Bizarr fétis vagy a környezettudatosság új szintje? Minden, amit tudnod kell az ökoszexualitásról (18+)

Hippi trendként emlegetett, újszerű életstílus

Te is felkaptad a fejed az ökoszexuális szó hallatán? Mit gondolsz, hogyan kapcsolódik össze a szexualitás és az öko szemlélet? Ha azt feltételezed, hogy csupán a környezettudatosságot fedi le ez a fogalom, tévedsz!

A műanyag szívószálak elhagyása és a szelektív hulladékgyűjtés csak egy szelete a környezettudatosságnak. Az ökoszexuálisok új szintre emelik a zöld gondolkodást. Maga a kifejezés a kétezres évek elején született és először egy internetes fórumon tűnt fel, az elmúlt pár évben pedig egyre népszerűbbé vált, sőt tudományos disszertáció is készült már a téma kapcsán. De mit is jelent pontosan?

Szex a Földdel, a földön vagy a Földért

Tekinthetünk rá szexuális irányultságként, identitásformaként vagy életmódként is. A lényeg, hogy magában foglalja a testi örömök környezetbarát megélését, a természet lágy ölén való szeretkezést, sőt magával a Földdel való erotikus-romantikus viszonyt is. Természetesen hetero-, homo- és transzszexuálisok is vallhatják magukat ökoszexuálisnak.

„Az ökoszexualitás az ökológia és a szexológia metszéspontja” – mondja Jennifer J. Reed, a Las Vegas-i Nevada Egyetem szociológusa. „Arra ösztönöz, hogy ne szülőanyaként, hanem szeretőként tekintsünk a Földre.” Hozzáteszi, hogy a kifejezés egy ernyőfogalom, bárki dönthet úgy, hogy holnaptól ökoszexuális lesz, amennyiben egy megóvásra szoruló, érzéki partnerként gondol a bolygónkra. Az, hogy ez az attitűd milyen formában nyilvánul meg a hétköznapokban egy ökoszexuális életében, már más tészta.

Zöld lepedő, organikus vibrátor és bioóvszer

Az ökoszexualitás megélésének egyik leghétköznapibb módja a biológiailag lebomló és/vagy organikus anyagokból készült szexuális kellékek és segédeszközök használata. „A környezetbarát szexjátékok, a természetes anyagból készül lepedők és az organikus tamponok is ide tartoznak” – mondja Holly Richmond szexterapeuta. „Remek módja a bolygó iránt érzett gyengédség kifejezésének, ha áttérünk olyan organikus termékekre, amik nem károsítják a Földet.”

Együttlét a természet lágy ölén vagy szex a Földdel

Az ökoszexualitás bizarrabb képviselői egy kicsit kitágították a szexualitásról való gondolkodásukat. Ugyanis ők azok, akik szó szerint szexuális kapcsolatot létesítenek a Földdel. „Vannak ökoszexuálisok, akiket a természettel való közösülés hoz lázba. Mások attól indulnak be, ha a partnerükkel folytatott aktusban a természet is szerepet játszik” – mondja Richmond. A föld és a fű tapintása, a szellő vagy a napsugarak lágy simogatása, a természet sajátos hangjai nem csupán megnyugtatják őket, hanem felélénkítik a vágyaikat is. „Erős bennük a motiváció, hogy megóvják a Földet, illetve gyengéd érzelmeket is táplálnak iránta, amit a szexualitásuk kifejezésével is érzékeltetnek” – teszi hozzá Richmond.

Szex a Földdel, mégis hogyan?
Ha a szex alatt csupán az aktust magát értjük, akkor kissé nehezen értelmezhető, hogy mégis miként létesít valaki szexuális kapcsolatot az anyatermészettel. A helyzet azonban az, hogy sokkal inkább az erotika megéléséről van szó, mint szó szoros értelemben vett szexről. Több módszer is létezik, például érintkezésbe léphetünk különféle növényekkel, amelyek a női illetve férfi nemi szervekre emlékeztetnek bennünket. De erotikus élményt szerezhetünk magunknak azzal is, ha egy óriási kád meleg földbe dugjuk a kezünket. A cél az, hogy megtapasztaljuk, hogy a természet részei vagyunk, és ezt úgy tudjuk a legkönnyebben átélni, ha eggyé válunk vele.

Nyitókép: byswat/Shutterstock
(health.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: