Banánlevél csomagolás és ananászpor – A világ egyik legnagyobb gyümölcstermesztője így szüntetné meg a pazarlást

Évente több millió tonna gyümölcs, illetve gyümölcshéj végzi a szemetesben. Egy amerikai multi ígéretes célt tűzött ki maga elé: 2025-re teljesen lenullázná a gyümölcstermesztésből keletkező hulladék mennyiségét.

A kaliforniai székhelyű Dole Food Company a világ egyik legnagyobb gyümölcs- és zöldségtermelő vállalata, amely a legkeresettebb termékéből, a banánból évente több millió tonnát termel. Viszont ennek a hatalmas mennyiségnek igen nagy része hulladékként végzi, így a gyümölcstermesztéshez felhasznált energiát és vizet is elpazarolják, illetve feleslegesen állítanak elő üvegházhatású gázokat. Ezen felül a cég azokból a gyümölcsrészekből is hulladékot halmoz fel, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A Dole vezetősége úgy döntött, ideje lépéseket tenni az ökolábnyomuk csökkentése érdekében: a vállalat legfrissebb közleményében bejelentették, hogy 5 éven belül szeretnék a gyümölcsök minden részét felhasználni.

A multi nagyratörő céljai

Ha valamennyire jártas vagy a fenntarthatóság témakörében, akkor lehet, hogy már te is hallottál a banánhéjból, az ananászlevélből vagy a kaktuszból készült textilről. Jogosan merül fel benned a kérdés, miért olyan nagy szenzáció, hogy egy újabb cég kísérletezik hasonló innovatív újítások bevezetésével? A válasz egyszerű: a világ éves banánfogyasztásának közel egynegyedét a Dole exportálja, ezért az intézkedésük környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lehet.

Kép: Jan Sochor/Latincontent/Getty Images

A Dole több fenntarthatósági célt is kitűzött maga elé: például, hogy 2025-ig felhagy a fosszilis alapú műanyagok használatával, illetve 2030-ra teljesen karbonsemlegessé szeretnének válni. Azonban egyelőre a gyümölcsökből keletkező hulladék visszaszorítása a legfontosabb céljuk. „Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, akkor az Egyesült Államok és Kína után a harmadik lenne a globális felmelegedésre gyakorolt ​​hatás szempontjából.” – szemléltette a helyzet súlyosságát Pier Luigi Sigismondi, a Dole elnöke. „Amikor gyümölcsöt vagy ételt dobunk ki, akkor a felneveléséhez, a betakarításhoz, a szállításhoz és a csomagoláshoz használt energia- és vízmennyiség is kárba vész. A hulladéklerakókban a rothadás miatt metán termelődik, amely a szén-dioxidnál is erősebb üvegházhatású gáz.”

Új normákkal az ételpazarlás ellen

A cég kutatólaborjában most is azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy olyan komposztálható csomagolóanyagot, amely ananászhéjból és banánlevélből készül. A műanyagcsomagolást mielőbb szeretnék elhagyni és lecserélni a cellulózalapú alternatívára. Emellett új táplálékkiegészítőkben és nassolnivalókban is gondolkodnak – ezeket az olyan selejtes gyümölcsökből állítanák elő, amelyeket nem tudnak a nagykereskedéseknek eladni. A cég felhívja az emberek figyelmét, hogy a szépséghibás termékek nem veszítenek a minőségükből, az ízükből és a tápértékükből sem. A cég az Imperfect Foods-szal közösen „csúnya” termékekből összeállított csomagokat kínálnak eladásra. Itthon sem ismeretlen ez a hozzáállás: egy Magyarországon is működő, élelmiszer házhozszállítással foglalkozó cseh cégnél lehetőségünk van arra, hogy „megmentsük az élelmiszereket”. A Dole arra az esetre is előállt egy megoldással, ha a gyümölcsök olyan mértékben sérülnek, hogy azok nem alkalmasak az eladásra. Ezeket különböző rágcsálnivalókban, italokban, illetve kozmetikai termékekben tervezik felhasználni. A többi mellékterméket pedig biogáz üzemekbe szállítanák, ahol a feldolgozás során energia termelhető belőlük.

Kép: Fred Icke/EyeEm/Getty Images

A cég tisztában van azzal, hogy a terveik megvalósítása nem lesz egyszerű, de azt is tudják, hogy példát kell mutatniuk a többi multinak és a vásárlóiknak is. A bolygó jelenlegi állapota arra sarkall minden vállalatot és magánszemélyt, hogy gondolkodjanak el a jövőn és mielőbb bevezessék a szükséges változásokat. A kiskereskedők és a fogyasztók pazarlását nem kontrollálhatjuk, de azt megmutathatjuk, mi mire vagyunk képesek. Az egész iparnak azonos irányba kell haladnia. A végső célunk az, hogy ezek a környezetvédelmi szempontból fontos változások ne választható lehetőségek, hanem iparági szabványok legyenek.” – mondta Sigismondi.

Nyitókép: jada photo/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: