Banánhulladékból készít szőnyegeket, matracokat és kosarakat egy ugandai vállalkozás

A banán zöld alternatívája lehet a pamutnak és a selyemnek? Muturi Kimani vállalkozásának legfőbb forrása a banántermelésből származó hulladék, amiből biológiailag lebomló textil készül, ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a fenntartható divatban is.

A gyümölcs mellett, a banánfák ember nagyságú szárakat is növesztenek, amik csak egyszer teremnek. Ezekből a növényi részekből évente több milliárd tonna mezőgazdasági hulladék keletkezik, ami a szektor szeméttermelésének óriási részét jelenti. A farmerek általában elégetik, ami szennyezi a levegőt. A TexFad (Textile and Fashion Design) egy ugandai nonprofit szervezet, ami textilipari fejlesztéssel foglalkozik, és legfőbb nyersanyagforrása a banántermelésből származó hulladék. A növényi rostot szálasanyaggá alakítják, amiből aztán kézzel készült, lakásfelszerelési cikkeket állítanak elő.

1 tonna banán 2 tonna hulladék

Minden banánfa csak egyszer hoz gyümölcsöt. Minden egyes megtermelt tonna gyümölcsből, két tonna növényi hulladék keletkezik. Muturi Kimani azonban meglátta a lehetőséget a mezőgazdasági szemétben, és 2013-ban megalapította a TexFad vállalkozást. Az innovatív alapanyagot folyamatosan teszteli és fejleszti azt remélve, hogy hamarosan ruhagyártásba is belefoghatnak. A szervezet egyike azoknak a vállalkozásoknak, amik részt vesznek az ENSZ környezetvédelmi programjában is. Az UNEP névre keresztelt ENSZ-szervezetet 1972-ben alapították abból a célból, hogy a fejlődő országokban elősegítse és támogassa a fenntartható fejlődést, valamint az elfogadható gazdaságpolitika kialakítását.

A banánfa szárait először darabolják, és szárítják, majd egy speciális gépbe kerülnek, ami a rostokat szálakká alakítja. Ezen kívül minden munkafolyamat kézzel történik. A szálasanyagot addig szárítják, amíg selymes tapintású nem lesz. Ezután festik, majd a szövőszékre kerül, ahol kézműves, háztartási termékek készülnek belőle. A mintákat a hagyományos dél-afrikai motívumok ihletik.

Fotó: TexFad/Facebook

Némelyik szőnyeg hónapokig készül. Banánrostból készült szövetek már évszázadok óta léteznek olyan országokban, mint Nepál vagy Japán. De a TexFad az első vállalkozás, ami megteremtette ennek a hagyományát Ugandában. A vállalkozásban nagy lehetőség rejlik, ugyanis Uganda több banánt termel, mint bármelyik másik kelet-afrika ország, évente összesen 9 millió tonnát. A banánrostból készült alapanyagnak számos előnye van a hagyományos textilekhez képest. Biológiailag lebomló anyag, így fenntarthatóbb alternatívát jelentenek a ruhaipar számára. A banánrost jobban elnyeli a színeket, mint a pamut, ami azt jelenti, hogy kevesebb vízre és földre van szükség a termeléséhez. Muturi Kimani hisz abban, hogy a növényi hulladékból készült alapanyag új lehetőségeket nyithat meg egy fenntarthatóbb jövő számára.

Forrás: Insider
Nyitókép: TexFad / Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: