Billy Eilish őszintén mesélt arról, mennyire bántja, hogy sokan csak nevetnek Tourette-szindrómáján

A 20 éves énekeső őszinteségéből sokan tanulhatnának a művészvilágban. Nemrég David Lettermannak mesélt betegségéről és arról, hogyan vált magabiztossá annak felvállalásában.

Billy Eilisht 11 évesen diagnosztizálták Tourette-szindrómával. Ez egy olyan idegrendszeri zavar, amely során a betegeket irányíthatatlan kényszermozgások vagy éppen hangadások, úgynevezett tic-kek jellemzik. Az, hogy ez hogyan nyilvánul meg, minden beteg esetében változó. Az énekesnő például egész nap előre-hátra mozgatja a füleit, felhúzza a szemöldökét, kattogtatja az állkapcsát és megfeszíti az izmait a karjain. „Ezeket, ha beszélgetünk, nem biztos, hogy észrevennéd, de számomra nagyon fárasztóak.” – mesélte Lettermannek Eilish. A tünetek enyhülnek, ha különböző tevékenységekre fókuszál, például az éneklésre vagy a lovaglásra, ami még egy bizonyíték arra, hogy jó szakmát választott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

A Grammy díjas énekesnő betegségéről először 2018-ban beszélt, azután, hogy egy rajongója videót készített a tic-jeiről. Azóta is örömmel mesél a szindrómáról, mert nagyon érdekesnek tartja. Elmondása szerint sok művész él Tourette-szindrómával, azonban nem nevezte meg őket, hiszen az ő döntésük, hogy felvállalják vagy sem. Azt viszont elmondta, hogy többen léptek már oda hozzá, hogy ők is hosszú idő óta küzdenek a betegséggel, mire az énekesnő csak ennyit válaszolt: „Te is? Mi van?”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

A betegséget azért is nehéz felvállalni, mert sokan félreértik a tüneteket. „Az emberek általában nevetéssel reagálnak. Azt hiszik, hogy vicces akarok lenni, hogy viccből tic-kelek. Ez nekem mindig elképesztően rosszul esik. A másik reakció az értetlenség, ilyenkor mindig elmondom, hogy Tourette-szindrómám van, és próbálom röviden összefoglalni, hogy ez mivel jár.” – magyarázta az énekesnő. „Nem arról van szó, hogy szeretem a szindrómám, de úgy érzem, hogy a részemmé vált. Megbarátkoztam vele, így már magabiztosan vállalom.”

Forrás: People
Nyitókép: Theo Wargo / Staff/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: