Bélyeg, ha szingli vagy?

Nem rossz az egyedüllét, de vajon mások miért nem így gondolják?

Az ember társas lény, s bár kétségkívül néha jólesik egyedül lenni, általánosságban elmondható, hogy nem az egyedüllétre vagyunk berendezkedve. Az emberi kapcsolatoknak több formája létezik, és a statisztikák szerint a házasságkötések száma jócskán csökkent az elmúlt években, az élettársi kapcsolatok pedig egyre nagyobb számban jellemzők. Vagyis a házasodási kedv apadása nem egyenlő a párkapcsolatok csökkenésével.

Az egyedüllétet sokan tudatosan választják, de nem kevés azoknak a száma, akik egyfajta kényszerűségből élnek magányosan. Egyszerűen belefáradtak a keresgélésbe, de a helyét és idejét sem igazán találják az ismerkedésnek. Sokan az egyre több negatív tapasztalat miatt tartanak tisztes távolságot az internetes társkereséstől, de az sem ritka, ha valaki a szülői házból nem találja a számára helyes kiutat.

Egyedül vagy magányosan?

Alapvetően manapság nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, ha valaki egyedül él, azonban azok, akik jó ideje szingliként élnek, egyértelműen úgy érzik, hogy ez a titulus komoly társadalmi bélyeg rajtuk. Az egyedüllét olyan téves információkat generál, hogy aki egyedül él, azzal valamilyen baj van, ráadásul emiatt sokszor magyarázkodni is kényszerül.

Az előítéletek hátterében sokszor az a téves és mára már egyértelműen elavult feltételezés áll, hogy a párban való élet az egyetlen módja a boldogságnak. Ez egyértelműen torzító hatású és óriási nyomást helyez az egyedül élőkre, mert azt a hamis képzetet sugallja, hogy ők nem felelnek meg a társadalom elvárásainak” – mondja Ana Lombardía, klinikai szakpszichológus.

Kevés annál megalázóbb helyzet van egy egyedülálló személy számára, mint a családi összejöveteleken vagy a baráti társaságokban feszengve, mindenki számára elfogadható magyarázatot adni a családi állapotára. A folyamatos megfelelési kényszer ugyanis olyan stresszt tesz az egyedülállókra, aminek következtében a baráti találkozásokat is a minimálisra csökkentik és inkább az elszigeteltséget választják. Ez pedig egy ördögi kört generál, mert a kellemetlen helyzetbe hozott személy megszégyenítve érzi magát, ami nagymértékben aláássa az önbizalmát, önbecsülését.

Az elmúlt évtizedekben drasztikus változás ment végbe az életben, ma már teljesen máshol vannak a prioritások, mint ahol voltak szüleink, nagyszüleink idejében. Akkor több generáció is együttélésre „kényszerült” és a családalapítás ideje is jóval korábban kezdődött. Az volt a természetes, hogy a nők 20-25 évesen már többgyerekes családanyák voltak, míg ma az ennyi idős fiatalok sokszor még a helyüket keresik a világban, és a párkapcsolat és gyerekvállalás helyett a tanulmányaikkal, karrierjükkel vannak elfoglalva.

Manapság a legtöbb nyugati és modern társadalomban szinte elképzelhetetlen, hogy 21 évesen valaki férjhez menjen, gyereket szüljön és teljesen önállóvá váljon, főleg, hogy sokszor nemhogy önálló lakásuk, még saját szobájuk sincsen” – fogalmaz a szakember. Ebből fakadóan teljesen normális, hogy a szülői kötelékből „kiszabadulva” nem egy másik félhez való alkalmazkodás tölti ki a gondolataikat, hanem az önállóság megteremtésén, a teljes körű szabadság megélésén van a hangsúly.

A szingliség „B” oldala

Az egyedüllétnek szinte nincsenek színei, ezzel kapcsolatban hajlamosak vagyunk csak feketén vagy fehéren látni a dolgokat. Pedig pontosan tudjuk, hogy a kívülről tökéletesnek látszó (és ennek látszatára sokat is adó) házasságokban is lehetnek a felek magányosak, ahogy a nem együtt élő, de egymáshoz ragaszkodó partnerek is létezhetnek tökéletes boldogságban. Ahogy semmiben nem vagyunk egyformák, úgy a párkapcsolatainkban és a társas igényeinkben is jócskán vannak különbségek, így érthető, hogy nem ugyanazok a kritériumok műkődnek mindenkinél.

S bár párkapcsolati szakértők a legnagyobb jóindulat mellett is úgy tapasztalják, hogy a szingliség egyfajta negatív bélyeg, azt tanácsolják, hogy nem érdemes játszmákba belemenni vagy hazugságokba bocsátkozni csak és kizárólag a társadalmi elvárások kedvéért. Ez ugyanis elindít egy olyan spirált, amiből sokkal nehezebb kitörni, mint amilyen egyszerűnek tűnik az elején. A szingliség nem szégyen, nincs veled baj, ha éppen egyedül élsz!  Sőt, ettől még lehetsz sikeres és élhetsz kiegyensúlyozottan és boldogan is!

 

Forrás: vogue.com

Nyitókép: Fresh Splash/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: