15 figyelmeztető jel, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz

trükkök túléléshez

Az embernek hiába fáj a lelke, néha nehezen ismeri fel, hogy valami nincs rendben. Könnyű összekeverni a törődést a kontrollal, bántalmazással. Ha azonban ezeket a jeleket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy lépned kell.

Egy barátnőm nemrégiben hagyta maga mögött egy bántalmazó kapcsolat nehézségeit, amelyben ráadásul majdnem 10 évet töltött. Bár sokszor volt szomorú, és érezte a lelke mélyén, hogy valami nincsen rendben, mindig azzal nyugtatta magát, hogy az ő férje csak törődik vele. Mivel egy kis Bambilélek, nem vette észre a jeleket, sosem gondolta volna, hogy bármi ilyesmi előfordulhat vele, ráadásul a szeretet nevében. Imádta a férjét és az évek alatt ezzel egyenesen arányosan veszítette el önmagát. Már nem csillogott a szeme, szürkén, lesütött szemmel járt, és nem merte felvállalni érzéseit. A törődést néha tényleg könnyű összekeverni a kontrollal, vagy uralkodással, hiszen a kapcsolatban általában a férfié a domináns szerep. A király szerepe. Abban az esetben, ha a király igazságos. Nézd meg, melyek azok a jelek, amelyek felfedik, hogy a királyodat ideje megfosztani trónjától.

Hogyan ismerd fel egy bántalmazó kapcsolat jeleit?

Először is soha ne okold magad, ha belecsúsztál egy bántalmazó kapcsolatba, ugyanis ezek általában óriás kényeztetéssel, és odafigyeléssel indulnak, amelyben tényleg elhiszed, hogy a rózsaszín ködből érkező teljes díszben és fehér paripáján ülő férfivel megütötted a főnyereményt. Az első időkben még lehozza a csillagokat is neked. Igaz, néhány hónap múlva elhagyja száját néhány bíráló megjegyzés, de ezek még annyira eltörpülnek a sok jó mellett, hogy nem tulajdonítasz neki jelentőséget. Próbálsz a kedvére tenni, minden egyes alkalommal, amikor valamit beszól, és egyszer csak azon kapod magad, hogy már nem találkozol a barátaiddal, úgy öltözködsz, ahogy ő elvárja és úgy általában azt csinálod, amit ő szeretne. Ha nem szeretnél éveket pazarolni az életedből, akkor szakértőink elmondják, melyek azok a jelek, amelyek biztosítanak arról, baj van.

Hannah Busing/Unsplash

1. Lenéző, vagy megmondja mit-hogyan tegyél

Azt mondja, érezteti, hogy nem vagy képes dönteni, megoldani dolgokat, esetleg hogy ő okosabb, tudatosabb, sikeresebb, ezért joga van megmondani, mit tegyél. Persze mindezt szigorúan a saját érdekedben. Tényleg? Mielőtt megismerted volna, nem tudtál döntéseket hozni?

2. Úgy kezel, mint egy kölyökkutyát

Sok kutyakiképző csap rá a kiskutyára, ha valami rosszat csinált. Ha a párod odacsap a kezedre, amikor mondjuk hozzányúlnál egy új rucihoz, vagy elhúzza előled az éltelt, esetleg a karodnál fogva elfordít, és mindezt persze nem játékosan, hanem érzed benne az agressziót, akkor tudd, hogy ideje kiszállni. Párod nemcsak irányító, de bántalmazó is egyben.

3. Ha nem teszed meg, amit mond, megbüntet

Megvonja a szeretetét, nem szól hozzád, esetleg megvonja tőled a pénzt, hogy jobb belátásra térítsen. Ez nem törődés. Ha szeretne, akkor is megadná azokat a dolgokat, amelyektől biztonságban érzed magad, amikor nem vagytok közös nevezőn. Ha nem olyasmit követtél el (például megcsalás, vagy árulás), ami mindezt indokolja, akkor jó ha tudod, ez a férfi uralkodni akar rajtad.

szomorú lány
Fotó: bunditinay/Getty Images

4. Nem érzed magad felhőtlenül boldognak

Ha a lelked mélyén érzed, hogy azok a tüskék, amelyeket elszórt, hiába próbálsz elmenni mellettük, valójában nagyon fájnak, és úgy látod esze ágában sincs neki ezeket begyógyítani. Ha már egy ideje nem érzed magad jól a bőrödben, vagy esetleg néha félsz az újabb beszólásoktól, és ezért időt tölteni vele, annak a jele, hogy ideje felhúzni a nyúlcipőt.

5. Elszeparál a barátaidtól, esetleg családtagjaidtól

A túlkontrolláló bántalmazó kapcsolat legbiztosabb jele, ha a párod teljesen elvág a barátaidtól. Afelé terel, hogy ne beszélgess, ne találkozz velük, esetleg ő maga, személyesen teszi tönkre a kapcsolatot a szeretteiddel. Ebben az esetben talán nem kell különösebben nagy észkombájnnak lenni a felismeréshez, bántalmazóval állsz szemben. Viszont jó ha tudod, azonnal el kell hagynod a terepet, mert ez akár az életedet mentheti meg.

6. Olyan dolgokba is beleszól, amelyek valójában nem számítanak

Ha a legapróbb dolgokban is kontrollál, megmondja hogyan viselkedj, vagy a közértben csak melyik tejet veheted, hogyan hordhatod a hajadat, akkor ideje gyanút fogni. Valószínűleg hamarosan magasabb fokozatra fog váltani és a nagyobb dolgokban is megszabja majd a határaidat. Ez sem a törődés jele, sokkal inkább az uralkodásé.

