Két egyszerű kérdés segítségével megtudhatod, ki az igaz barátod

Ross McCammon szerző „Két sör és a kiskutya” tesztjének elvégzésével könnyedén kiderítheted, melyik ismerősöd áll hozzád nagyon közel és kire számíthatsz, ha támaszra lenne szükséged.

Bár egy közismert mondás úgy tartja, bajban mutatkozik meg, ki is az igazán jó barátunk, egy szerzőnek, Ross McCammonnak hála anélkül is kideríthetjük, ki áll igazán közel a szívünkhöz az akár több száz (Facebook) ismerősünk közül, hogy nehéz helyzetbe kerülnénk. Ha ugyanis figyelembe vesszük az Oxfordi Egyetem evolúciós pszichológusának, Robin Dunbar munkáját, akkor egyszerre maximum 150 kapcsolatot tud kezelni megfelelően az agyunk (ezt hívjuk Dunbar-számnak), de átlagosan csak 50 barátunk, 15 jó barátunk van és legfeljebb 5 személlyel ápolunk nagyon szoros kapcsolatot. Na, de akkor ki az a 20 ember, akit valóban nagyon szeretünk és számíthatunk is rájuk, ha szükségünk van valamire és ki az, akivel inkább csak egy-egy közös hobbi vagy érdeklődési kör köt minket össze?

A titok a sörözésben és egy kölyökkutyusban rejlik?

Ross McCammon egy hihetetlenül egyszerű megoldást talált ki erre a felvetésre, melyet a „Két sör és a kiskutya tesztnek nevezett el. Tehát ha rá akarsz jönni arra, pontosan hogyan is érzel egy ismerősöd iránt, tegyél fel magadnak két eldöntendő kérdést! (A játék egyébként arra is alkalmas, hogy megítéld, te milyen barát vagy.)

  1. Meginnék két sört ezzel a személlyel?
  2. Rábíznám erre a személyre a kiskutyámat egy hétvégére?

A válaszoknak négyféle kombinációja lehet, amelyekből világosan kiderül, milyen viszony fűz az adott emberhez.

  • Nem, Nem: Egy olyan kapcsolatot takar, aminek ideje lenne véget vetned. Nemcsak, hogy nem élvezed a másik fél társaságát, de nem is támaszkodhatsz rá, ha szükséged lenne valakire.
  • Nem, Igen: Bár nem igazán érzed jól magad ennek az embernek a társaságában, könnyedén kérhetsz tőle szívességet. Ilyen például egy jó szomszéd.
  • Igen, Nem: Ezzel az ismerőddel remekül szórakozol, de ha bajban lennél, nem sietne a segítségedre. Ő az ivócimborád.
  • Igen, Igen: Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, akkor szerencsés vagy, mert igaz barátot találtál. Vigyázz rá, mert szebbé varázsolják az életedet!

Forrás: Upworthy
Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: