Bécs virágos városa máris 6000 méhcsaládnak ad otthont

A város célja a tömegközlekedési vállalattal karöltve, hogy 2022-re 2 millió méh számára teremtsenek megfelelő életkörülményeket.

Bécs legszebb negyedei nemcsak látnivalókban gazdagok, de az idelátogatók gyakran találkozhatnak méhkaptárakkal is. Thoms Zelenka, városi méhészmester méhcsaládjainak például a Bécsi Szépművészeti Múzeum teteje ad otthont. A különleges mézhez az Imperial Shopban lehet hozzájutni. Zelenka méheket tart a Bécsi Egyetem és a Kunst Haus Wien, a város első zöldmúzeumának fedelén is, ami tökéletes feltételeket biztosít a szorgos rovarok számára. Talán senki sem sejti, de olyan épületek tetején is méhek dongnak, mint az Állami Operaház, a Szecessziós Ház vagy a Városháza. A méhek néhány hotel tetejét is elfoglalták, a szállodák pedig egyre nagyobb bizalommal fordulnak a fenntartható méztermelés felé.

A Kertészeti Múzeum is saját kaptárakkal és mézzel büszkélkedhet, de a Seestadt Technológiai Központ tetején is méhek tízezrei élnek. Wiener Zentralfriedhof Bécs legnagyobb és leghíresebb temetője, amiről köztudott, hogy számos állatfajnak nyújt otthont, és itt készül az egyik legfinomabb városi méz is, amit a méhek a sírok között burjánzó természetből gyűjtenek. A Schönbrunni Állatkert méhészete egyedülálló. A látogatók körülbelül 100 ezer méhet nézhetnek meg közelről, túlméretezett lépekben. Az üvegablakok testközelből nyújtanak betekintést a méhkaptárak nyüzsgő életébe. A híres, vadgesztenyékkel és hársfákkal szegélyezett körút, valamint a védett bécsi erdő is változatos élőhelyet biztosít a méhek számára, és ízletes mézet kínál a városlakóknak.  

A város törekvései egy élhetőbb jövő felé mutatnak, amihez nemrég csatlakozott a bécsi tömegközlekedési vállalat is. Céljuk, hogy 2022-ig további kétmillió méhnek teremtsenek otthont. Az elképzelések szerint az elhagyatott zöldterületekre, a sínek menti szakaszokra, a végállomások használaton kívüli földterületeire mézelő növényeket szeretnének telepíteni, ahol a vegyszerek teljes mértékű mellőzésével bio mézet termelhetnének. A projekt a kerttulajdonosokra nézve is hasznos lehet, hiszen a méhek közelsége várhatóan jó hatással lesz a terméshozamra is.

Forrás: Wien Info
Nyitókép: © Philippe LEJEANVRE/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: