Biofilmkezelés a tökéletes szájhigiéniáért

Fájdalommentes kezelés, amellyel akár a komolyabb problémák is megelőzhetők.

Minden újdonságra nyitott vagyok, különösen igaz ez azokra, amelyek az esetleges későbbi vagy komolyabb problémák megelőzését (is) szolgálják. Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a ténnyel, hogy nem szeretek fogorvoshoz járni. Mentségemre szolgáljon, hogy ettől függetlenül becsületesen, félévente megteszem. Tehát a rendszeres ellenőrzés és a fogorvosnál végzett tisztítás az életem szerves része.

Így amikor először hallottam a biofilmkezelés hatékonyságáról, a legnagyobb nyugalomban bátorkodtam időpontot kérni, hiszen decemberben voltam fogorvosnál. Tarnai Bernadett szájhigiénikus kitűnő választásnak bizonyult, egyrészt, mert régi motoros a szakmában, aminek köszönhetően óriási rutinja van, másrészt már a mosolya és a hozzáállása is határozottan nyugtató erővel bír.

Első körben a fogmosási szokásaimról érdeklődött, amit kis túlzással kikértem magamnak, mivel napi háromszor, és homokórával mosok fogat, hogy biztosan meglegyen a gyerekkoromban belém nevelt három perc. Bernadett kérdése azonban nem volt hiábavaló, hamar kiderült, hogy rossz technikával csinálom. Kisebb sokként ért a felismerés, aminek görcsén az a sajnálatos tény sem sokat segített, hogy az emberek 80%-a ezzel ugyanígy van.

Ennek tudatában már kissé inamba szállt a bátorságom, de akkor már nem volt mit tenni, beültem a székbe. „A biofilm-terápia egy speciális eljárás, a korábbi tisztító technológiák csúcsra járatott verziója. Nem is feltétlenül azon van a hangsúly, hogy hatékonyabb-e, mint a korábbi módszerek, hanem azon, hogy a páciens szempontjából sokkal kényelmesebb eljárás” – mondja Bernadett, amitől azért még rögtön nem simultak ki teljesen a homlokráncaim, a puding próbája ugyebár, mégiscsak az evés.

Első lépésben a szakember megfestette a fogaimon a biofilmet, (lepedéket) egy plakkfestő folyadékkal, ami után számomra is láthatóvá vált, hogy mire gondolt a helyes fogmosás alatt, ugyanis az elszíneződés elárulta a hiányosságokat. Ezután AIRFLOW technikával lefújta a fogaimat, ami a biofilmréteg célzott, gyengéd eltávolítását is jelenti. Majd a fogkő ultrahangos eltávolítása következett, illetve szükség szerint ilyenkor kezelik az ínytasakokat is.

A biofilm-technológia leginkább a nagynyomású mosáshoz és a homokfúvás keverékéhez hasonlít. A por viszont, mely jelen esetben nem tartalmaz hagyományos aluminium-származékot, kizárólag a szervezet számára ártalmatlan és száz százalékban felolvadó összetevőkből áll. A fogkőtől megtisztított fogak minden felületét, illetve ínysorvadás esetén a tasakokat és a gyökérfelszint egy kis méretű kézidarab és az általa készített nagy nyomású víz, és főleg erythriol tartalmú anyag keverékével fújjuk tisztára. A kezelés eredményeképpen az esetleges ínytasakok megtisztulnak, a fogak felületéről eltűnnek az elszíneződések, lerakódások, ráadásul olyan kellemes és tiszta szájérzetet kapunk, amit eddigiekben nem tapasztalhattunk, mindennemű kellemetlenség nélkül.

fotó: Dimitri Otis/GettyImages

A biofilm a fogakon és az ínyen, mélyén a tasakokban, fogpótlásokon, implantátumokon egybefüggő bevonatot képező baktériumközösség. Egy összefüggő réteget alkotnak az egész szájban, minden egyes apró zugba beletelepedve. Ez a réteg ellenállóbb, mint a baktériumtelepek, és nehezebb eltávolítani is.

A kezelés végén legszívesebben a nyakába ugrottam volna Bettinek, amiért a legnagyobb kellemetlenséget nem az eljárás, hanem az eszközök hangja okozta. Bármilyen hihetetlen, a művelet nem fájt, de még csak kellemetlennek sem nevezném, maximum egy-egy mozzanatát. A technika mellett a titok valószínűleg abban is rejlik, hogy Bernadett egy Amerikában végzett hölgytől tanulta meg a humánusabb módszert, aminek következtében fájdalommentesen végzi a tisztítást. „Minél kisebbek és finomabbak a mozdulatok, annál kevésbé fájdalmas a kezelés. De a gép rezgésszámát is kisebbre állítva végzem a tisztítást, ettől is jelentős a különbség.

Az, hogy milyen gyakran ajánlott vagy javasolt elvégezni a kezelést, teljesen egyénfüggő, a páciens szájhigiéniája határozza meg. Ha nincs komolyabb probléma (fogágybetegség, ínygyulladás, ínysorvadás, pótlások) akkor általánosságban félévente, évente érdemes a kezelést igénybe venni. A visszatérő, krónikus, nehezen gyógyuló ínygyulladás egy olyan probléma, amivel mindenképp foglalkozni kell az egészség érdekében. Az ínytasakokban lévő baktériumok ugyanis nemcsak a száj és íny egészségét veszélyeztetik, hanem a szervezet más részeibe is eljutnak, ahol komoly másodlagos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak.

De nagyon fontos – és ezt Bernadett többször is hangsúlyozta–, hogy meg kell tanulni jól fogat mosni! Sajnos sok szakembernek nincs ideje, energiája ezt tudatosítani, pedig ez mindennek az alapja. „Sokkal kevesebb probléma lenne, ha nem a rossz beidegződések és a megszokások alapján, hanem helyesen mosna mindenki fogat.” Mert a sok hipermodern kezelés, lézeres technológiai újdonság között elvész a legfontosabb információ, hogy a legsúlyosabb problémák is megelőzhetők a napi kétszeri, helyes technikával alkalmazott fogmosásnak köszönhetően.

 

Nyitókép: mihailomilovanovic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: