Bár a szex az intimitás egy formája, érintések nélkül is közel kerülhetsz a párodhoz – mutatjuk, hogyan! (+18)

Egy egészséges kapcsolat több szinten is fejlődik, ezért összegyűjtöttük az intimitás 4 formáját, amikkel erősebbé teheted a kapcsolatotokat.

Ha szóba kerül az intimitás, általában azonnal a szexre asszociálunk: pedig a szex és az intimitás nem nevezhetőek egymás szinonimáinak. Annak ellenére, hogy a szeretkezés a legközelebbi fizikai kontaktus két ember között, az intimitásnak legalább 4 olyan típusa van, aminek semmi köze a szexhez vagy az érintéshez – és hasonlóan fontos építőelemei egy romantikus kapcsolatnak. Sőt, ha a szerelmetek „mindössze” a kémián alapul, akkor sajnos nagy valószínűséggel az ellaposodás vagy a szakítás felé vezet kettőtök közös útja.

Íme az intimitás 4 formája, amivel még közelebb kerülhetsz a partneredhez:

Érzelmi intimitás

Az érzelmi intimitás a legmélyebb gondolataink és érzéseink megosztását takarja, méghozzá korlátok nélkül: azt, hogy képes vagy megbeszélni a pároddal a félelmeidet, az álmaidat, a csalódásaidat és látni azt, hogy megért és elfogad téged, amikor megteszed. Ez egy olyan „biztonságos buborékot” teremt kettőtök számára, amiben ítélkezés nélkül kifejezhetitek magatokat egymásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a partnered mindenben egyetért veled vagy csak azt mondja neked, amit hallani akarsz – de abban bízhatsz, hogy nem adja senkinek tovább, amit bizalmasan elmeséltél neki és nem is fog kellemetlen helyzetbe hozni miatta. A titok a nyitottságban és az őszinteségben rejlik: árulj el olyan dolgokat a szerelmednek, amiket eddig még senkinek és legyél kíváncsi arra, amit ő mesél neked. Vigyázz arra, hogy sose kérdőjelezd meg az érzései létjogosultságát, mert ezzel olyan légkört tudsz teremteni, amiben titkok nélkül élhettek együtt.

Néhány példa az érzelmi intimitás fejlesztésére:

 • Beszélgessetek hosszasan arról, hogy mire vágytok hosszútávon egy kapcsolatban és arról is, mi az, ami megijeszt titeket ebben a pillanatban.
 • Ha stresszes napod volt a munkában, oszd meg a szerelmeddel a történteket, aki azzal, hogy alaposan kikérdez téged az esetről, segít feldolgozni ezt a negatív élményt és alátámasztja az érzéseidet is.
 • Amennyiben a partnered kényelmetlenül érzi magát amiatt, hogy jóban maradtál az exe(i)ddel, ne próbáld arra kifuttatni a beszélgetést, hogy paranoiás lenne, hanem próbáld empatikusan megérteni, min megy keresztül.

Intellektuális intimitás

Az érzelmi intimitáshoz hasonlóan ebben az esetben is fontos az elfogadás: tiszteletben kell tartanod a párod véleményét ahelyett, hogy arra kényszerítenéd, ugyanazt gondolja mindenről, amit te. Amint elfogadjátok a másik nézőpontját, sokkal közelebb fogtok kerülni egymáshoz. Gondolj csak a magukat szapioszexuálisnak valló személyekre: ők a külsőségek helyett sokkal inkább az intelligenciához vonzódnak.

Néhány példa az intellektuális intimitás fejlesztésére:

 • Ne harcoljatok azért, hogy igazatok legyen: egyszerűen csak élvezzétek azt, hogy meghallgathatjátok a partneretek véleményét és elfogadjátok, ha nem ugyanazon az állásponton vagytok.
 • Olvassatok el közösen egy könyvet és vitassátok meg, mit adott számotokra ez a mű, ahelyett, hogy megpróbálnátok kitalálni, mi is lehetett a szerző szándéka az írásával.
 • Kezdeményezz olyan beszélgetéseket, amelyekben düh és védekezés nélkül ütköztethetitek a perspektíváitokat.

Tapasztalati intimitás

A közös élmények, a csapatmunka, az együttes küzdelem egy cél eléréséhez mind olyan emlékekhez vagy belső poénokhoz vezethetnek, amelyek közelebb hoznak téged a pároddal. Gondolj csak bele: a kedvenc virágod illatát akkor is fel tudod idézni, ha egy ideje már nem szagolhattad meg: ez azért van, mert az emlékeink és az érzékeink szorosan összekapcsolódnak. Ha átéltek együtt egy szép pillanatot, akkor annak a felidézése is hasonlóan kellemes érzelmeket vált majd ki belőletek – amihez mindketten tudtok kötődni. Szervezzetek olyan programokat, amit még egyikőtök sem próbált ki: természetesen nem kell mindent együtt csinálnotok (és kell, hogy legyen egymástól független életetek is), de a kapcsolatotok fejlődésében hatalmas szerepe van a közösen töltött perceknek.

Néhány példa a tapasztalati intimitás fejlesztésére:

 • Próbáljatok ki új recepteket egy csapatként: osszátok be, hogy ki készíti a főételt és kié a desszert!
 • Nevezzetek be együtt egy sportversenyre: fussatok le együtt egy maratont, vagy tekerjétek körbe biciklivel a Balatont! Míg az egyikőtök megtervezi az edzéstervet, addig a másik összeállíthatja az étrendet a felkészülésre.
 • Utazzatok el egy olyan városba, ahol még egyikőtök se járt: így együtt fedezhetitek fel azt az első alkalommal.

Spirituális intimitás

Bár a közös imádkozás kiemelkedő pillanat lehet egy pár életében, a spirituális intimitás nem feltétlenül a vallásból ered. Beszéljetek azokról az élményekről, amelyeket lélegzetelállítónak tartotok és éljétek meg őket párként! Nem kell feltétlenül olyan dolgokra gondolnotok, amelyek rengeteg erőfeszítést igényelnek: a többségükhöz mindössze időre van szükséged.

Néhány példa a spirituális intimitás fejlesztésére:

 • Nézzétek meg közösen a napfelkeltét vagy a naplementét egy békés, nyugodt helyen.
 • Túrázzatok kézen fogva a természetben és élvezzétek együtt a szépségét!
 • Ha mindketten hívők vagytok, lefekvés előtt olvassatok fel egymásnak néhány sort a vallásotokkal kapcsolatban, ami által együttesen kapcsolódhattok ahhoz, ami hatalmasabb nálatok.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: kkshepel/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: