Bio alapanyagokból készült sportcipővel rukkolt elő Rick Owens és a Veja

Megérkeztek a Veja x Rick Owens sportcipők

Az amerikai divattervező, Rick Owens és az egyik legismertebb etikus/fenntartható sportcipő brand, a Veja egyesítette erejét és megalkották közös uniszex modelljüket. Hatalmas tapsot nekik!

Az elmúlt években a sportcipők teljesen beépültek a hétköznapi viseletünkbe, mi több, igazi státuszszimbólumokká váltak. A sneakerhead jelenségnek köszönhetően a legnagyobb high fashion brandek is minden szezonban piacra dobják saját modelljüket és próbálják felvenni a versenyt a felkapott streetwear márkákkal szemben. Egy pár Balenciaga, Jordans vagy Yeezy minden influenszer gardróbjában ott hever, de a sportcipő-piac vásárlórétegének tetemes részét a Z generáció teszi ki. Egy limitált kiadású modellért a fiatalok akár egy napot is hajlandóak sorban állni (a Kith üzletei előtt már reggel 5 órakor kígyózott a sor), ha pedig lecsúsztak a lehetőségről, akkor az eredeti ár sokszorosát sem sajnálják, hogy másodkézből beszerezzék az áhított darabot.

A márkák pedig mindent megtesznek azért, hogy az ő sportcipőjük legyen a szezon legtrendibb és legkeresettebb darabja – ennek reményében pedig hatalmas összegeket költenek a marketingre és nagyszabású kampányokra. Ha ez összejön, akkor megnyerték a jackpotot.

Mainstream helyett fairtrade

Ez a sportcipő-láz némiképp aggasztotta Rick Owens divattervezőt, aki az elmúlt két évben egy francia márkával legújabb különleges darabján dolgozott. ‚‚Azt tűnt a leglogikusabb lépésnek, ha megpróbálom felhívni az emberek figyelmét a fenntarthatóságra.’’ – jegyezte meg a tervező. Ekkor talált rá a Veja márkára, ami az etikus és környezetbarát sportcipőinek köszönhetően vált ismertté. A legtöbb branddel ellentétben a Veja csak zöldségekből készült vegán bőrrel, organikus és fairtrade pamuttal, újrahasznosított műanyaggal, jutával és kenderrel dolgozik, ráadásul a cipőket elérhető áron és megnyerő designnal kínálja. Fontos információ, hogy nem költenek hirdetésekre, az összes pénzt kutatásra és innovatív fejlesztésekre fordítják. 

Ebbe a mentalitásba szeretett bele Owens és így született meg a VejaxRick Owens cipő, ami idén végre napvilágot is látott. ‚‚Műanyag trófeákat tervezni és gyártani talán már nem a legjobb ötlet’’ – mondta Owens, akinek teljesen megváltoztatta a gondolkodásmódját ez a kollaboráció. ‚‚Mostanra valószínűleg már annyi kárt tettem a környezetben, amit egyedül sosem tudnék helyrehozni. De talán azzal segíthetek, hogy nemcsak a saját szokásaimon változtatok, hanem mások figyelmét is felhívom a tudatos választás fontosságára.’’

A kollaborációból megszületett uniszex sportcipő három különböző színben, fekete, bézs és ekrü változatban érhető el. A sportcipő talpa 45 %-ban bio alapanyagokból (például banánolajból, cukornádból, rizshéjból és természetes gumiból) készült, de a gyártás során újrahasznosított műanyag palackokat is felhasználtak. ‚‚Olyan sportcipőt szerettünk volna létrehozni, ami felveszi a versenyt a legkeresettebb streetwear márkák termékeivel is, de egy sokkal természetesebb, tudatosabb változatban kínál esztétikus megoldást. Még mindig van hova fejlődnünk, hiszen a végeredmény nem tökéletes. Ezért még rengeteg tervünk van az elkövetkező időszakra – de erről egyelőre nem árulhatok el többet.’’- tette hozzá Owens. Kíváncsian várjuk, milyen közös projekttel áll legközelebb elő ő és a Veja.

Nyitókép: Veja x Rick Owens

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: