Bevásárló- vagy boldogságlista? Ezért jó, ha mindent felírunk

Mesterségem címere: Listakészítő

Húzós időszakot élsz át a munkahelyen? Egyszerűen nem tudod utolérni magad? Készíts listát az elvégzendő feladatokról és hidd el, minden sokkal könnyebb lesz. Mutatunk néhány kreatív technikát, ami még izgalmasabbá teszi a jegyzetelést!

A pontokba szedett gondolatoknak nagy erejük van, átsegíthetnek egy nehezebb időszakon vagy csak könnyebbé tehetik az életünket, miközben kreatív energiákat szabadítanak fel bennünk. Összegyűjtöttem kedvenc listakészítési módszereimet.

Egy lista sosem unalmas

Legyen szó papír vagy elektronikus formátumú listáról, ha elég időt töltünk az elkészítésével, megváltoztathatja a napjainkat. Engem először a műfaj praktikussága fogott meg, mivel korábban szörnyen szétszórt voltam. Aztán elkezdtem mindent felírni, mi több, volt egy időszak, amikor úgy néztem ki, mint Lincoln Burrows a Szökésből. Az egész karomat telefirkáltam infókkal, dátumokkal, talán egyszer még egy bevásárlólistát is felírtam magamra. Aztán jött a post-it korszak, amikor az életterem különböző pontjain mindenütt cetlik fityegtek. Mára mindenre van egy listakészítő felületem, ahol ráncba tudom szedni a gondolataimat. A bevásárlólistát a telefonomba írom fel, a munkahelyi infókat a laptopomba pötyögöm, a cikkek megírásához pedig külön füzetem van. Ha már a listakészítés, érdemes a mind map nevű technikát is elsajátítani, ami segít tisztázni az érzelmeket, és átlátni a lehetőségeinket a munkában és a magánéletünkben is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

B U L L E T . J O U R N A L (@bulletjournal.ideas) által megosztott bejegyzés,

Egy másik divatos módszer a bullet journal, ami egyfajta felsorolós villámnaplót jelent. A lényege, hogy mi magunk tervezzük meg a füzetet, ezáltal egyedi lesz a végeredmény. Én például boldogság- és szomorúságlistákat gyártottam bele, amelyeket havi szinten készítettem el. A listák lényege, hogy két külön oszlopban leírjuk, mely dolgok tettek boldoggá az adott hónapban, miért vagyunk büszkék magunkra vagy mit sikerült véghezvinni. A másik oszlopba pedig azok a dolgok kerülnek, amelyekben még fejlődnünk kell, esetleg nehézségeket okoztak. Arra érdemes figyelni, hogy minden a szomorú listába került mondat után két plusz dolgot kell írnunk a boldogságlistánkhoz. Ez a módszer segíthet pozitívabban gondolkodni és átvészelni egy nehezebb időszakot. Nem lesz másra szükségünk, mint egy üres füzetre és néhány filctollra. Akár az Instagramról is érdemes inspirálódni, a #bulletjournal hashtag alatt szépen megrajzolt füzeteket találhatunk. A másik kedvencem egy magyar blogger, Szlafkai Éva Szikratervezője, ami kreatívan igazít el az élet kisebb nagyobb dolgaiban. Év elején a 2019-es tervezőjüket töltöttem ki, ami átfogóan közelíti meg a vágyakat, a célokat, a kudarcokat. De az oldalon az ingyenesen letölthető napi, heti és havi tervezők közül is válogathatunk. A ráadás, hogy minden tervezőoldal alján található egy QR kód, ami az adott témához kapcsolódó cikkekhez vezet. Szóval akár még fejleszthetjük is magunkat!

Ne ess át a ló másik oldalára

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szikra blog | kreatív nézőpont (@365letszikra) által megosztott bejegyzés,

Azt szögezzük le, hogy a folytonos jegyzetelésnek és tervezésnek megvan az árnyoldala is. Ha valami nem a leírtak szerint alakul, akkor megvan rá az esély, hogy könnyebben kiborulunk. A másik hátulütője, hogy a folytonos tervezéssel és az elvégzendő feladatok listázásával az életet is elvégzendő feladatok listájának láthatjuk. Amíg mások rég nem gondolnak a rájuk váró elintéznivalókra, addig mi a szabadidőnkben is azon kattogunk, hogy mit kell még csinálnunk és kevésbé tudjuk elengedni magunkat.

Nyitókép: damircudic/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: