Tudtad, hogy van már bio tampon is? Ezért érdemes fontolóra venni, hogy mit használsz

A menstruáció önmagában is okoz néhány kellemetlen napot, de még a nők között is vita tárgya, hogy mi a leghigiénikusabb megoldás. Van aki a tamponra esküszik, mások egészségtelennek tartják, de mi a különbség a hagyományos és a bio tampon között?

Betét, menstruációs kehely, tampon, free bleeding, azaz szabad vérzés. Megannyi lehetőség közül választhatunk. Tudtad, hogy már termék és termék között is jókora különbség van? Hogy csak egy példát mondjunk, kapható már bio tampon is.

Mi sem egyszerűbb, mint leemelni a polcról azt a tampont, amit évek óta használsz, hiszen szinte csukott szemmel is tudod, hol találod a szupermarketben. Érdemes azonban kicsit körbenézni, a Byrdie pedig megkért két nőgyógyászt, akik orvosi szempontból is a körüljárták a kérdést: egészségesebb-e a természetes tampon, vagy tökéletesen megfelelő a hagyományos?

Mitől bio a bio tampon?

A teljesen természetes tamponok szerves anyagokból, például pamutból készülnek, és nem tartalmaznak illékony szerves vegyületeket (röviden VOC). A VOC-k szénalapú vegyi anyagok, amelyek szobahőmérsékleten könnyen elpárolognak. Számos VOC teljesen ártalmatlan, például gyógynövényekből, illatanyagokból vagy illóolajokból származnak. A formaldehid viszont mérgező lehet az emberre. A Byrdie egyik szakértője, Dr. Azumah szerint a tamponokban lévő VOC-ok felszívódhatnak a hüvelyen keresztül, majd a véráramba kerülve káros hatással lehetnek a szervezetre.

Miből készül a természetes tampon?

Az organikus tamponok általában 100% pamutból készülnek. A hagyományos verzió összetevői között is megtaláljuk a pamutot, ám gyakran keverik műselyemmel. Ami pedig megdöbbentő lehet, hogy a feldolgozott élelmiszerekhez hasonlóan, a hagyományos tampon is tartalmaz színezéket. Emellett számtalan illatanyagot, fehérítőt, de akár olyan vegyi anyagokat is, amelyek a rovarirtó szerek fő összetevői. 

Lehet, hogy ez is csak egy újabb trend?

Az organikus és teljesen természetes tamponok használatának nincs ismert kockázata. Az viszont a bio tampon esetében sem igaz, hogy képes megakadályozni a toxikus sokk szindróma kialakulását. A TSS egy ritka, de életveszélyes állapot, amely akkor lép fel, ha káros baktériumok és méreganyagok kerülnek a szervezetbe. Leggyakrabban fiatal nőknél fordul elő a tamponhasználat miatt, de bármely életkorban és bárkit érinthet, beleértve a férfiakat és a gyerekeket is. A másik szakértő, Dr. Hack szerint ez rendkívül ritka jelenség, és ebben a kérdésben nincs jelentősége, hogy a TSS által érintett nőknél a tampon hagyományos vagy természetes.

A természetes tampon a TikTokon is hódít

Ha kicsit is jártas vagy a bőrápolásban, valószínűleg hallottál már a titán-dioxidról. Ezt a fehér por állagú anyagot gyakran használják az élelmiszer- és kozmetikai iparban, pedig egyáltalán nem kockázatmentes. A TikTokon is számos videó terjed róla, hogy ezt a fehérítésre használt anyagot a legtöbb tamponmárka használja. A kérdés, hogy aggódnunk kell-e emiatt, és jobban tesszük, ha elkerüljük. Dr. Hack rávilágított, hogy ez a vegyi anyag a legtöbb menstruációs termékben előfordul, mivel ezzel fehérítik a tampont és a betét egyaránt. A dioxin a titán-dioxid mellékterméke. Állatkísérletek során rákkeltőnek bizonyult, és a szervezetbe jutva megzavarja a hormonok működését” – mondta a nőgyógyász. Arra viszont kevés tudományos bizonyíték van, hogy a titán-dioxid az emberre is káros hatással van. Egy tanulmány kimutatta, hogy abban az esetben, ha evés útján kerül a szervezetbe, akkor tüdőrákot okozhat. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a tamponon keresztül milyen káros hatása lehet, nem jutottak vészjósló eredményre. „Jelenleg nincs elég bizonyíték arra, hogy a tamponban előforduló kis mennyiségű titán-dioxid  veszélyes lenne” – mondja Dr. Hack.

Melyik a nyerő?

„Még keveset tudunk arról, hogy pontosan milyen káros hatásai vannak a hagyományos tamponnak. Arra sincs elég bizonyíték, hogy a bio tampon egészségesebb lenne” – mondja Dr. Hack. Ettől függetlenül Dr. Azumah mégis a bio tampon használatát javasolja, mert így csökken a szervezetbe kerülő VOC-vegyület. Felmérésekből kiderült, hogy vannak akik kevesebb és gyengébb menstruációs fájdalmat tapasztalnak, ha organikus tampont használnak. Dr. Azumah azt javasolja, ha valakinek van rá lehetősége, hogy természetes tampont vásároljon, mindenképp fontolja meg, hogy leváltja a jól megszokott tampon márkát.

A környezetnek sem mindegy, hogy mit választasz

Ha a bio tampon mellett döntesz, a Földnek egész biztosan jót teszel, hiszen számos káros anyagtól megkíméled a természetet. Az illékony szerves vegyületek, valamint a színezékeknek és az illatanyagok mind szennyezik a földet és vizeket.

Forrás: Byrdie, The good trade
Nyitókép: Isabel Pavia / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: