokáig: rövid időn belül éhséget és fáradtságot okoz, ami nem épp a kedvenc kombinációnk. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén pedig még inkább kerülni kell a magas glikémiás indexszű, gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását, a banán és a többi gyümölcs pedig sajnos pont ebbe a kategóriába tartozik.

Ha mégis meghámoznál egyet

Ha nincs problémád a cukorral és nem küzdesz gyomorégéssel, nem kell kiiktatnod az étrendedből a banánt, csak arra figyelj oda, hogy sose edd önmagában! Reggelente párosítsd egészséges zsírsavakat tartalmazó ételekkel, szárított vagy friss gyümölcsökkel (például almával), zabkásával és/vagy fűszerekkel, így semlegesítheted a savtartalmát, és nem pörget túl a benne lévő cukor sem.

Nyitókép: martin-dm/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: