5 biztonságos, hormonmentes fogamzásgátlási módszer

Védekezés bogyómentesen

Amikor fogamzásgátlási módszert választasz, érdemes alaposan megvizsgálni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a folyamat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hatékony, hormonmentes megoldást, ha úgy döntesz, inkább bogyómentesen élnél!

Sok felnőtt nő életében okoz gondot, hogy hogyan oldja meg a születésszabályozás, családtervezés kérdését. Szerencsére manapság már meglehetősen sok olyan eszköz közül választhatsz, amelyek védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen, és jóval biztonságosabbak, mint az előző generációk által alkalmazott megoldások. 

Mivel nagyon sok tényezőn múlik, hogy kinek mi az ideális módszer, ezért akár hormonális, akár hormonmentes módszert választasz, mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal!

Hormonális fogamzásgátlás

Az egyik legbiztonságosabb módszer a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása, mivel ezek a készítmények a peteérést gátolják, emellett pedig a méhnyálkahártyát is módosítják és sűrűbbé teszik a méhnyaknyákot, ezzel megnehezítve a spermiumok túlélését a hüvelyben. A ma kapható szerek már  jóval kisebb hormontartalommal és sokkal változatosabb formában érhetőek el. Léteznek többfázisú tabletták is, amik más hormonokat adagolnak a ciklus egyes szakaszaiban, csökkentve ezzel az érzékenységi kockázatokat, és jobban alkalmazkodva a természetes ciklus normál ritmusához.

Miért jó a hormonális fogamzásgátló?

Számos előnye van, például, hogy szabályos lesz a ciklusod. Ilyen készítmények alkalmazása esetén a tablettaszedés szüneteiben jelentkező megvonásos vérzés jóval enyhébb, mint a normál menstruáció.

Hátrányai, kockázatok

Elsődlegesen az, hogy elfelejtheted bevenni: a tablettát ugyanis minden nap szedni kell, ráadásul körülbelül ugyanabban az órában, különben nem használ, és megterheli a szervezetet, ha nem egyenletes a hormoneloszlás. Ennek elkerülése érdekében állíts be emlékeztetőt a telefonodon!

Ha érzékeny vagy bizonyos hormonokra, vagy a hormonális fogamzásgátló szedése alatt libidócsökkenést tapasztalsz, esetleg valamilyen egészségügyi tényező kizárja, hogy tablettát szedj, érdemes hormonmentes védekezési módszerre váltani.

Ki nem szedhet hormonális fogamzásgátló tablettát?
Többek között az, akinél magas a trombóziskockázat. Ha a családodban előfordult már ez a probléma, akkor jó eséllyel ebbe a kategóriába tartozol. A biztonság kedvéért érdemes elvégezned egy APC-rezisztencia vagy más néven Leiden-mutáció vizsgálatot, amely egy egyszerű vérvétel alapján kimutatja, van-e hajlamod  a trombózisra.

A különböző fogamzásgátlási módszerek eltérő hatékonyságúak. Létezik egy nemzetközileg elismert mutatószám, amivel az egyes megoldások ilyen tekintetben rangsorolhatóak. Ez a Pearl-index.

Mi az a Pearl.index?
Megmutatja, hogy ha 100 nő egy évig csak az adott módszert használja fogamzásgátlásra, akkor hány lesz közülük terhes. Tehát minél alacsonyabb ez az érték, annál hatékonyabb az említett megoldás.

Milyen lehetőségeid vannak, ha hormonmentes módszert keresel?

Használjatok óvszert!

A leginkább ismert hormonmentes fogamzásgátlási módszer az óvszer.  Alkalmi partner esetén mindenképpen ez a legjobb megoldás, ugyanis ez a leghigiénikusabb alternatíva. Ha latexallergiás a partnered, vagy esetleg te vagy rá érzékeny, figyelj oda, melyiket választjátok: ha ekcémaszerű kipirosodást vagy bőrkiütést tapasztaltok, akkor valószínű, hogy ez a baj. Léteznek már műanyagból készült óvszerek is, amelyek ebben az esetben is alkalmazhatóak.

Pearl-index: 2–15

Ezért válaszd:

Az óvszer legnagyobb előnye, hogy véd a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek ellen is. Egyszerűen beszerezhető, és igen sokféle létezik a különböző adottságokra és igényekre.

Erre figyelj:

Igényel némi előregondolkodást, ami a spontaneitás kárára válhat, ugyanis fontos, hogy már az aktus elején felkerüljön. Előfordulhat, hogy kilyukad vagy lecsúszik, ez esetben sürgősségi fogamzásgátlásra lehet szükség.

Tudtad, hogy létezik női óvszer is?

Ha szeretnél védelmet nyerni a nemi úton terjedő fertőzések ellen, de partnered nem akar óvszert használni, akkor a női óvszer jó választás lehet. Két gyűrűből és egy csőből áll: a kisebb, puhább gyűrűt, amely a méhnyakat veszi körbe, az aktus előtt fel kell helyezni, míg a nagyobb marad a hüvelybejáratnál, a vaginán kívül, így védi a hüvelybemenetet is. A felhelyezési metódus a tamponéhoz hasonló.

Pearl-index: 1–5

Ezért válaszd:

Ugyanúgy, mint a hagyományos óvszer, ez az eszköz is véd nemcsak a terhesség, de a nemi úton terjedő betegségek ellen is, ráadásul nem kell attól félni, hogy lecsúszik. Fontos tudni, hogy egyszerre a férfi óvszerrel együtt viszont nem használható. Poliuretánból készül, ezért latexérzékenyek is használhatják. Akár 8 órával az aktus előtt is felhelyezhető és nőgyógyász szakorvossal való konzultáció és méretválasztás nélkül is alkalmazható.

Erre figyelj:

Zavaró lehet az, hogy a gumi egyik vége a hüvelyen kívül helyezkedik el. Előfordulhat, hogy megcsavarodik aktus közben, ez jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Mindenképp érdemes hozzá síkosítót is használni, mert anélkül aktus közben kellemetlen hangja van az eszköznek. Figyelj rá, hogy hosszabb körömmel könnyen kiszakítható, illetve levételnél is előfordulhatnak balesetek. Nem megfelelő eltávolítás esetén ondó kerülhet a hüvelybe. A női óvszert közvetlenül az aktus után el kell távolítani.

Pesszárium vagy méhszájsapka

A pesszárium egy olyan eszköz, amit a méhnyakra kell helyezni szeretkezés előtt. Kerek formájú, latexből vagy szilikonból készül. Van egy rugalmas pereme, ami rögzíti, hogy ne csússzon le. A méh bejáratát zárja el, így a spermiumok petesejttel való találkozását akadályozza meg. Több méretben kapható, a megfelelő kiválasztásához orvosi segítség kell, de létezik egy újabb változat, a caya pesszárium, ami egy méretben kapható és a nők 85%-nak megfelelő. A méhszájsapka használatában és működésében megegyezik a pesszáriummal, a különbség annyi, hogy az előbbi vákuummal rögzül.

Pearl-index: 9–36 

Ezért válaszd:

A pesszáriumok és méhszájsapkák nagy előnye, hogy az óvszerekkel ellentétben fertőtlenítés után többször használhatóak, könnyen és alaposan tisztíthatóak, valamint hogy a legtöbb típust a latexallergiások is alkalmazhatják. Valamivel spontánabb lehet vele az együttlét, mint az óvszerekkel, mivel ezeket nem kell azonnal eltávolítani.

Erre figyelj:

Fontos tudni, hogy mind a méhszájsapka, mind a pesszárium csak spermaölő készítménnyel együtt használva hatásos, a szeretkezést követően pedig legalább hat óráig fent kell hagyni. Előfordulhat, hogy szeretkezés közben érzékelhető. Növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát.

A nem hormonális, méhen belüli eszközök

Spirál

Működése során steril gyulladást tart fent a méhen belül. A hormonmentes spirálokat réz veszi körbe, hatására a spermiumok nem tudnak megfelelően mozogni. A hormont is tartalmazó spirálokkal ellentétben használatuk során van peteérés, de a spermiumok és a petesejtek találkozását és a beágyazódást akadályozza. Kétféle formában léteznek jelenleg: a hagyományos, T-alakú vagy az új, gömb alakú változatban, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy jobban illeszkedjen a méh alakjához.

Pearl-index: 0,6–0,8

Ezért válaszd:

Nagyon biztonságos védekezést nyújt a hormonális készítmények mellékhatásai nélkül.

Erre figyelj:

Komplikációk léphetnek fel az eszköz használata során. Kizárólag szakorvos helyezheti fel és távolíthatja el!

Spermicidek

A spermaölő készítményeknek több formája létezik, amelyek azonos elven működnek: a hímivarsejteket teszik fogamzásképtelenné. Használati módjuk nagyon hasonló, minimális eltérések vannak köztük  például abban, hogy mennyi a hatóidejük. A tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni az aktus előtt, és általában kb. 10-15 percet kell várni, amíg hatásuk érvényesül. Jó, ha tudod, hogy szeretkezést követően nem szabad hüvelyöblítést végezni vagy szappan tartalmú kozmetikummal mosakodni, mert ez hatástalanítja a készítményt.

Pearl-index: 18–29

Hogy melyiket érdemes használnod a különböző típusok közül, az leginkább a hüvelynyálkahártyád állapotától függ:

  1.  A krém abban az esetben lehet jó választás, ha hüvelyszárazsággal küzdesz. Egy műanyag applikátor segítségével lehet megfelelően mélyre juttatni.
  2. A hüvelykúp enyhén síkosító hatású, könnyen felhelyezhető.
  3. A hüvelykapszula normál hüvelyváladék esetén egyszerűen használható, a fényes burok segíti a felhelyezést.
  4. A tabletta túlzott mennyiségű hüvelyváladék esetén ajánlott, ugyanis nincs bevonata, így felszívja a felesleget.
  5. Létezik továbbá egy szivacsos változat is, ami spermiciddel van átitatva. Ez kevésbé biztonságos, és könnyen lehet fertőzéseket szerezni a használatakor (Magyarországon még nem kapható).

 

Ezért válaszd:

Egyszerűen beszerezhetőek bármely patikában vény nélkül. Kombinálhatóak más fogamzásgátlási eszközzel, például óvszerrel is. Használatuk könnyű, és nem érzékelhetőek aktus közben.

Erre figyelj:

Mivel csak szűk időintervallumban hatásosak, a spermicidek használata is tervezést igényel. Nagyon pontosan, a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell alkalmazni őket, különben meglehetősen alacsony a hatásfokuk. Leginkább arra kell odafigyelni, hogy mennyi idő után és mennyi ideig védenek a terhességtől. Egyedül a krém esetében kell óvakodni attól, hogy lefolyik: ha ez megtörténik, az pont olyan, mintha az óvszer szakadt volna ki, szükséges a sürgősségi fogamzásgátlás. Mivel ezek kémiai szerek, hosszú távú, rendszeres használatukkal károsíthatják a hüvelynyálkahártyát, ami csípő, égető érzéssel járhat.

Ha egyik sem az igazi

Léteznek eszköz nélküli, a fentiekhez képest kevésbé megbízható módszerek, ilyen például a naptármódszer vagy a megszakításos közösülés. A naptármódszer továbbfejlesztett, jóval megbízhatóbb változata a termékenységtudat fejlesztésén alapul.

A fent leírt módszerek többsége jól kombinálható egymással, de ha biztosra akarsz menni, a készítmények, eszközök betegtájékoztatói részletesen kitérnek arra, mi mivel kompatibilis.

Mint láthatod, nagyon változatos a fogamzásgátlási eszközök tárháza. Nincs tökéletes megoldás, de több jó is létezik. Érdemes, hogy tisztázd magadban, hogy számodra mik az elsődleges szempontok a választásnál. Fontos, hogy a saját egészségügyi állapotoddal is tisztában legyél, ezért ha bizonytalan van, mindenképp keress fel nőgyógyász szakorvost!

 Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: