Borítsd fel a hagyományokat és lepd meg idén a családodat különleges bejglivel. Garantált, hogy hálásak lesznek érte.
Jóból is megárt a sok, és a legjobb dolgokra is rá lehet unni, hogy rögtön két közhellyel is éljek. Én alapjáraton a diós bejgli nagy rajongója vagyok, de csak és kizárólag mazsola nélkül, tehát már ezzel is szűkítem a lehetőségeimet. De az is az igazsághoz tartozik, hogy amikor már a sokadik családlátogatáskor kerül az asztalra, akkor gyakran mondom azt, hogy bocsánat, de tele vagyok. Mert kétségtelenül nagyon finom – mondjuk ettem már bűn rosszat is –, de ugye tömény cukor és fehérliszt. És igen, az is igaz, hogy a karácsony nem a kalóriák számolgatásáról kell, hogy szóljon, de azért az sem járja, hogy pár süteménnyel az egyébként egész napi kalóriaadagomat bevigyem.
Amivel viszont tavaly teljesen levettek a lábamról, az a marcipános bejgli. Nem, nem elírás, már ilyen is van. S mivel nem spórolták ki belőle a tölteléket, annyira tömény volt, hogy két szeletnél többet a legnagyobb jóindulattal sem tudtam belőle enni. Így legalább megvolt az a (kissé hamis) érzetem, hogy nem tolom túl a kalóriákat.
A hivatalos megfogalmazás szerint a bejgli, azaz a mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli tésztája a kalácsfélékhez hasonlóan egy kelt tészta, amelynek elkészítéséhez tejben felfuttatott élesztőt használnak. De a hagyományoktól már évek óta több helyen eltérnek, így egyre gyakrabban lehet találkozni gesztenyés, meggyes-mákos, almás, de még káposztás verzióval is, akárcsak a réteseknél.
Ha idén te is újítanál egy kicsit az ünnepek alatt, de időd, energiád és kedven sincs ahhoz, hogy a fél napot a konyhában töltsd, akkor ezeknek a helyeknek a címét mentsd el gyorsan:
Pisztáciás
A Dolcissima jó pár éve bevállalta a kísérletezést, a náluk kapható pisztáciás bejglivel nem tudsz mellényúlni. Kivétel persze, ha nem szereted a pisztáciát, és ha nem mész időben, mert akkor könnyen kifogyhat, mint Bud Spenceréknél.
Pekándiós-grillázsos
Szerintem ehhez nincs is mit hozzáfűzni, amikor először meghallottam, hogy létezik ilyen, akkor azonnal imába foglaltam az Erdős és fiai cukrászda nevét.
Marcipános, kandírozott naranccsal

Ez az a bizonyos, aminek tavaly a „sima” verzióját kóstoltam, de most a Vanilin cukrászdákban úgy döntöttek, hogy a jót is megpróbálják tovább fokozni.
Narancsos trüffeles
Kicsit olyan, mintha egyfajta verseny lenne a cukrászdák között, hogy ki tud extrábbat alkotni. A Sommer cukrászda narancsos-trüffeles verziója komoly kihívója a hagyományos bejgliknek.
Flódnis
A végére pedig itt a nagyágyú, a klasszikus bejgli „mindent bele” verziója: a flódnis. Dió, mák, alma, szilvalekvár, citromhéj, fahéj, megspékelve egy kis száraz fehérborral, a Culinaris kínálatából.
Nyitókép: iko636 / Getty Images