7. Ha nem érdeklik az érzéseid

Ha hiába mondod el, hogy valami bánt, vagy fáj neked, ő csak a saját igazát fújja, ideges lesz, és megmagyarázza  nincs igazad. Ő valójában nem törődik veled és az érzéseiddel. Azt szeretné, hogy úgy viselkedj, ahogy azt ő elvárja, és ha nem így teszel, beállít hibásnak.

8. Azt mondja, csak érted teszi

Azt mondja, mindent csak azért tesz, mert szeretné, hogy fejlődj és jobb legyél általa. Hacsak nincs elismerő oklevele arról, hogy ő maga Buddha, vagy a Dalai Láma, akkor köszönjük szépen, de nem neki kell téged megjavítania. Nyilván egy kapcsolatban mindkét félnek dolgoznia kell önmagán, de ha ez csak egyoldalúan tőled elvárt, akkor azért te is érzed, hogy ez nem törődés, hanem inkább valami baj van.

9. Ha kételkedni kezdesz önmagadban

Ha úgy érzed, szinte minden döntésed hiba, és ő mindig jobban tudja nálad a dolgokat, az elég biztos jele annak, hogy egy érzelmileg-mentálisan nem biztonságos kapcsolatban vagy. Ha össze vagy zavarodva, és  és haszontalannak érzed magad, akkor bántalmazóval állsz szemben. Ideje a sarkadra állni, és szép csendben szedni a sátrorfádat.

10. Figyelmeztetnek rá

Ha a barátaid vagy családtagjaid figyelmeztetnek arra, hogy nem tetszik nekik, ahogy a párod bánik veled, az egy elég stabil jele annak, hogy nem szerető-gyümölcsöző kapcsolatban vagy. Hiába mondja párod, hogy rosszat akarnak neked, és ő a szegény ártatlan, aki mindent érted tesz, a kivülállók hidd el, mindig jobban látják a helyzetet. Kérj tőlük segítséget a kilépéshez. A barátok, családtagok, akik eddig is ott voltak neked, melletted lesznek.

11. Tojáshéjon lépkedsz

Minden pillanatban attól tartasz, vajon mikor csinálsz, vagy mondasz valamit rosszul? Drágám. Ha a párodnak nem mondhatod el biztonsággal azt, hogy téged mi bánt, akkor kinek? Biztos lehetsz benne, hogy egy életen át nem lehet tojáshéjon lépkedni, mert előbb utóbb be fog szakadni alattad. Ideje békésebb helyre távozni.

12. A bántalmazó kapcsolat tipikus jele: mindent ő irányít

Ha minden hatalom az ő kezében van és neked egyfolytában könyörögni és nyafogni kell, hogy elérj nála bármit, akkor az egy egészségtelen kapcsolat. Itt te tulajdonképpen mellékszereplő vagy, aki asszisztál a másiknak. Ha elég sokáig csinálod, megkeseredsz. És el fogod hinni, hogy nem vagy elég jó, nincs jogod dolgokhoz, akkor pedig még nehezebb lesz kilépni. Elnyomva, bántalmazva vagy. Állj a sarkadra, mentsd a becsületed.

13. Hibáztat

Még az is lehet, hogy nem csak téged, hanem másokat is. De ez téged ne zavarjon meg, ne érezd úgy, ha másokat hibáztat, hogy cinkosa vagy, mert te is hamarosan porondon leszel. Nem vállalja fel, és másokra tolja a hibáit. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy nem törődik veled. Egyfolytában gyötörni fog az igazságtalanság érzése, amit neki nem fogsz tudni elmagyarázni. Ha nem te voltál a hibás, akkor ez is a bántalmazó kapcsolat egy formája. Pakolj.

14. Fenyeget

Ijesztő mozdulatokat tesz? Mintha mindjárt megütne? Esetleg megütött? Hozzádvág valamit? Összetör dolgokat? Bántalmazóval élsz. Te próbálj szürke kőként viselkedni, és nem tovább szítani a tüzet, de tudd, hogy az első adandó alkalommal le kell lépned. Súlyosabb esetben írj egy üzenetet anyukádnak, testvérednek, vagy barátnőidnek, hogy azonnal hívják a rendőrséget. Ugye nem kell mondanunk, hogy ez már rég nem törődés?!

15. Nem szereted az érzést

Higgy az intuíciódban. Bármennyire is szereted a párodat, ha a leked mélyén te is azt érzed, ennek azért nem így kellene lennie, kényelmetlennek érzed a kontrollt, akkor fordulj szakemberhez, aki segít neked.

Nyilván a fenti felsorolásban van egy-két olyan dolog, amely ha önmagában egyszer-egyszer előfordul, még simán el lehet menni mellette. Ha azonban több tényező is fennáll egyszerre, azonnal hívd fel családodat és barátaidat, hogy kitaláljátok, mit lehet tenni. Lehet, hogy a párod tényleg szeret téged, és szakember segítségével újra fel tudjátok állítani az egészséges határvonalakat, és ki tudtok lábalni a gödörből. De addig is változtasd meg a belépési kódjaidat a telefonodon és számítógépeden, és tartsd közel magadhoz a szeretteidet.

Nyitókép: Oliver Rossi / Getty Images
Forrás: yourtango

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

       

      Legnépszerűbb cikkek: