Bejgli nélkül nincs karácsony: idén a klasszikusok mellett kóstold meg ezt az 5 különleges finomságot is!

Borítsd fel a hagyományokat és lepd meg idén a családodat különleges bejglivel. Garantált, hogy hálásak lesznek érte.

Jóból is megárt a sok, és a legjobb dolgokra is rá lehet unni, hogy rögtön két közhellyel is éljek. Én alapjáraton a diós bejgli nagy rajongója vagyok, de csak és kizárólag mazsola nélkül, tehát már ezzel is szűkítem a lehetőségeimet. De az is az igazsághoz tartozik, hogy amikor már a sokadik családlátogatáskor kerül az asztalra, akkor gyakran mondom azt, hogy bocsánat, de tele vagyok. Mert kétségtelenül nagyon finom – mondjuk ettem már bűn rosszat is –, de ugye tömény cukor és fehérliszt. És igen, az is igaz, hogy a karácsony nem a kalóriák számolgatásáról kell, hogy szóljon, de azért az sem járja, hogy pár süteménnyel az egyébként egész napi kalóriaadagomat bevigyem.

Amivel viszont tavaly teljesen levettek a lábamról, az a marcipános bejgli. Nem, nem elírás, már ilyen is van. S mivel nem spórolták ki belőle a tölteléket, annyira tömény volt, hogy két szeletnél többet a legnagyobb jóindulattal sem tudtam belőle enni. Így legalább megvolt az a (kissé hamis) érzetem, hogy nem tolom túl a kalóriákat.

A hivatalos megfogalmazás szerint a bejgli, azaz a mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli tésztája a kalácsfélékhez hasonlóan egy kelt tészta, amelynek elkészítéséhez tejben felfuttatott élesztőt használnak. De a hagyományoktól már évek óta több helyen eltérnek, így egyre gyakrabban lehet találkozni gesztenyés, meggyes-mákos, almás, de még káposztás verzióval is, akárcsak a réteseknél.

Ha idén te is újítanál egy kicsit az ünnepek alatt, de időd, energiád és kedven sincs ahhoz, hogy a fél napot a konyhában töltsd, akkor ezeknek a helyeknek a címét mentsd el gyorsan:

Pisztáciás


A Dolcissima jó pár éve bevállalta a kísérletezést, a náluk kapható pisztáciás bejglivel nem tudsz mellényúlni. Kivétel persze, ha nem szereted a pisztáciát, és ha nem mész időben, mert akkor könnyen kifogyhat, mint Bud Spenceréknél.

Pekándiós-grillázsos


Szerintem ehhez nincs is mit hozzáfűzni, amikor először meghallottam, hogy létezik ilyen, akkor azonnal imába foglaltam az Erdős és fiai cukrászda nevét.

Marcipános, kandírozott naranccsal

Marcipános, kandírozott narancsos bejgli,

Ez az a bizonyos, aminek tavaly a „sima” verzióját kóstoltam, de most a Vanilin cukrászdákban úgy döntöttek, hogy a jót is megpróbálják tovább fokozni.

Narancsos trüffeles


Kicsit olyan, mintha egyfajta verseny lenne a cukrászdák között, hogy ki tud extrábbat alkotni. A Sommer cukrászda narancsos-trüffeles verziója komoly kihívója a hagyományos bejgliknek.

Flódnis

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Culinaris (@culinarishu) által megosztott bejegyzés


A végére pedig itt a nagyágyú, a klasszikus bejgli „mindent bele” verziója: a flódnis. Dió, mák, alma, szilvalekvár, citromhéj, fahéj, megspékelve egy kis száraz fehérborral, a Culinaris kínálatából.

Nyitókép: iko636 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: