Betiltották, majd 18 év után a mozikba került az Yves Saint Laurent életét bemutató film

Exkluzív felvételek a híres designer, Yves Saint Laurent utolsó éveiről

Az Yves Saint Laurent: The Last Collections című dokumentumfilm 18 év után végre mozivászonra került.

Yves Saint Laurent-t nem véletlenül tartják számon a legtehetségesebb és legmeghatározóbb divattervezők között – karrierjének egyik fontos állomása volt, amikor 1957-ben Christian Dior halála után ő vette át a francia divatház vezetését. És ekkor még csak 21 éves volt. Ezt követően egyenes út vezetett a csúcsra. Négy évvel később saját divatházát is megalapította és a 60-as évek közepén berobbant a köztudatba Mondrian-kollekciójával. A francia designer innovatív látásmódjával számos rajongót szerzett magának, például Catherine Deneuve és Betty Catroux is a múzsái közé tartozott.

@studio_cortes/Instagram

Saint Laurent egyedülálló életútjáról, elképesztő tehetségéről és sikereiről az évek során több film is készült már, ám az egyik legjobban várt alkotás nem kerülhetett nyilvánosságra. Legalábbis eddig. 1998-ban egy fiatal francia rendezőt, Olivier Meyrou-t a tervező partnere, Pierre Bergé kereste meg személyesen és arra kérte, készítsen exkluzív felvételeket az életükről.

Meyrou három éven keresztül mindenhová elkísérhette a tervezőt és partnerét. Olyan eseményeknek is részese lehetett, amelyek mérföldkőnek számítottak a divatház és Saint Laurent életében. Ilyen volt például az 1998-as labdarúgó-világbajnokság záró ceremóniáján megrendezett hatalmas divatbemutató vagy a CFDA Fashion Awards életműdíj átadója. Ezen kívül a pár mindennapjaiba – a nyüzsgő párizsi életükbe, az intim perceikbe és a színfalak mögötti utolsó pillanatokba is betekintést nyert.

A film végül nem jelenhetett meg a 2000-es évek elején, mivel Bergé szerint túl sok információt osztott volna meg a nézőkkel, így elintézte, hogy ne kerülhessen a mozikba. Viszont 2015-ben, Bergé halála előtt két évvel a két fél megállapodásra jutott és kisebb változtatások után a dokumentumfilm idén végre debütálhatott a mozivásznon. Íme, az előzetes:

Nyitókép: John Minihan/Hulton Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: