Ezzel az összetevővel sokkal egészségesebbé teheted a sütiket, hallottál már róla?

A banánhéjliszt előnyei

Talán még nem is hallottál róla, de a kutatók szerint érdemes egy meglepő összetevőt is beépíteni a sütikészítő rutinodba: kerüljön a tésztába mindig banánhéjliszt is.

Ha szeretnéd egészségesebbé tenni a sütijeidet, biztosan kipróbáltál már különböző bolti vagy saját készítésű lisztkeverékeket, mondjuk a fehérlisztet szoktad megbolondítani valami spéci liszttel. Legközelebb, amikor ilyesmit használnál, a tudósok szerint van egy összetevő, amit érdemes hozzáadnod, ha még finomabb és egészségesebb édességeket szeretnél készíteni. Ez pedig nem más, mint a banánhéjliszt. A szakemberek azt mondják, ha a hagyományos fehérliszthez adsz belőle egy kicsit, a süteményeid nemcsak ízükben lesznek kiemelkedőbbek a megszokottnál, hanem az egészséged szempontjából is garantált a pozitív hatás.

Banánhéjliszt: csodaszer a konyhában?

Az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői olyan, cukor hozzáadásával készült sütiket vizsgáltak, amelyeknél a fehérliszthez különböző arányban adtak banánhéjlisztet. Kiemelték azokat a sütiket, amelyekben a búzaliszt 15 százalékát helyettesítették banánhéjliszttel. Ezeknek a finomságoknak sikerült legjobban az állaga, valamint itt volt legjobb a mikrotápanyag-tartalom. Persze, vannak, akik kiemelik, hogy a banánhéjliszt szénhidráttartalma elég magas. De a szakértők gyorsan hozzáteszik: ne feledkezzünk meg arról sem, hogy rostot és fehérjét is adhatunk a sütikhez ezzel az összetevővel. Ráadásul környezetbarát megoldást is jelent, hiszen a banánhéj legjobb esetben is a komposztba menne.

Szóval, ha nem is csodaszer, azt meg kell hagyni, hogy a sütik ízének, állagának és nem mellékesen tápanyagtartalmának a javításában fontos szerepet játszhat. És még zöld megoldás is lehet a banán héjából készülő liszt használata.

Hogyan készül a banánhéjliszt?

Otthon te is készíthetsz banánhéjlisztet, aminek nem is kell feltétlenül extra kiadást jelentenie, ha a banánt úgyis megveszed. A módszer nagyon egyszerű: meghámozod a banánt (és ha ránk hallgatsz, gyorsan meg is eszed). Majd blansírozod, megszárítod és lisztté őrlöd. Ehhez vásárolhatsz már komolyabb őrlőberendezéseket is, de ha kallódik otthon egy kis mozsarad, akár azzal is elkészítheted. Hogy milyen banánt válassz? Szerintünk a biót érdemes, azt is alaposan mosd meg, mielőtt nekiállnál lisztet készíteni belőle.

Ha a bio boltokban találkoztál már a zöldbanán liszttel, akkor hadd emeljük ki gyorsan, hogy ez nem ugyanaz az összetevő. A zöldbanán az afrikai konyha egyik kedvelt alapanyaga, főzőbanánnak is nevezik. Ennek a héjából készül a zöldbanán liszt, amivel akár teljes mértékben helyettesíthető a fehérliszt, szuper megoldást kínálva például gluténérzékenység esetén.

A banánhéjliszt hátránya

Ha már elkészítetted a saját banánhéjlisztedet, egy dologra figyelj, hogy ne tegyél belőle túl sokat a sütibe. Ezzel ugyanis nem lesz táplálóbb vagy egészségesebb az édes finomságod, csak keményebb és barnább, aminek valószínűleg az extra rosttartalom az oka. De ha maradsz a fehérliszted fent említett 15 százalékos helyettesítésénél, azzal csak nyerhetsz a kutatók szerint. Szerintünk pedig az egész olyan érdekesen hangzik, hogy egy próbát mindenképp megér.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Vladimir Vladimirov / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: