Befolyásolja-e a testvérek születési sorrendje az IQ-t?

Egy tanulmány szerint a születés sorrendje a gyerekek személyiségfejlődésére, jellemére és intelligencia szintjére is hatással van.

A testvéri kapcsolat egy életre szóló kötelék. Bár kevesen vannak olyanok, akik gyerekkorukban ne kívántak volna a hátuk közepére a tesóikat, egy bizonyos kor után mind pontosan tudjuk, hogy a legjobb dolog, ha az embernek testvére(i) van(nak).

Nekem ikertestvérem van, ami a mai napig meghatározza az életemet. Nem csak a tudat, hogy van egy valóban másik felem, hanem a tény is, hogy amíg élek, lesz egy igazi szövetségesem. Persze, a magunk harcát másokhoz hasonlóan mi is megvívtuk, de ha most bármelyik korszakunkra visszatekintek, pontosan érzem a súlyát, hogy mennyivel sivárabb lett volna az életem nélküle.

A testvérek hatást gyakorolnak egymás személyiségfejlődésére

Fotó: People Images / Getty Images

A testvérek viszonyát már számtalan oldalról feltérképezték, most egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az intelligencia tekintetében van-e annak jelentősége, hogy ki hányadik gyerekként érkezik meg egy családba. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a szakemberek arra jutottak, hogy a születés sorrendje sokat elárul. Az Illinoisi Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a gyerekek személyiségére és IQ szintjére is hatással lehet a születésük sorrendje. Arra jutottak ugyanis, hogy az, hogy valaki a legfiatalabb vagy a legidősebb az utódok között egy családban, jelentősen befolyásolja a személyiség fejlődését gyermek- és serdülőkorban.

Rodica Ioana Damian és Brent W. Roberts professzorok a különbségek jobb megértése érdekében három profilt építettek fel – a legidősebb gyereket, a középsőt és a legfiatalabbat – 377.000 amerikai középiskolás diák személyiségének és IQ-jának elemzése alapján.

Majd az alábbi általános (természetesen nem mindenkire igaz) jellemzést állították fel:

Az elsőszülött

A tanulmány szerint az idősebb testvérek általában nyitottabbak, szimpatikusabbak, kedvesebbek, ugyanakkor akaratosabbak is. Úgy érzik elsőszülöttként kötelességük példát mutatni, bár néha ehhez hozzájárul a szülői elvárás, családi nyomás is. Ennek az az oka, hogy a szülők először vállalják ezt a szerepet, és ezért túlzott figyelmet fordítanak nagyobb (akkor még csak egyetlen) gyermekükre, mindent meg akarnak tenni érte, miközben félelmeiket és szorongásaikat is rájuk vetíthetik. A tanulmány azt is feltárja, hogy az idősebb testvérek IQ-ja gyakran magasabb a többi testvérnél, bár csak néhány ponttal. Ambiciózusabbak, szervezettebbek és merészebbek, az idősebbek szeretnek kezdeményezni és elérni céljaikat, köszönhetően magas szintű önbizalmuknak. Ily módon a többi testvér példaképévé és bizonyos módon vezetőjévé válnak.

A középső

A középső születésű testvéreknek különböző korú testvérekkel kell megküzdeniük. Emiatt rendkívül sokoldalúak, és nagyon jó az alkalmazkodóképességük. Sokszor érzik, hogy két tűz közé szorulnak, ezért erős a manipulációs képességük, mivel a legtöbb esetben azt tapasztalják, hogy csak magukra számíthatnak. Nagyszerű tárgyalópartnerek, és nem okoz számukra megosztani másokkal azt, amilyük van. Gyakran ők segítik elő az otthoni békét, ügyesen áthidalva a kisebb, és a serdülő korú testvérek közötti szakadékot. Jó a konfliktuskezelő képességük, és a problémák megoldása sem okoz számukra extra kihívást. A szülők figyelmének középpontjában nem álltak sokáig, mivel ezt a lehetőséget a következő gyermekre összpontosítják, mint az „aktuális” legkisebbre. Ebből kifolyólag viszont hamarabb önállósodnak. De pont emiatt gyakran érzik magukat elhanyagoltnak, ami viszont arra készteti őket, hogy valamilyen módon mégiscsak a figyelem középpontjában álljanak. Kiváló csapatjátékosok és kollégák, szinte mindig lehet rájuk számítani.

A legkisebb

A család legfiatalabb tagja az a „gyerek”, aki szinte bármit megtehet. Nem feltétlenül azért, mert ez így helyes, inkább azért, mert kevesebb idő és energia jut rá. Míg az első gyermek az anya teljes figyelmét „birtokolta”, a harmadik, negyedik gyermeknek a szülők megosztott figyelme jut. Így a legkisebb gyermek sokszor „el van” egyedül is, vagy a többi tesóval, és jóval nagyobb szabadságot élvez a családon belül. Ez azonban sokszor rosszul is elsülhet, mivel előfordul, hogy jelentéktelennek érzik magukat. A kevesebb kontroll miatt jóval kalandvágyóbbak mint az idősebb testvéreik, és sokkal többet mernek kockáztatni is. A lázadás sem áll távol tőlük, mivel számukra mindig könnyebb volt felrúgni a szabályokat.

Forrás: vogue.es

Nyitókép: Oliver Rossi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: