Bizonytalan férfival randizol? Ezek a figyelmeztető jelek

Minden párkapcsolatban, így vagy úgy, de végső soron az egyenrangúságra és a kiegyensúlyozottságra törekszünk. Egy önbizalomhiánnyal küzdő férfival azonban ez igazi kihívás lehet.

Az, hogy kölcsönösen támogassuk, szeressük és tiszteljük egymást, alap elvárások egy kapcsolatban. Azonban, ha a párod önbizalomhiányban szenved, akkor a „kölcsönös” része a dolognak kissé elbillen az egyik irányba. Az önbizalomhiányos férfiak ugyanis egyenesen követelik a figyelmet és a visszacsatolást, ami egy darabig talán nem is feltűnő, hisz mind vágyunk az elismerésre és biztató szavakra, hosszútávon viszont negatívan hathat ki úgy rád, mint a párkapcsolatra.

A bizonytalanság és önbizalomhiány romboló hatása hamar megmutatkozik. Ha az egyik fél önbizalomhiányos, az a túlzott féltékenység vagy kontrollvágy formájában nyilvánulhat meg, hisz saját magából kiindulva olyannyira fél az elhagyástól, hogy minden lépésedet irányítani próbálja. Ez pedig bizalmatlansághoz vezet, ami így a jól működő párkapcsolat egyik alappillérét teszi ingataggá. Mutatunk hát 5 olyan apró jelet, melyeknek a felismerésével elkerülheted mindezt, és talán még időben tudsz változtatni.

1. Folytonos visszacsatolás

Az önbizalomhiány egyik legfőbb ismérve, hogy folyton a külvilágtól várjuk a visszaigazolást. Ha tehát azt veszed észre, hogy a párod gyakran kér tőled visszajelzést valamivel kapcsolatban – legyen ez egyszerűen a kinézete, vagy akár maga a párkapcsolat – akkor nagy eséllyel önbizalomhiány húzódik meg a háttérben. Természetesen mind szeretünk pozitív megjegyzésekben fürdőzni, a bizonytalan emberek viszont folyamatosan sóvárognak a bókok és megerősítések után. Ha pedig ne adj isten, nem árasztod el őket velük, olyankor ütik fel a fejüket az olyan mondatok, mint a „nem is szeretsz te engem igazán”.

2. 24 órás figyelem

Az elején talán jó érzés is lehet, hogy a párunk a nap 24 órájában velünk akar lenni és tudni akarja, hogy mit csinálunk. Azonban, ahogy egyre telik az idő, a kezdeti pozitív szemlélet hamar fullasztóvá válik, ugyanis folyamatos figyelemmé és megszállottsággá alakulhat át, a „képtelen élni nélkülem!” pedig hamarosan a „képtelen élni nélkülem!?” formáját veszi fel. Dühössé válik, ha épp nem érsz rá, érzelmileg manipulál és szüntelen bűntudatot kelt benned akárhányszor nem tudsz vele lenni.

3. Online felügyelet

Ahogy megszólal az értesítés hangja, már érkezik is a kérdés, hogy ki az. Ha épp üzenetet küldesz, a szeme sarkából mindig figyeli, hogy kivel beszélsz, de akár a telefonodat is elkéri, hogy végigolvashassa mit írtál. Ellenőrzi minden tevékenységedet a közösségi oldalakon és azt is számonkéri, hogy kinek a képét lájkolod. Ha mindez ismerősen hangzik, az bizony nem az óvás jele, hanem egy önbizalomhiányos férfi módszerei arra, hogy számon tartsa, biztosan hűséges vagy-e.

4. A barát az ellenség

A rózsaszín ködös időszakban általános jelenség, hogy kissé eltávolodunk a barátainktól, hisz minden percünket a szerelmünkkel szeretnénk tölteni. Ha viszont arra figyelsz fel, hogy akárhányszor kint vagy a barátaiddal, csak úgy bombáz az üzenetekkel a párod, hogy mikor mész már haza, vagy ha épp nem velük vagy, akkor is azt kell hallgasd, hogy milyen rossz, mikor mégis, az bizony vészjósló. A kezdeti szakaszban talán a különlegesség érzetét keltheti, de hamar birtoklássá alakul át.

5. Tőled függ a hangulata

Ha a párod önbizalomhiányos, az azzal is jár, hogy teljes mértékben attól függ a hangulata, hogy te miként reagálsz. Ha kifejezed a szeretetedet és kedveskedsz, akkor csak úgy kicsattan ő is az örömtől. Ez logikus is. Ellenkező esetben viszont, ha épp nem tudsz elég figyelmet fordítani rá, vagy nem intézel feléje „kellő” mennyiségű önbizalomlöketet, akkor lehangolttá és dühössé válik.

Oké, bizonytalan a párom, és most?

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak intő jelek, azonban, ha a párod önbizalomhiányban szenved, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kapcsolatnak nincs jövője. Az önbizalomhiányt nehéz leküzdeni, és bár a legjobb megoldást mindig a szakmai segítség nyújtja, te is sokat segíthetsz a legyőzésében. A kettőtök elkötelezettségén múlik a siker, így, ha azt érzed, hogy valami nem stimmel, és érdemes tenni a kapcsolatért, akkor az elsődleges lépés az őszinte és nyílt kommunikáció. Tudasd vele, hogy a bizonytalanságai negatív befolyást gyakorolnak rád és ha fontos neki a párkapcsolat, változtatnia kell.

A legrosszabb, amit tehetünk az, ha behódolunk az igényeinek és tovább tápláljuk a módszereit, csupán azért, hogy megvédjük az önképét. Az önbizalomhiánya nagy valószínűséggel múltbeli tapasztalatokon alapszik, így lehetőség szerint segítsünk neki ezek feldolgozásában, de semmiképp ne érezzük úgy, hogy felelősséggel tartozunk az önbizalma növeléséért. Az önbizalomhiány sose mástól fakad, így magunkra venni a terhet, egyáltalán nem célravezető. Ha a partnered valóban hajlandó felismerni a káros mintáit és félelmeit, akkor a párkapcsolat is könnyen jó útra terelődhet.

Nyitókép: monkeybusinessimages/Getty Images
Forrás: YourTango

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: