Ízületi problémák kialakulásához is vezethet a túlzott telefonhasználat

A teniszkönyökről már hallottál, de a mobilkönyökről eddig még nem? Ezt a furcsa elnevezésű sérülést a szüntelen „okostelefonozásnak" köszönhetjük.

Tudod, hogy naponta hány órán keresztül használod a mobilodat? Az én készülékem adatai szerint egy nap átalagosan 2 órát és 54 percet lógok rajta, ezzel a nem túl alacsony számmal is a globális átlag alatt vagyok. A kutatások szerint ugyanis egy átlagember naponta körülbelül 3 órát és 15 percet tölt a telefonja nyomkodásával és görgetésével. Azonban ha az idősebb korosztályt nem vesszük figyelembe, csak a Z és Y generáció statisztikáit nézzük, akkor ez a szám 5 óra 42 percre módosul. Ezek után nem meglepő, hogy egyre gyakoribbak az olyan sérülések, amelyeket az addiktív mobilhasználat okoz.

„Smartphone pinky”, azaz az „okostelefon kisujj”

10-15 évvel ezelőtt biztosan senki sem panaszkodott a „smartphone pinky” tünetei miatt. Ez a fogalom valójában egy ízületi gyulladást takar, amely akár a kisujj eldeformálódásához is vezethet. A különös sérülés mögött az áll, hogy amikor a telefont a kezünkbe vesszük, sokszor a kisujjunkkal támasztjuk meg az alját vagy a hátulját. Ezzel az ujjunk középső porcára folyamatosan súlyt helyezünk. A terhelés hatására az eszköz olyan irányba tolja az ujjat, amerre normális esetben nem hajlik, és megnyújtja az ízületeket.

„Cell phone elbow”, azaz „mobilkönyök”

Előfordult már veled, hogy olyan sokáig beszéltél valakivel telefonon, hogy a kezed zsibbadni vagy fájni kezdett? És hasonlóan kellemetlen érzés jelentkezett, amikor hanyatt fekve tartottad a levegőben a kütyüt? Akkor már te is tudhatod, mi a „mobilkönyök”. A „cell phone elbow” becenéven emlegetett fájdalmat hivatalosan könyök (cubitalis) alagút szindrómának hívják, amelyet a könyöktájon szűk, csontos csatornában haladó ideg (nervus ulnaris) leszorítása okoz. Ez megnyújthatja az ideget, ami szintén fájdalommal jár. Ráadásul egy hatperces telefonbeszélgetés lassítja a reflexszerű mozgásokat is.

„Text claw”, azaz „üzenetmancs”

Az okostelefon használatával járó hüvelykujj- és csuklófájdalom szintén gyakori probléma. Sokszor „üzenetmancsnak” nevezik, mert a károsodást a hüvelykujj állandó hajlítása és kicsi, ismétlődő mozdulatai okozzák. A szakértők szerint érdemes két kézzel fogni a mobilt, illetve nyomkodni a képernyőt üzenetírás közben, mert így megoszlik a terhelés a két hüvelykujj között. Érdekes, hogy a „text claw-nak” pozitív hatása is lehet. Egy kutatás kimutatta, hogy a rendszeres telefonhasználók agya alkalmazkodhat a helyzethez: az ujjbegyek tapintást érzékelő receptorai érzékenyebbé váltak, ami javítja a reakcióidőt és a kisebb ingereket is érzékeli. Ez a képesség korábban inkább csak a zenészeknél és az élsportolóknál alakult ki.

Nyaki fájdalmak és légzési nehézségek

A legtöbb esetben lefelé nézünk és a nyakunkat is behajlítjuk, amikor a készülék képernyőjére szegeződik a figyelmünk. Ez a természetellenes tartás fájdalomhoz, illetve gerincferdüléshez vezethet és a furcsa póz a tüdőműködésre sincs jó hatással. A hosszasan előredöntött fej, a görnyedt tartás csökkentheti a be- és kilélegzett levegő mennyiségét és emiatt a pulzusszám is megnőhet. Ez mindenkire veszélyes, de a tüdőfunkciók csökkenése a gyereknél a legjelentősebb.

Függőség

Az előző betegségek kellemetlen fizikai fájdalommal járhatnak, de jelentőségük eltörpül a függőséggel járó mentális problémák mellett. Az addiktív telefonhasználat világszerte hatalmas gondot jelent és egyre fiatalabb korban jelentkezik. A kialakulása a dopaminhoz köthető. A telefonhasználat közben boldogsághormon szabadul fel az agyban és egyre hosszabb ideig kell használni a készüléket ahhoz, hogy a hatása érzékelhető legyen. A mobilfüggő személynél alvászavarok jelentkezhetnek, motiválatlanná válhat és a telefonozást a feladatai elé helyezheti. Illetve teljesen elszigetelődhet az emberektől, a barátaitól a családjától, a magány miatt pedig depresszióba eshet. A függők általában titkolják, milyen sok időt töltenek a telefonjukon, komoly addikció esetén pedig nomofóbia is kialakulhat. A nomofób emberek mániákussá válnak, ha nem használhatják a kütyüt és akár elvonási tünetek is jelentkezhetnek náluk. Társaságban izzadás, remegés és zavart viselkedés jellemzi őket.

Nyitókép: Justin Case/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: